Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Да ли би било у реду да на нашим састанцима родитељи седе са искљученим дететом?

Нема потребе правити питање око тога где ће у Дворани Краљевства седети искључена особа. Родитељи су путем овог часописа у више наврата били подстакнути да учине све што је могуће како би у духовном погледу помогли свом искљученом детету које још увек живи с њима. Као што је писало у Стражарској кули од 1. октобра 2001, на странама 16-18, родитељи чак могу проучавати Библију са искљученим дететом које је малолетно и још увек живи с њима. Можда ће то помоћи детету да се промени и поправи.

Не би био никакав проблем да у Дворани Краљевства искључено дете седи поред својих родитеља, под условом да не узнемирава друге. Будући да искључена особа не мора да седи у задњем реду, онда не би био проблем ни ако би искључено дете седело поред својих родитеља, где год да они седе. Пошто родитељи брину за духовну добробит свог детета сигурно желе да имају увид у то да ли њихово дете пажљиво слуша програм. Зато је добро да дете седи с њима, а не на неком другом месту без икаквог надзора.

Али ако искључено дете више не живи са својим родитељима, да ли то онда значи да у Дворани Краљевства не може да седи с њима? У нашој литератури је објашњено какав став хришћани треба да имају када је реч о дружењу са искљученом особом с којом су у сродству и с којом не живе у истој кући. * Међутим, ако неко на састанку седи поред искљученог члана своје породице, то не значи да тражи повод да се дружи с њим. Ако чланови породице имају исправан став према искљученој особи с којом су у сродству и ако се труде да се држе библијског савета што се тиче дружења с њом, онда нема разлога за бригу (1. Кор. 5:11, 13; 2. Јов. 11).

Према томе, било да искључена особа у Дворани Краљевства седи поред чланова своје породице било поред других чланова скупштине, нема потребе правити од тога спорно питање све док се она пристојно понаша. Уколико би се одређивало где искључена особа треба да седи, то би могло створити разне проблеме у зависности од околности. Ако се сви чланови скупштине, укључујући и чланове породице искључене особе, труде да поштују библијска начела која се односе на искључење, и ако то никога не наводи на спотицање, нема потребе правити питање око тога где ће ко седети на нашим састанцима. *

^ одл. 6 Ово је измена у односу на оно што је писало у Стражарској кули од 1. априла 1953, страна 223 (енгл.).