Пређи на садржај

Пређи на садржај

Избегавајмо Сатанине клопке

Избегавајмо Сатанине клопке

Избегавајмо Сатанине клопке

’Одуприте се Ђаволовим сплеткама‘ (ЕФ. 6:11)

КАКО БИ ОДГОВОРИО?

Како Јеховине слуге могу избећи да упадну у замку материјализма?

Шта може помоћи онима који су у браку да не почине прељубу?

Зашто сматраш да је добро одупрети се материјализму и полном неморалу?

1, 2. (а) Зашто Сатана нема милости према помазаним хришћанима и ’другим овцама‘? (б) О којим ће се Сатаниним замкама говорити у овом чланку?

 САТАНА ЂАВО нема милости према људима, посебно према онима који служе Јехови. Заправо, он ратује са помазаним хришћанима који су на земљи (Откр. 12:17). Они храбро предводе у проповедању о Краљевству и разоткривају Сатану као владара овог света. Ђаво мрзи и „друге овце“, које подупиру помазанике и надају се да ће добити вечни живот — нешто што је Сатана одавно изгубио (Јов. 10:16). Није никакво чудо што је веома гневан! Без обзира на то да ли имамо небеску или земаљску наду, Сатани сигурно није стало до наше добробити. Он жели да постанемо његов плен (1. Петр. 5:8).

2 Зато је осмислио разне клопке, то јест замке. Он људима заслепљује ум како не би прихватили добру вест и препознали његове замке. Али његов плен постају и неки који су прихватили поруку о Краљевству (2. Кор. 4:3, 4). Претходни чланак нас је упозорио на три Сатанине замке: (1) непромишљен говор, (2) страх од људи и притисак околине, и (3) претерано осећање кривице. Сада ћемо размотрити како можемо избећи да упаднемо у још две Сатанине замке, а то су материјализам и искушење да починимо прељубу.

МАТЕРИЈАЛИЗАМ — ОМЧА ОКО ВРАТА

3, 4. Како нас бриге овог света могу одвести у материјализам?

3 Исус је у једном поређењу говорио о семену које је посејано међу трње. Рекао је да неко може чути реч о Краљевству, али да „бриге овог света и заводљиво богатство угуше реч, и он остане без плода“ (Мат. 13:22). Дакле, материјализам је једна Сатанина замка.

4 Занимљиво је да комбинација два фактора утиче на то да се реч о Краљевству угуши. Први фактор су „бриге овог света“. У овим ’нарочито тешким временима‘ много тога нам задаје бриге (2. Тим. 3:1). Можда нам је тешко да саставимо крај с крајем због све већих животних трошкова и незапослености. Можда смо забринути за будућност и питамо се: ’Од чега ћу живети кад одем у пензију?‘ Због оваквих брига неки настоје да се финансијски обезбеде јер мисле да ће им новац донети сигурност.

5. У ком смислу је богатство заводљиво?

5 Исус је споменуо и други фактор, а то је „заводљиво богатство“. Када се оно удружи са бригама, може угушити реч. У Библији стоји да је ’новац заштита‘ (Проп. 7:12). Али није паметно јурити за новцем. Многи су увидели да су у жељи да стекну што више новца све дубље упадали у замку материјализма. Неки су чак постали робови богатства (Мат. 6:24).

6, 7. (а) Како би неко на радном месту могао упасти у замку материјализма? (б) О чему треба да размишља један хришћанин ако се од њега тражи да ради прековремено?

6 Жеља да имамо више новца може се јавити сасвим неприметно. Погледајмо на пример шта би се могло десити. Рецимо да нам послодавац једног дана каже: „Имам добру вест! Наша фирма је уговорила добар посао. То значи да ћемо следећих неколико месеци често радити прековремено, али имаћемо и већу плату.“ Како бисмо реаговали у тој ситуацији? Наравно да имамо озбиљну одговорност да бринемо за своју породицу, али то није и једина одговорност коју имамо (1. Тим. 5:8). Постоји још неколико ствари које треба да узмемо у обзир. На пример, колико ћемо морати да радимо прековремено? Да ли ће се наш посао негативно одразити на духовне активности, укључујући и скупштинске састанке и породично проучавање?

7 Када бисмо се нашли у тој ситуацији, шта би нам било важније — како ће прековремени рад утицати на наше финансије или како ће утицати на нашу духовност? Да ли би нас жеља да зарадимо више новца могла спречити у томе да најпре тражимо Краљевство? Да ли схватамо да лако можемо упасти у замку материјализма ако запоставимо своју духовност и духовност своје породице? Уколико је тренутно наш однос с Јеховом ослабио, шта можемо учинити да не упаднемо у замку материјализма? (Прочитати 1. Тимотеју 6:9, 10.)

8. Који примери из Библије нам могу помоћи да размислимо о свом начину живота?

8 Да не бисмо постали жртве материјализма, повремено треба да преиспитамо свој начин живота. Не бисмо желели да будемо попут Исава чији су поступци показали да презире духовне ствари! (Пост. 25:34; Јевр. 12:16). И сигурно не желимо да будемо попут богаташа коме је Исус рекао да прода своје имање, раздели га сиромашнима и постане његов следбеник. Тај човек није послушао Исуса, већ је ’отишао жалостан, јер је имао велик иметак‘ (Мат. 19:21, 22). Зато што је био и сувише везан за свој иметак он је изгубио дивну могућност да постане следбеник највећег човека који је икада живео! Треба да будемо опрезни како не бисмо изгубили част да будемо ученици Исуса Христа.

9, 10. Шта Свето писмо каже о материјалним стварима?

9 Да не бисмо претерано бринули о материјалним стварима, треба да послушамо Исусов савет: „Не брините се и не говорите: ’Шта ћемо јести?‘ или ’Шта ћемо пити?‘ или ’Шта ћемо обући?‘ Јер су свим тим заокупљени незнабошци. А ваш небески Отац зна да вам је све то потребно“ (Мат. 6:31, 32; Лука 21:34, 35).

10 Немојмо дозволити да постанемо жртве заводљивог богатства, већ настојмо да развијемо гледиште које је имао библијски писац Агур. Он је рекао: „Не дај ми ни сиромаштва ни богатства. Дај ми да једем хлеба колико ми треба“ (Посл. 30:8). Агур је очигледно разумео да новац може бити извор сигурности, али да може бити и заводљив. Треба да разумемо да бриге овог света и заводљиво богатство могу уништити нашу духовност. Претерана брига око материјалних ствари може нам одузети време, снагу и вољу да тражимо најпре Краљевство. Према томе, нипошто немојмо дозволити Сатани да нас ухвати у замку материјализма! (Прочитати Јеврејима 13:5.)

ПРЕЉУБА — ЛУКАВО СКРИВЕНА ЈАМА

11, 12. Како би неко могао да на радном месту упадне у замку прељубе?

11 Када желе да ухвате неку снажну животињу, ловци ископају јаму на стази којом та животиња често пролази. Затим прекрију јаму танким слојем гранчица и земље. Једно од искушења које Сатана доста успешно користи подсећа на ту врсту замке. Реч је о полном неморалу (Посл. 22:14; 23:27). Неки хришћани су упали у ту замку зато што су дозволили себи да се нађу у околностима у којима нису могли да се одупру искушењу. Неке Божје слуге које су у браку починиле су прељубу након што су развиле емоционалну везу ван брака.

12 До тако нечега би могло доћи на радном месту. У ствари, једно истраживање је показало да је више од 50 посто жена и скоро 75 посто мушкараца починило прељубу са особом са којом су блиско сарађивали. Да ли на свом радном месту сарађујемо са припадницима супротног пола? Ако је то случај, какав је наш однос према њима? Да ли имамо јасне границе тако да је наш однос искључиво професионалан? На пример, након неколико необавезних разговора с неким колегом једна сестра би могла почети да му се поверава износећи чак и своје брачне проблеме. Или би се неки брат могао зближити са колегиницом. Он би могао да помисли: ’Она поштује моје мишљење и пажљиво слуша док причам. Она ме разуме и цени. Волео бих кад би се и моја супруга тако понашала.‘ Да ли схватамо да су Божје слуге у таквим ситуацијама у опасности да почине прељубу?

13. Како би се могло десити да развијемо неприкладна осећања према неком сувернику?

13 Може се десити да развијемо неприкладна осећања и према неком сувернику. Погледајмо нешто што се стварно десило. Данијел и његова жена Сара били су општи пионири. a Данијел каже да као старешина никада није одбијао ниједно задужење у скупштини. Он је проучавао Библију с петорицом људи од којих су се тројица крстила. Тој новој браћи је требало пуно помоћи. Када је Данијел због бројних задужења био заузет, Сара би им често помагала. Убрзо се развио следећи образац: Браћи која су упознала истину од Данијела требала је емоционална подршка и добијали су је од Саре, а њој је требала пажња и добијала ју је од те нове браће. Тако је постављена смртоносна замка. Данијел је рекао: „Моја супруга је месецима помагала другима што ју је духовно и емоционално исцрпљивало. Поред тога, у том периоду јој нисам посвећивао довољно пажње, што је имало катастрофалне последице. Моја супруга је починила прељубу са особом којој сам помогао да упозна истину. Духовно је ослабила, а да ја то уопште нисам приметио јер сам био преокупиран својим задужењима.“ Како можемо избећи да нам се деси нешто слично?

14, 15. Шта може помоћи онима који су у браку да не упадну у замку прељубе?

14 Да не бисмо упали у замку прељубе, треба да размишљамо о томе шта значи бити одан брачном другу. Исус је рекао: „Што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Мат. 19:6). Никада не треба да мислимо да су наша задужења у Божјој организацији важнија од нашег брачног друга. Осим тога, ако често нисмо са брачним другом због неких ствари које нису животоважне, то може бити знак да наш брак није толико чврст, што може водити до искушења а можда и до озбиљног греха.

15 Па ипак, ако си старешина, од тебе се очекује да бринеш о Божјем стаду. Апостол Петар је написао: „Пасите Божје стадо које вам је поверено — не на силу, него драговољно; не ради непоштеног добитка, него горљиво“ (1. Петр. 5:2). Сигурно не треба да запоставиш чланове скупштине који су ти поверени. Међутим, своју пастирску службу не треба да обављаш на рачун својих брачних одговорности. Било би бесмислено, па чак и опасно, да сву пажњу посветиш скупштини док твој брачни друг духовно гладује. Данијел сада каже: ’Никада немој занемарити своју породицу због скупштинских одговорности.‘

16, 17. (а) На које конкретне начине они који су у браку могу ставити до знања својим колегама да су верни свом брачном другу? (б) Наведи неке чланке који могу помоћи Божјим слугама да не почине прељубу.

16 У Стражарској кули и Пробудите се! објављено је много савета који могу помоћи хришћанима да не почине прељубу. На пример, у Стражарској кули од 15. септембра 2006, налази се следећи савет: „На радном месту или негде другде, избегавај ситуације које могу довести до развијања присности. Примера ради, блиска сарадња током прековременог рада са особом супротног пола може водити до искушења. Ако си у браку, својим говором и понашањем јасно стави до знања да те не занима нико осим твог брачног друга. Као неко ко је одан Богу, нипошто нећеш скретати недоличну пажњу флертовањем или непристојним одевањем и дотеривањем [...] Ако на радном месту држиш фотографије свог брачног друга и деце, то ће бити визуелни подсетник и теби и другима да ти је породица веома важна. Пази да никада не одајеш утисак да немаш ништа против — или чак да одобраваш — удварање неке особе.“

17 У чланку „Брачна верност — шта заиста значи?“, објављеном у Пробудите се! од априла 2009, било је речено колико је опасно имати сексуалне фантазије о некоме ко није наш брачни друг. Тамо је споменуто да таква маштања могу довести до тога да починимо прељубу (Јак. 1:14, 15). Ако смо у браку, било би добро да с брачним другом повремено размотримо сличне информације. Брак је Јеховино уређење и зато је свет. Када издвајамо време да са брачним другом разговарамо о свом браку, то је леп начин да покажемо да ценимо свете ствари (Пост. 2:21-24).

18, 19. (а) Какве су последице прељубе? (б) Зашто је добро бити веран свом брачном другу?

18 Ако смо у искушењу да развијемо неприкладна осећања према неком ко није наш брачни друг, треба озбиљно да размислимо о катастрофалним последицама блуда и прељубе (Посл. 7:22, 23; Гал. 6:7). Они који почине полни неморал греше Јехови, а свом брачном другу и себи наносе много боли. (Прочитати Малахију 2:13, 14.) С друге стране, треба да размишљамо о томе како нам користи морална честитост. Поред тога што нам пружа основу да се надамо вечном животу она нам помаже да већ данас водимо најбољи могући живот и да имамо чисту савест. (Прочитати Пословице 3:1, 2.)

19 Псалмиста је рекао: „Велик мир имају они који закон твој воле, за њих не постоји камен спотицања“ (Пс. 119:165). Зато у овим злим временима треба да волимо истину и да ’добро пазимо како живимо — не као немудри, него као мудри‘ (Еф. 5:15, 16). На стази којом ходимо има много Сатаниних замки, али ми смо добро опремљени да се заштитимо. Јехова нам пружа све што нам је потребно да бисмо могли да се ’одупремо Ђаволовим сплеткама и угасимо све горуће стреле Злога‘! (Еф. 6:11, 16).

[Фуснота]

a Имена су промењена.

[Питања за разматрање]

[Слика на 26. страни]

Материјализам може угушити нечију духовност. Немојмо дозволити да нам се то деси

[Слика на 29. страни]

Ако флертујемо, или нам то прија, можемо упасти у замку прељубе