Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радујмо се Јагњетовој свадби!

Радујмо се Јагњетовој свадби!

’Радујмо се и веселимо се, јер је дошла Јагњетова свадба‘ (ОТКР. 19:7)

1, 2. (а) Чија ће свадба бити повод за посебну радост на небу? (б) Која ћемо питања размотрити?

ОБИЧНО је потребно много времена да би се припремила свадба. У овом чланку ће бити речи о једној краљевској свадби за коју припреме трају већ скоро 2 000 година. Ближи се време када ће младожења ступити у брак са својом невестом. Ускоро ће се у краљевој палати чути весела музика, а на небу ће силно мноштво певати: „Хвалите Јах, јер је почео краљевати Јехова, наш Бог, Свемоћни! Радујмо се и веселимо се и славу му дајмо, јер је дошла Јагњетова свадба и спремна је његова жена!“ (Откр. 19:6, 7).

2 Исус Христ је „Јагње“ због чије свадбе влада велика радост на небу (Јов. 1:29). Како је он одевен за ту посебну прилику? Ко је његова невеста? Како се она припрема за свадбу? Када почиње њихова свадба? Пошто ће Јагњетова свадба бити повод за радост на небу, да ли ће се њој радовати и они који се надају вечном животу на земљи? Нема сумње да ће нам бити занимљиво да потражимо одговоре на  ова питања док будемо наставили с разматрањем 45. псалма.

КРАЉЕВЕ ХАЉИНЕ ДИВНО МИРИШУ

3, 4. (а) Какво је свадбено рухо које Младожења носи и шта његову радост чини још већом? (б) Кога представљају „краљица“ и ’краљевске кћери‘ које се радују с Младожењом?

3 Прочитати Псалам 45:8, 9. Као Младожења, Исус Христ носи прелепо свадбено рухо које доликује једном Краљу. Његове хаљине миришу на најбоље мирисе, као што су смирна и касија, које су биле међу састојцима од којих су Израелци правили свето уље за помазање (Изл. 30:23-25).

4 Младожења је веома срећан што се ближи свадба. Предивна музика која се разлеже његовом палатом чини његову радост још већом. С њим се радује и „краљица“, то јест небески део Божје организације, који укључује и ’краљевске кћери‘, то јест анђеле. Веома је упечатљиво чути како на небесима безбројни гласови објављују: ’Радујмо се и веселимо се, јер је дошла Јагњетова свадба.‘

НЕВЕСТА ЈЕ СПРЕМНА ЗА СВАДБУ

5. Ко је ’Јагњетова жена‘?

5 Прочитати Псалам 45:10, 11. Утврдили смо ко је Младожења, али ко је његова невеста? Невесту сачињава читава група од 144 000 помазаних хришћана. Поглавар те скупштине је Исус Христ. (Прочитати Ефешанима 5:23, 24.) Они ће владати с Христом у његовом Месијанском Краљевству (Лука 12:32). Ти духом помазани хришћани „следе Јагње куда год оно пође“ (Откр. 14:1-4). Они представљају „Јагњетову жену“ и пребивају с њим на небу (Откр. 21:9; Јов. 14:2, 3).

6. Зашто су помазани хришћани представљени ’краљевом кћери‘ и зашто им је речено да ’забораве свој народ‘?

6 За будућу невесту се не каже само да је ’кћер‘, већ и да је ’краљева кћер‘ (Пс. 45:13). Али ко је тај краљ? Јехова усваја помазане хришћане као своју ’децу‘ (Римљ. 8:15-17). Пошто ће они сачињавати небеску невесту, речено им је да ’забораве свој народ и дом свога оца‘. Од њих се очекује да ’мисле на оно што је на небу, а не на оно што је на земљи‘ (Кол. 3:1-4).

7. (а) Како Христ припрема своју будућу невесту? (б) Како невеста гледа на будућег Младожењу?

7 Христ вековима припрема своју будућу невесту за свадбу на небу. Апостол Павле је рекао да је Христ „волео скупштину и себе предао за њу, да је посвети, чистећи је купањем у води, у речи Божјој, да доведе пред себе скупштину у њеном сјају, без мрље или боре или било чега таквог, свету и без мане“ (Еф. 5:25-27). Павле је хришћанима у древном Коринту рекао: „Ревно се бринем за вас као што то Бог чини, јер сам вас обећао једном мужу, Христу, како бих вас довео пред њега као честиту девицу“ (2. Кор. 11:2). Као Краљ и Младожења, Исус Христ веома цени духовну ’лепоту‘ своје будуће невесте. С друге стране, невеста гледа на њега као на свог ’господара‘ и спремна је да му се поклони као свом будућем мужу.

НЕВЕСТУ ’ДОВОДЕ КРАЉУ‘

8. Зашто је на месту што се за невесту каже да је „пуна славе“?

8 Прочитати Псалам 45:13, 14а. Невеста блиста уочи венчања. У Откривењу 21:2, она се упоређује с једним градом, Новим Јерусалимом, и каже се да је „украшена за свог мужа“. Тај небески  град је пун ’Божје славе‘ и блиста „попут драгог камена, попут камена јасписа који сја као кристал“ (Откр. 21:10, 11). У Откривењу се на предиван начин описује величанствен изглед Новог Јерусалима (Откр. 21:18-21). Сасвим је јасно зашто је псалмиста рекао да је невеста „пуна славе“. На крају крајева, краљевско венчање се одвија на небу.

9. Ко је Краљ коме доводе невесту и како је невеста обучена?

9 Невесту доводе Младожењи, то јест Месијанском Краљу. Он ју је припремао „чистећи је купањем у води, у речи Божјој“. Она је ’света и без мане‘ (Еф. 5:26, 27). Њена одећа такође одговара свечаној прилици. Она носи ’одећу извезену златом‘ и пред Краља ће је довести „у истканом руху“. За Јагњетову свадбу јој је ’дато да се обуче у фини лан, сјајан и чист, јер фини лан представља праведна дела светих‘ (Откр. 19:8).

’ДОШЛА ЈЕ ЈАГЊЕТОВА СВАДБА‘

10. Када ће почети Јагњетова свадба?

10 Прочитати Откривење 19:7. Када ће почети Јагњетова свадба? Премда се у овом стиху каже да је ’његова жена спремна‘, у наставку није реч о свадби, већ се живописно говори о завршном делу велике невоље (Откр. 19:11-21). Да ли то значи да ће Јагњетова свадба почети пре него што Исус Христ као Краљ и Младожења буде потпуно поразио своје непријатеље? Не, зато што визије у Откривењу нису изнете по хронолошком реду. Према 45. псалму, свадба ће почети након што Краљ Исус Христ буде припасао свој мач и ’успешно извршио свој задатак‘, то јест након што буде победио своје непријатеље (Пс. 45:3, 4).

11. Којим редом ће се одвијати догађаји када дође време да Христ оствари коначну победу?

11 Дакле, можемо рећи да ће се догађаји одвијати следећим редом: Најпре ће бити извршена пресуда над „великом блудницом“, Вавилоном Великим, то јест светским царством криве религије (Откр. 17:1, 5, 16, 17; 19:1, 2). Затим ће Христ уништити остатак Сатаниног поретка у Армагедону, ’рату који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног‘ (Откр. 16:14-16; 19:19-21). На крају ће Краљ-Ратник остварити коначну победу тако што ће Сатану и демоне бацити у бездан, што значи да ће они бити у стању сличном смрти (Откр. 20:1-3).

12, 13. (а) Након чега ће уследити Јагњетова свадба? (б) Ко ће се на небу радовати Јагњетовој свадби?

12 Помазани хришћани који током Христове присутности заврше свој живот на земљи ускрсавају за живот на небу. Неко време након што буде уништио Вавилон Велики, Исус ће сакупити и преостале помазане хришћане (1. Сол. 4:16, 17). Тако ће пре него што почне Армагедон сви чланови невесте бити на небу. Након тог рата, уследиће Јагњетова свадба и то ће заиста бити повод за велику радост. У Откривењу 19:9 пише: „Срећни су они који су позвани на Јагњетову свадбену вечеру.“ Свих 144 000 чланова Христове невесте биће заиста срећни. Краљ и Младожења ће исто тако бити срећан што сви његови сувладари симболично речено ’једу и пију за његовим столом у његовом Краљевству‘ (Лука 22:18, 28-30). Међутим, Младожења и његова невеста нису једини који ће се радовати током свадбе.

 13 Као што је било раније споменуто, на небу се чује глас силног мноштва које говори: „Радујмо се и веселимо се и славу [Јехови] дајмо, јер је дошла Јагњетова свадба и спремна је његова жена“ (Откр. 19:6, 7). Али шта ће бити с Јеховиним слугама на земљи? Да ли ће се и они тада радовати?

„ДОВЕШЋЕ ИХ С РАДОШЋУ И ВЕСЕЉЕМ“

14. Ко су „девице“, то јест невестине другарице, о којима се говори у 45. псалму?

14 Прочитати Псалам 45:12, 14б, 15. Пророк Захарија је прорекао да ће у време краја људи из свих народа желети да се придруже остатку духовног Израела. Он је написао: „У то време десет људи из свих језика којима говоре народи ухватиће једног Јудејца за скут и говориће: ’Идемо с вама, јер смо чули да је Бог с вама‘“ (Зах. 8:23). У Псалму 45:12 о тих симболичних „десет људи“ говори се као о ’кћери тирској‘ и ’богаташима из народа‘. Они долазе остатку помазаних хришћана с даровима, пружајући им подршку и очекујући духовну помоћ од њих. Од 1935. године, милиони људи су прихватили помоћ помазаног остатка, који их је ’довео до праведности‘ (Дан. 12:3). Ти верни сарадници помазаних хришћана очистили су свој живот и постали су попут девица у духовном погледу. За њих се још каже да су невестине другарице. Они су предали свој живот Јехови и доказали да су верни поданици Краља и Младожење.

15. Како они који су предочени девицама сарађују с преосталим члановима Христове невесте?

 15 Преостали чланови Христове невесте веома су захвални онима који су предочени девицама зато што им ревно помажу у ’проповедању добре вести о Краљевству‘ по целом свету (Мат. 24:14). Не само што „дух и невеста говоре: ’Дођи!‘“ већ и они који чују кажу: „Дођи!“ (Откр. 22:17). „Друге овце“ су чуле да помазани чланови Христове невесте говоре: „Дођи!“ и придружили су им се тако што и они другима упућују тај позив (Јов. 10:16).

16. Какву прилику Јехова пружа другим овцама?

16 Помазани хришћани заиста цене своје сараднике и драго им је што Јехова, као Младожењин Отац, пружа другим овцама прилику да иако су на земљи учествују у радости поводом Јагњетове свадбе, која ће бити на небу. У псалму је проречено да ће те симболичне девице бити ’доведене с радошћу и весељем‘. Дакле, када буде дошло време за Јагњетову свадбу, друге овце, које се надају вечном животу на земљи, радоваће се тој прилици са свима који су на небу. Зато је и прикладно што се у Откривењу каже да припадници ’великог мноштва стоје пред престолом и пред Јагњетом‘. Они служе Јехови у земаљском дворишту његовог духовног храма (Откр. 7:9, 15).

Симболичне девице подупиру чланове невесте и радују се Јагњетовој свадби (Видети 16. одломак)

„НА МЕСТУ ПРАОЧЕВА ТВОЈИХ БИЋЕ СИНОВИ ТВОЈИ“

17, 18. Који ће благослови проистећи из Јагњетове свадбе и коме ће Христ постати отац током своје Хиљадугодишње владавине?

17 Прочитати Псалам 45:16. Они који су предочени девицама које подупиру Христову небеску невесту радоваће се и када у новом свету буду видели какве им је све благослове донела Јагњетова свадба. Исус Христ ће као Краљ ускрснути оне који су били његови ’праочеви‘ на земљи. Они ће на тај начин постати његови „синови“ (Јов. 5:25-29; Јевр. 11:35). Неке од њих ће поставити за „кнезове по свој земљи“. Нема сумње да ће Христ и некима који данас верно служе као старешине поверити да у новом свету предводе у служењу Јехови (Ис. 32:1).

18 Током Хиљадугодишње владавине, Христ ће постати отац и другима. У ствари, вечни живот ће добити само они који исказују веру у Исусову откупну жртву (Јов. 3:16). Зато се може рећи да ће он постати њихов „Вечни Отац“ (Ис. 9:6, 7).

ПОДСТАКНУТИ ДА ’СПОМИЊУ КРАЉЕВО ИМЕ‘

19, 20. Како догађаји о којима се говори у 45. псалму утичу на све Божје слуге?

19 Прочитати Псалам 45:1, 17. Јасно је да су догађаји о којима се говори у 45. псалму веома важни за све Божје слуге. Помазаници који су још увек на земљи одушевљени су што ће ускоро бити на небу са својом браћом и Исусом Христом. Друге овце желе да у свему буду подложне свом величанственом Краљу и захвалне су што могу да сарађују с преосталим члановима његове невесте. Након Јагњетове свадбе, Христ и његови сувладари излиће обилне благослове на човечанство (Откр. 7:17; 21:1-4).

20 Док очекујемо испуњење ’добре речи‘ о Месијанском Краљу, сигурно желимо да ’спомињемо његово име‘. Потрудимо се да будемо међу онима који ће ’хвалити Краља довека, у сву вечност‘.