Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Како можемо гасити ватру непромишљеног говора?

Добро би било да испитамо своје срце. Ако смо критични према неком нашем брату, треба да се запитамо шта стоји иза таквог нашег става. Да ли га критикујемо зато што желимо да истакнемо себе? Осим тога, критиковање ће само додатно погоршати већ напету ситуацију (15. 8, страна 21).

Како Закон открива Божје гледиште о женама?

Израелкама је била дата велика слобода и имале су прилику да се образују. Требало је да им се исказује част и поштовање и да се штите њихова права (1. 9, стране 5-7).

Шта још треба да се догоди пре него што дође Јеховин дан?

Говориће се: „Мир и сигурност!“ Политичке силе ће напасти и уништити Вавилон Велики. Божји народ ће бити нападнут. Почеће Армагедон, а затим ће Сатана и демони бити бачени у бездан (15. 9, страна 4).

Како нам користи то што не знамо када ће доћи крај?

То што не знамо дан и час пружа нам могућност да покажемо шта нам је у срцу. Даје нам прилику да обрадујемо Јеховино срце. Подстиче нас да будемо самопожртвовани и да се у потпуности ослањамо на Бога и његову Реч. Такође имамо прилику да учимо из кушњи и јачамо своју веру (15. 9, стране 24-25).

Како нам речи из Постанка 3:19 могу помоћи у разговору са особом која верује у пакао?

У овом стиху се каже да ће се Адам, кад умре, вратити у земљу, а не да ће ићи у пакао (1. 10, страна 13).

Шта представљају „седам звезда“ у Исусовој десници, о чему се говори у Откривењу 1:16, 20?

Представљају помазане надгледнике, а у ширем смислу и све надгледнике у скупштинама (15. 10, страна 14).

Како се породица може изборити с дуговима?

Брачни другови треба да отворено и смирено разговарају о свом дугу. Добро је да анализирају како изгледа њихов тренутни буџет. Да ли би могли повећати приходе или смањити трошкове? Треба да одреде којим редом ће отплаћивати дугове, можда тако што ће се договорити са зајмодавцима. Важно је бити реалан и задржати исправно гледиште о новцу (1. Тим. 6:8; 1. 11, стране 19-21).

Према Исаији 50:4, 5, како је Исус испољавао понизност?

У овим стиховима се каже да ће он имати „језик поучених“ и да се неће ’окренути на другу страну‘. Исус је испољавао понизност тако што је пазио на оно чему га је његов Отац поучавао. Био је вољан и спреман да учи од Јехове. Он је из прве руке могао видети колико је Бог био понизан када је исказивао милосрђе према грешним људима (15. 11, страна 11).

Како поштанска марка издата у Естонији говори о беспрекорности Јеховиних сведока?

Пошта Естоније је 2007. издала поштанску марку у знак сећања на жртве Стаљиновог геноцида над Естонцима. На њој се налази број 382, што је број Сведока и њихове деце који су депортовани 1951. године у радне логоре у Русији, далеко од свог дома (1. 12, стране 27-28).