Пређи на садржај

Пређи на садржај

Останимо „привремени становници“

Останимо „привремени становници“

„Подстичем вас као оне који су у овом свету странци и привремени становници да се уздржавате од телесних жеља“ (1. ПЕТР. 2:11)

1, 2. На кога је Петар мислио када је употребио израз „изабрани“ и зашто их је назвао ’привременим становницима‘?

ОТПРИЛИКЕ 30 година након што је Исус узашао на небо, апостол Петар је једну посланицу упутио онима који су ’привремени становници, расејани по Понту, Галатији, Кападокији, Азији и Витинији, који су изабрани‘ (1. Петр. 1:1). Употребивши израз „изабрани“, Петар је очигледно мислио на оне који су, као и он, били помазани светим духом и који су били ’поново рођени за живу наду‘ да ће са Христом владати на небу. (Прочитати 1. Петрову 1:3, 4.) Али зашто их је након тога назвао ’странцима и привременим становницима‘? (1. Петр. 2:11). И зашто то треба да занима нас данас, када само мали број Сведока широм света тврди за себе да су помазаници?

2 Сасвим је на месту што се о помазаницима у првом веку говорило као о ’привременим становницима‘. Помазани хришћани неће заувек живети на земљи. Апостол Павле, који је и сам припадао ’малом стаду‘ помазаних хришћана, рекао је следеће: „Наше је грађанство на небесима, одакле жељно очекујемо спаситеља, Господа Исуса Христа“ (Лука 12:32; Фил. 3:20). То значи да ће помазаници, кад буду умрли, напустити земљу и добити нешто много боље, то јест бесмртан живот на небу. (Прочитати Филипљанима 1:21-23.) Зато се за њих и дословно може рећи да су „привремени становници“ у свету којим влада Сатана.

3. Које се питање поставља о ’другим овцама‘?

 3 А шта се може рећи за “друге овце“? (Јов. 10:16). Зар Библија не каже да ће они заувек живети на нашој планети? Земља ће заиста у сву вечност бити њихов дом. Па ипак, и за њих се може рећи да су привремени становници. У ком смислу?

„СВЕ СТВАРСТВО ЗАЈЕДНО УЗДИШЕ“

4. Шта светске вође не могу спречити?

4 Све док буде постојао овај зли Сатанин свет, сви људи, укључујући и праве хришћане, трпеће последице Сатанине побуне против Јехове. У Римљанима 8:22 пише: „Знамо да све стварство заједно уздише и да је у боловима све до сада.“ Светске вође, научници и хуманитарни радници не могу да поправе ситуацију у свету, без обзира на то колико су искрени у својим намерама.

5. Шта су милиони људи одлучили од 1914. године и зашто?

5 Од 1914. године милиони људи су одлучили да буду поданици Христа Исуса, кога је Бог поставио за Краља. Они не желе да буду део Сатаниног света, нити да га подупиру. Они свој живот и оно што имају користе да би подупирали Божје Краљевство (Римљ. 14:7, 8).

6. У ком смислу се за Јеховине сведоке може рећи да су странци?

6 Јеховини сведоци поштују законе земље у којој живе, али су ипак попут странаца. Не мешају се у политику нити у решавање социјалних проблема. Већ данас себе сматрају становницима новог света, који је Бог обећао. Срећни су што ће још само мало бити привремени становници, будући да ће овом свету ускоро доћи крај.

Ми не покушавамо да спасемо Сатанин свет

7. Какву ће могућност имати Божје слуге?

7 Ускоро ће Христ уништити Сатанин зли свет. Он ће са земље уклонити грех и патњу. Избрисаће све видљиве и невидљиве трагове побуне против Јехове. Верне Божје слуге имаће могућност да заувек живе на земљи  у рајским условима. (Прочитати Откривење 21:1-5.) Тада ће стварство бити „ослобођено робовања распадљивости и добити славну слободу Божје деце“ у правом смислу те речи (Римљ. 8:21).

ШТА СЕ ОЧЕКУЈЕ ОД ПРАВИХ ХРИШЋАНА?

8, 9. Шта значи то што је Петар рекао да се ’уздржавамо од телесних жеља‘?

8 Петар је објаснио шта се очекује од правих хришћана када је рекао: „Вољени, подстичем вас као оне који су у овом свету странци и привремени становници да се уздржавате од телесних жеља, јер оне ратују против душе“ (1. Петр. 2:11). Тај савет је првенствено био упућен помазаним хришћанима, али он исто тако важи и за Исусове друге овце.

9 Неке жеље, уколико их задовољимо онако како то Створитељ жели, саме по себи нису грех. Оне нам живот чине лепшим. На пример, сасвим је нормално што волимо да уживамо у доброј храни и пићу, као и у друштву драгих пријатеља. Чак је и жеља за полним односима са својим брачним другом нешто природно и нормално (1. Кор. 7:3-5). Међутим, Петар је очигледно говорио о ’телесним жељама‘ које „ратују против душе“. Зато се у неким преводима говори о ’телесним жудњама‘ (Бакотић) или ’телесним пожудама‘ (Савремени српски превод). Све људске жеље којима се удовољава онако како Јехова није намеравао очигледно се морају држати под контролом. У супротном бисмо свој живот довели у опасност.

10. Које замке Сатана користи да би нас навео да постанемо део његовог света?

10 Сатана има само један циљ, а то је да себе више не сматрамо ’привременим становницима‘ у овом свету. Он жели да постанемо материјалисти, да се упустимо у неморал, да себе сматрамо важнима, да желимо да у свему будемо први и да будемо поносни на своју нацију. То су све његове замке које морамо препознати. Ако смо чврсто решили да не удовољавамо таквим жељама, тиме показујемо да не желимо да будемо део Сатаниног злог света. На тај начин доказујемо да у овом свету живимо само као ’привремени становници‘. Оно што заиста желимо јесте да заувек живимо у Божјем праведном новом свету и зато се истински трудимо да постигнемо тај циљ.

ДОБРО ПОНАШАЊЕ

11, 12. Како неки гледају на странце и шта се може рећи за Јеховине сведоке?

11 Апостол Петар у наставку каже шта се још од хришћана као ’привремених становника‘ очекује. Он је у 12. стиху рекао: „Нека ваш живот међу људима из света буде узоран, да би они, видевши ваша добра дела, иако вас оптужују да зло чините, славили Бога у дан кад дође да испита каква су дела што се чине.“ Странци су понекад на мети критике једноставно зато што се по говору, поступцима, облачењу или можда изгледу разликују од локалног становништва. Али својим добрим понашањем могу доказати да су такве критике неосноване.

 12 Слично томе, и ми се као прави хришћани разликујемо од већине људи из свог окружења, на пример по томе о чему причамо или како проводимо слободно време. Људи нас често препознају и по томе како смо обучени. Понекад због тога говоре против нас. Међутим, неки похвално говоре о нашем начину живота.

13, 14. Како мудрост „оправдавају њена дела“? Наведи пример.

13 Ако се добро понашамо, други могу увидети да нас неоправдано критикују. Исус је био савршен човек који је у потпуности био послушан Богу, али и он је био неправедно оптужен. Неки су за њега рекли да је ’изјелица и пијаница, пријатељ порезника и грешника‘. Међутим, он је својим начином живота показао да то није тачно. Рекао је: „Мудрост оправдавају њена дела“ (Мат. 11:19). Исто је и данас. На пример, неки људи који живе близу Бетела у Селтерсу, у Немачкој, сматрају да је живот бетелске породице у најмању руку чудан. Али градоначелник Селтерса је у њихову одбрану рекао: „Сведоци који тамо живе и раде имају свој начин живота, али то не угрожава никога у њиховом окружењу.“

Библијска истина је ујединила једну породицу из Русије

14 Још један пример су Јеховини сведоци који живе у Москви. Били су оптужени да растурају породице, подстичу на самоубиство и да одбијају лечење. Међутим, у јуну 2010. године Европски суд за људска права у Стразбуру, у Француској, донео је следећу пресуду: „Суд сматра да је Москва неосновано нарушила право тужиоца на слободу вероисповести и окупљања. Домаћи судови нису навели ’релевантне и довољне‘ доказе који би потврдили кривицу тужиоца.“ У пресуди је још наведено да су домаћи судови на изузетно оштар начин применили законе и да су били неправедни према Јеховиним сведоцима.

ПОДЛОЖНОСТ ВЛАСТИМА

15. Којег се библијског начела држе прави хришћани широм света?

15 Јеховини сведоци широм света чине оно што је апостол Петар рекао да се очекује од правих хришћана. Он је написао: „Ради Господа подложите се свакој људској власти: било краљу као вишем било намесницима“ (1. Петр. 2:13, 14). У складу са оним што је рекао апостол Павле, прави хришћани су подложни властима премда нису део овог злог света. (Прочитати Римљанима 13:1, 5-7.)

16, 17. (а) Шта доказује да ми нисмо против власти? (б) Шта су неке политичке вође отворено изјавиле?

 16 Тачно је да смо ми као Јеховини сведоци „привремени становници“ у овом свету, али тиме не желимо да се супротстављамо властима нити да критикујемо друштво. Поштујемо право других да имају своје мишљење о томе ко треба да буде на власти или како треба да се реше неки проблеми у друштву. Али за разлику од других верских заједница, не мешамо се у политику нити покушавамо да на било који начин утичемо на политичке вође. Не бунимо се против власти нити друге подстичемо на то.

17 Апостол Петар је рекао да треба да ’поштујемо краља‘. Ми смо зато послушни властима чиме им исказујемо поштовање (1. Петр. 2:17). Понекад и политичке вође отворено изјављују да Јеховини сведоци не представљају претњу за друштво. На пример, немачки политичар Штефан Рајхе, бивши министар у савезној држави Бранденбургу, а касније и члан немачког парламента, рекао је следеће: „Јеховини сведоци су у концентрационим логорима и затворима показали особине које су данас, као и у прошлости, неопходне за даљњи опстанак демократске државе, наиме непоколебљивост упркос прогону и хуманост према другим затвореницима. Будући да наше друштво постаје све бруталније према странцима и онима који имају другачији политички или идеолошки став, неопходно је да сваки грађанин наше земље поседује те особине.“

ЉУБАВ ПРЕМА СУВЕРНИЦИМА

18. (а) Зашто је сасвим нормално што волимо своју браћу и сестре? (б) Шта су запазили неки људи који нису Сведоци?

18 Апостол Петар је написао: „Сву браћу волите, Бога се бојте“ (1. Петр. 2:17). Јеховини сведоци се боје Бога и желе да му угоде, што их подстиче да врше његову вољу. Срећни су што са браћом и сестрама широм света служе Јехови. Зато је сасвим нормално што ’воле сву браћу‘. Људи који нису Сведоци понекад су изненађени таквом братском љубављу, која је права реткост у данашњем себичном свету. На пример, једна жена која је радила као туристички водич за једну америчку туристичку агенцију била је одушевљена када је видела како су Сведоци у Немачкој 2009. године на једном међународном конгресу срдачно дочекали своју браћу и сестре из других земаља. Рекла је да до тада није видела ништа слично. Касније је један наш брат рекао да је та жена за нас имала само речи хвале. Да ли си и ти чуо позитивне коментаре оних који су посматрали Сведоке на неком конгресу?

19. Шта и даље желимо да останемо и зашто?

19 Као што смо видели, Јеховини сведоци на много начина показују да су заиста „привремени становници“ у овом Сатанином свету. А то свим срцем желе и да остану. Они се надају да ће у блиској будућности заувек живети у Божјем новом праведном свету. Сигурно се и ти томе радујеш.