Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Шта је библиомантија и како прави хришћани треба да гледају на њу?

Библиомантија је обичај да се Библија насумице отвори и да се прочита први стих који западне за око јер се верује да ће он пружити потребно вођство. Прави хришћани не проричу по знамењу, већ проучавају Библију да би добро упознали Божју вољу и добили Божје вођство (15. 12, страна 3).

Шта је „свет“ који пролази?

„Свет“ који пролази не односи се на планету већ на људе чији живот није у складу с Божјом вољом (1. Јов. 2:17). Земља и богобојазни људи неће бити уништени (1. 1, стране 5-7).

Премда је Авељ умро, како је могуће да нам он још увек говори? (Јевр. 11:4)

Он то чини посредством своје вере. Можемо се угледати на њега и настојати да развијемо сличну веру. Он је још увек изузетан пример вере (1. 1, страна 12).

Којим стварима не смемо дозволити да нас удаље од Јехове?

Неке од њих су: посао и каријера, рекреација и забава, дружење са чланом породице који је искључен, заокупљеност техником, брига о здрављу, неисправно гледиште о новцу и придавање превелике пажње свом мишљењу и положају (15. 1, стране 12-21).

Зашто нам је Мојсије добар пример понизности?

Мојсије се није понео због свог положаја и ослањао се на Бога, а не на себе. Никада немојмо постати поносни због свог утицаја, ауторитета или личних способности, већ се уздајмо у Јехову (Посл. 3:5, 6; 1. 2, страна 5).

Где ће живети они који ускрсну?

Одређени број ускрснулих, њих 144 000, добиће живот на Међутим, небу. већина ускрснулих живеће вечно у рају на земљи (1. 3, страна 6).

Шта значи то што су Израелци били „необрезаног срца“? (Јер. 9:26).

Били су тврдоглави и нису хтели да се мењају. Требало је да одбаце све мисли, жеље и мотиве који су их навели да занемаре Јеховине заповести (Јер. 5:23, 24; 15. 3, стране 9-10).

Зашто се може рећи да је Исус водио смисаон живот?

Сврха његовог живота је била вршење Божје воље. Веома је волео свог Оца и волео је људе. Зато је знао да има љубав и признање свог Оца, а то је неопходно за смисаон живот (1. 4, стране 4-5).

Шта све спада у земаљски део Божје организације?

Земаљски део Божје организације чине Водеће тело, одбори подружница, путујући надгледници, старешинства, скупштине и објавитељи (15. 4, страна 29).

Зашто се може рећи да то што је Бог у прошлости уништио зле није окрутно?

Јехови није драго да они који су зли умру (Језек. 33:11). На основу тога како је поступао у прошлости види се да он увек с љубављу упозорава људе пре него што их казни. То нам пружа наду да можемо преживети када он у будућности буде уништавао зле (1. 5, стране 5-6).

Да ли су Израелци вешали на стуб злочинце осуђене на смрт?

Не, премда су у древно доба други народи то чинили. Можемо рећи да су барем у периоду када је настао хебрејски део Светог писма, Израелци имали обичај да најпре погубе злочинце, рецимо каменовањем (Лев. 20:2, 27). Затим би њихово тело обесили на стуб као упозорење осталим Израелцима (15. 5, страна 13).

Зашто људи не могу да остваре мир у свету?

Иако људи остварују изванредна достигнућа, они једноставно не могу управљати својим корацима (Јер. 10:23). Свет је у Сатаниној власти и зато људи не могу да успоставе мир (1. Јов. 5:19; 1. 6, страна 16).