Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Привремени становници“ уједињено служе Јехови

„Привремени становници“ уједињено служе Јехови

„Туђинци ће вам бити ратари и виноградари. А ви ћете се звати Јеховини свештеници“ (ИС. 61:5, 6)

1. Какав став неки имају према странцима и зашто то није оправдано?

КАО што смо видели у претходном чланку, неки људи не воле странце, то јест оне који потичу из других земаља. Можда сматрају да су бољи од њих, што је свакако знак непоштовања. Осим тога, такав став се заснива на непознавању чињеница. У једној публикацији се каже: „Људи који припадају различитим расама јесу заправо оно што Библија каже — браћа“ (The Races of Mankind). Чак и када се браћа прилично разликују, она су и даље браћа.

2, 3. Како је Јехова гледао на странце у древном Израелу?

2 Јехова Бог је у древно доба са Израелцима склопио савез по коме су они постали његов изабрани народ. Иако су били у посебном односу с њим, Закон је налагао да према странцима поступају поштено и с поштовањем. То је пример по коме и ми треба да се понашамо. Међу правим хришћанима нема места за пристраност нити предрасуде. Зашто? Апостол Петар је рекао: „Сад заиста схватам да Бог није пристран, него из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно“ (Дела 10:34, 35).

3 У древном Израелу, странцима је користило то што су живели унутар Божјег народа. Јехова је то одобравао, што се види из онога што је апостол Павле забележио. Он је о Јехови рекао: „Зар је Бог само Бог Јудејаца? Зар није он и Бог људи из других народа? Да, он је Бог и људи из других народа“ (Римљ. 3:29; Јоило 2:32).

4. Зашто се може рећи да у „Израелу Божјем“ нема странаца?

 4 Када је Бог склопио нови савез са скупштином помазаних хришћана, Израелци су изгубили повлашћени положај пред њим. Зато се за помазане хришћане каже да су ’Израел Божји‘ (Гал. 6:16). Као што је апостол Павле објаснио, у том новом народу „више нема ни Грка ни Јудејца, ни обрезања ни необрезања, ни туђинца, ни Скита, ни роба, ни слободњака, него је Христ све и у свима“ (Кол. 3:11). Због тога нико у скупштини помазаних хришћана није ’странац‘.

5, 6. (а) Које се питање може поставити у вези са Исаијом 61:5, 6? (б) Ко су „Јеховини свештеници“, а ко „туђинци“ из Исаијиног пророчанства? (в) Који је задатак поверен и ’Јеховиним свештеницима‘ и ’туђинцима‘?

5 Међутим, неки можда размишљају о 61. поглављу Исаије, у коме се налази пророчанство које се испуњава на хришћанској скупштини. У шестом стиху тог поглавља спомињу се они који ће служити као „Јеховини свештеници“. Али у петом стиху се спомињу „туђинци“, који ће сарађивати са тим ’свештеницима‘. Како треба да разумемо те речи?

6 „Јеховини свештеници“ су помазани хришћани, који имају „удео у првом ускрсењу“ и који ће бити „Божји и Христови свештеници и владаће као краљеви с Христом хиљаду година“ (Откр. 20:6). Али Јехова има још много верних слугу и они се надају да ће живети на земљи. Они блиско сарађују са онима који ће служити на небу. Будући да нису део ’Израела Божјег‘, они су такорећи странци. Подупиру ’Јеховине свештенике‘, служећи симболично речено као њихови „ратари и виноградари“. Тиме што проповедају добру вест и поучавају друге истини помажу помазаницима да славе Бога. И помазаници и „друге овце“ поучавају људе истини и свесрдно им помажу да живе у складу с њом (Јов. 10:16).

„ПРИВРЕМЕНИ СТАНОВНИЦИ“ ПОПУТ АВРАХАМА

7. У ком смислу су данашњи хришћани слични Аврахаму и другим верним Божјим слугама из прошлости?

7 Као што смо видели у претходном чланку, прави хришћани су у Сатанином злом свету попут странаца, то јест привремених становника. По томе су слични Аврахаму и другим Божјим слугама из прошлости за које се каже да су били „странци и привремени становници у земљи у којој су живели“ (Јевр. 11:13). Било да имамо небеску или земаљску наду, сви ми можемо имати добар однос са Јеховом, какав је имао и Аврахам. Јаков је рекао да је ’Аврахам веровао Јехови, и он га је због тога сматрао праведним, и био је назван „Јеховиним пријатељем“‘ (Јак. 2:23).

8. Које је обећање добио Аврахам и у шта је био уверен?

8 Бог је обећао да ће се преко Аврахама и његових потомака благословити сви народи на земљи, а не само једна нација. (Прочитати Постанак 22:15-18.) Премда се те речи нису испуниле током његовог живота, Аврахам је био уверен да ће се оне обистинити. Он и његова породица су се већи део свог живота селили из једног места у друго. Све то време Аврахам је остао Јеховин пријатељ.

9, 10. (а) У чему се можемо угледати на Аврахама? (б) Који позив упућујемо свим људима?

9 Иако Аврахам није знао када ће се Јеховина обећања испунити, волео је Јехову и остао му је веран. Будући да је увек имао на уму да је привремени становник, није се усредсредио на то да се трајно настани у некој земљи (Јевр. 11:14, 15). Заиста би било мудро да по узору на Аврахама живимо једноставним животом и да не дозволимо себи да постанемо преокупирани материјалним стварима, угледом у друштву или каријером. Зашто бисмо се толико трудили да живимо такозваним нормалним животом у свету који ће ускоро доћи своме крају? Зашто бисмо се претерано везивали за нешто што је само привремено? Ми тежимо за нечим много бољим и спремни смо да стрпљиво чекамо да се наша нада оствари. (Прочитати Римљанима 8:25.)

Да ли ћеш и даље бити усредсређен на испуњење Божјих обећања, као што је то био Аврахам?

10 Јехова и даље људима из свих народа нуди благослове које је обећао преко Аврахама и његових потомака. Помазани „Јеховини свештеници“, као и „туђинци“, то јест друге овце, упућују тај позив људима широм света на више од 600 језика.

НЕ ГЛЕДАЈМО НА НАЦИОНАЛНОСТ

11. Шта се види из Соломонове молитве?

11 Приликом посвећења храма 1026. године пре н. е., Соломон је упутио молитву из које се види да ће људи из свих народа хвалити Јехову, што је било у складу са обећањем које је Јехова дао Аврахаму. Он је рекао: „Исто тако, кад туђинац који не припада твом народу Израелу, него је дошао из далеке земље због твог имена — јер ће се чути за твоје велико име, за твоју снажну руку и подигнуту мишицу — дође и помоли се окренут према овом дому, тада чуј с небеса, с места где пребиваш, и учини све за шта те моли тај туђинац, да би сви народи на земљи упознали твоје име и бојали се тебе као и твој народ Израел, и да  би знали да овај дом који сам саградио носи твоје име“ (1. Краљ. 8:41-43).

12. Зашто су Јеховини сведоци у данашњем свету попут странаца?

12 Странац је особа која је дошла у неку земљу да је посети или да у њој живи. Јеховини сведоци су попут странаца. Они живе у земљама широм света, али подупиру само Божје небеско Краљевство и његовог Краља, Исуса Христа. Зато се не мешају у политику земље у којој живе, чак и када други мисле да би то требало да раде.

Нико од њих пред Јеховом није странац

13. (а) Како можемо научити да друге не сматрамо странцима? (б) Шта је Јехова у почетку намеравао? Објасни.

13 Странце често можемо препознати по говору, обичајима, изгледу или стилу облачења. Али оно што је заједничко свим људима далеко је важније од било којих разлика. У суштини, странцем сматрамо особу која је на неки начин другачија од нас. Када научимо да се усредсредимо на оно што нам је заједничко као људима, а не на стварне или умишљене разлике, тада реч „странац“ губи своје значење. Ако би сви на свету били грађани једне земље, онда нико не би био странац. У ствари, Јехова је и намеравао да сви људи буду као једна породица под једном влашћу, то јест под његовом влашћу. Да ли је заиста могуће да људи више не гледају једни на друге као на странце?

14, 15. Шта су Јеховини сведоци постигли?

14 Живимо у свету у коме су многи људи себични и мисле да је њихова нација боља од других. Добро је знати да постоје људи који не гледају на националност. Тачно је да је понекад тешко превазићи предрасуде. Оснивач једног познатог телевизијског канала сарађивао је с талентованим људима из различитих делова света. Он је рекао: „Било је заиста занимљиво сарађивати са свим тим људима. Оне који долазе из других земаља више не сматрам ’странцима‘, већ становницима ове наше планете. Реч ’странац‘ сматрам погрдном и увео сам правило да се та реч не користи ни у програму ни у службеним просторијама.“

15 Јеховини сведоци су једина група на свету која је заиста прихватила Божје гледиште о људима. Научили су да на људе гледају као и Јехова и зато су променили  гледиште о људима из других народа. Они не мрзе људе који потичу из других земаља нити су сумњичави према њима. Научили су да код људи цене разноликост и способности које имају. Да ли си размишљао колико је вредно то што су Јеховини сведоци постигли и колико је за све нас добро да тако размишљамо о другима?

СВЕТ БЕЗ СТРАНАЦА

16, 17. Шта ће испуњење речи из Откривења 16:16 и Данила 2:44 значити за нас лично?

16 Ускоро ће се сви народи суочити са Исусом Христом и његовим небеским снагама у Армагедону, завршној бици против Божје власти (Откр. 16:14, 16; 19:11-16). Пророк Данило је још пре више од 2 500 година под надахнућем Божјег светог духа записао какав ће бити исход тог сукоба. Он је рекао: „У данима тих краљева Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства, а само ће стајати довека“ (Дан. 2:44).

17 Шта ће то значити за нас лично? Више неће бити државних граница због којих је сваки човек на неки начин странац. Премда ће се људи и даље разликовати по изгледу, то ће једноставно бити показатељ величанствене разноликости Божјег стварства. С обзиром на то да нам предстоји таква будућност, свако од нас треба најбоље што може да и даље хвали и слави нашег Створитеља, Јехову Бога.

Да ли жељно ишчекујеш време када неће бити државних граница и када нико неће бити странац?

18. Који пример показује да међу Јеховиним сведоцима нема подела по националности?

18 Да ли је заиста могуће да се тако нешто деси? Наравно да јесте. Већ данас Јеховини сведоци не сматрају друге људе странцима. На пример, недавно је неколико мањих подружница спојено да би се на једноставнији и ефикаснији начин надгледало дело проповедања добре вести о Краљевству (Мат. 24:14). Када су доношене такве одлуке, нису узимане у обзир државне границе докле год је то закон дозвољавао. То је још један видљив доказ да Исус Христ као Краљ Божјег Краљевства руши баријере које су људи поставили. Он ће ускоро ’кренути у коначну победу‘ (Откр. 6:2).

19. Шта библијска истина омогућује Јеховином народу?

19 Иако потичу из различитих народа и говоре различитим језицима, Јеховини сведоци су нераскидиво уједињени истином из Божје Речи. (Прочитати Софонију 3:9.) Они су једно међународно братство усред овог злог света. Њихово јединство је само предслика онога што ће доћи — новог света у коме нико неће бити странац. Тада ће људи свих раса и националности заиста бити браћа.