Пређи на садржај

Пређи на садржај

Хвалимо Христа — нашег Величанственог Краља

Хвалимо Христа — нашег Величанственог Краља

„У величанству своме успешно изврши задатак свој“ (ПС. 45:4)

1, 2. Зашто је за нас важно оно о чему се говори у 45. псалму?

ЗАСТУПАЈУЋИ истину и праведност, један краљ је пошао да покори своје непријатеље. Након што их је потпуно поразио, узео је једну лепу девојку себи за жену. Тог краља су спомињала и хвалила сва наредна поколења. То је суштина 45. псалма.

2 Па ипак, тај псалам представља много више од узбудљиве приче са срећним завршетком. Догађаји о којима он говори веома су важни за нас. Они се тичу нашег живота, како сада тако и у будућности. Зато је добро да детаљно размотримо оно што стоји у том псалму.

’ИЗ МОГ СРЦА НАВИРЕ ДОБРА РЕЧ‘

3, 4. (а) Шта је ’добра реч‘ у наше време и како она треба да утиче на нас? (б) У ком смислу наше ’дело говори о краљу‘ и зашто се може рећи да је наш језик попут писаљке?

3 Прочитати Псалам 45:1. Псалмиста је рекао да из његовог срца ’навире добра реч‘. Та реч се односи на једног краља и радовала је псалмисту, учинивши да његов језик постане попут ’писаљке вештог писара‘.

4 Зашто је то важно за нас? Добра вест о Месијанском Краљевству представља добру реч која нас  радује. Она је у одређеном смислу постала посебно добра 1914. године. Од тада се она више не односи на Краљевство које тек треба да дође, него на већ успостављену небеску владавину. Ту ’добру вест о краљевству‘ проповедамо ’по целом свету за сведочанство свим народима‘ (Мат. 24:14). Да ли добра вест о Краљевству „навире“ из нашег срца? Да ли је ревно проповедамо? У складу са псалмистиним речима, наше ’дело говори о краљу‘ у том смислу што величамо свог Краља Исуса Христа. Објављујемо да је он сео на престо као небески Краљ Месијанског краљевства. Поред тога, позивамо и владаре и поданике људских владавина да се подложе његовој власти (Пс. 2:1, 2, 4-12). У служби проповедања често користимо Божју Реч због чега се може рећи да је наш језик попут ’писаљке вештог писара‘.

Ми радосно објављујемо добру вест о нашем Краљу Исусу Христу

’МИЛИНА СЕ РАЗЛИВА ПО КРАЉЕВИМ УСНАМА‘

5. (а) У ком смислу је Исус био леп? (б) Како се ’милина разливала по краљевим уснама‘ и како се можемо угледати на њега?

5 Прочитати Псалам 45:2. У Светом писму се готово ништа не говори о томе како је Исус изгледао. Он је био савршен човек и нема сумње да је био леп. Међутим, посебно је био леп зато што је био веран Јехови и беспрекоран у свему. Поред тога, проповедао је добру вест о Краљевству служећи се лепим речима (Лука 4:22; Јов. 7:46). Да ли по узору на њега настојимо да у служби проповедања користимо речи које ће људима допрети до срца? (Кол. 4:6).

6. Како је Бог благословио Исуса „довека“?

6 Пошто је Исус свим срцем био одан Јехови, он га је благосиљао током његове службе на земљи и наградио га је након његове жртвене смрти. Апостол Павле је написао: „Кад је [Исус] по обличју постао човек, понизио се и постао послушан све до смрти, и то смрти на мученичком стубу. Зато га је Бог и узвисио и дао му име које је изнад сваког другог имена, да се у Исусово име савије свако колено оних који су на небу и оних који су на земљи и оних који су под земљом, и да сваки језик јавно призна Исуса Христа за Господа на славу Бога, Оца“ (Фил. 2:8-11). Јехова је благословио Исуса довека тако што га је ускрснуо и дао му бесмртност (Римљ. 6:9).

КРАЉ ЈЕ УВАЖЕНИЈИ ОД СВОЈИХ ’ДРУГОВА‘

7. У ком смислу је Бог помазао Исуса више него његове „другове“?

7 Прочитати Псалам 45:6, 7. Пошто Исус веома воли праведност и уједно мрзи све што би осрамотило његовог Оца, Јехова га је помазао за Краља Месијанског Краљевства. Исус је био помазан „уљем радости“ више од својих ’другова‘, то јест других Давидових потомака који су владали као краљеви у Јуди. Зашто се то може  рећи? Пре свега, Исуса је помазао лично Јехова. Надаље, он га је помазао као Краља и Првосвештеника (Пс. 2:2; Јевр. 5:5, 6). Осим тога, Исус је био помазан светим духом и његов престо није на земљи већ на небу.

8. Зашто се може рећи да је ’Бог Исусов престо‘ и зашто можемо бити сигурни да Исус праведно влада?

8 Јехова је 1914. године свог Сина поставио на престо као Месијанског Краља. Можемо бити сигурни у то да његов Син влада праведно будући да је ’жезло његовог краљевања жезло честитости‘. Исус има законско право на власт коју је добио јер је ’Бог његов престо‘. То значи да је Јехова утврдио његову краљевску власт. Поред тога, Исусова власт ће трајати „довека, у сву вечност“. Сигурно нам је драго што служимо Јехови под вођством моћног Краља кога је он поставио.

КРАЉ ЈЕ ’ПРИПАСАО МАЧ‘

9, 10. (а) Када је Христ припасао мач и како га је најпре употребио? (б) Како ће још Христ употребити свој мач?

9 Прочитати Псалам 45:3. Јехова је рекао Краљу да ’припаше мач уз свој бок‘ овластивши га тако да ратује против свих противника Божје власти и да над њима изврши Божју пресуду (Пс. 110:2). Будући да је Христ непобедиви Краљ-Ратник, о њему се говорио као о ’јунаку‘. Он је припасао мач 1914. када је Сатану и демоне збацио на земљу (Откр. 12:7-9).

10 Али то је био само почетак његовог победничког похода. Његова ’коначна победа‘ тек предстоји (Откр. 6:2). Он још треба да изврши Јеховину пресуду над свим елементима Сатаниног поретка и да уклони Сатану и демоне. Најпре ће се обрачунати с Вавилоном Великим, светским царством криве религије. Јехова ће навести политичаре да униште ту злу блудницу (Откр. 17:16, 17). Затим ће Краљ-Ратник уништити Сатанин политички поредак. Након тога ће Христ, о коме се говори и као о ’анђелу бездана‘, бацити Сатану и демоне у бездан, што ће бити знак да је остварио коначну победу (Откр. 9:1, 11; 20:1-3). Погледајмо како су у 45. псалму проречени ти важни догађаји.

КРАЉ ’ЗАСТУПА ИСТИНУ‘

11. Како Христ јаше „заступајући истину“?

11 Прочитати Псалам 45:4. Краљ-Ратник не води неки освајачки рат да би подјармио народе, већ има узвишене циљеве и води један праведан рат. Он јаше „заступајући истину, понизност и праведност“. Најважнија истина коју треба да одбрани јесте истина о Јеховиној врховној власти. Побунивши се против Јехове, Сатана је довео у питање правоваљаност његове власти. Од тада су ту темељну истину оспоравали и демони и људи. Сада је дошло време да Јеховин помазани Краљ једном заувек докаже да Јехова има право да буде Врховни Владар.

12. Шта значи то што Исус јаше ’заступајући понизност‘?

12 Краљ јаше заступајући и понизност. Као Божји јединорођени Син, он је пружио савршен пример понизности, као и верности и подложности свом Оцу као Врховном Владару (Ис. 50:4, 5; Јов. 5:19). Сви верни поданици тог Краља морају се угледати на њега  и у свему се понизно подложити Јехови. Само ће они који то буду учинили моћи да живе у новом свету, који је Бог обећао (Зах. 14:16, 17).

13. Како Христ ’заступа праведност‘?

13 Христ као Краљ заступа и праведност. То се односи на оно што Јехова сматра праведним, то јест на његова мерила за исправно и погрешно (Римљ. 3:21; Пон. зак. 32:4). Што се тиче Исуса Христа као Краља, Исаија је прорекао: „Краљ ће краљевати праведно“ (Ис. 32:1). Исус ће својом владавином успоставити „нова небеса“ и „нову земљу“ у којима ће „праведност пребивати“ (2. Петр. 3:13). Од свих који буду живели у том новом свету очекиваће се да поштују Јеховина мерила (Ис. 11:1-5).

КРАЉ ЧИНИ ’ЗАСТРАШУЈУЋА ДЕЛА‘

14. Шта значи то што ће Христ својом десницом учинити ’застрашујућа дела‘? (Видети слику на почетку чланка.)

14 Краљ је припасао мач уз свој бок (Пс. 45:3). Али ближи се време када ће својом десницом извадити мач и замахнути њиме. Псалмиста је прорекао: „Десница ће те твоја поучити застрашујућим делима“ (Пс. 45:4). Када у Армагедону буде извршавао Јеховине пресуде, Исус Христ ће учинити ’застрашујућа дела‘ над својим непријатељима. Не знамо која ће средства користити када буде уништавао Сатанин свет. Међутим, знамо да ће тиме улити страх у кости онима који нису послушали Бога и подложили се Краљу кога је он поставио. (Прочитати Псалам 2:11, 12.) У свом пророчанству о времену краја, Исус је рекао да ће људи „губити свест од страха и очекивања онога што ће задесити свет, јер ће се силе небеске уздрмати“. Још је рекао: „И тада ће видети Сина човечјег како долази у облаку са силом и великом славом“ (Лука 21:26, 27).

15, 16. Ко ће бити у војсци која ће пратити Христа у борби?

15 У Откривењу се говори о томе како Краљ долази „са силом и великом славом“ да изврши Божји суд над овим светом. У тој библијској књизи пише: „Видео сам отворено небо, кад тамо — бели коњ. А онај који је седео на њему зове се Верни и Истинити, и он праведно суди и ратује. За њим су ишле небеске војске на белим коњима, обучене у фини лан, бео и чист. Из уста му је излазио оштар мач, да њиме удари народе. Он ће над њима владати гвозденом палицом. И газиће пресу жестоког гнева Свемоћног Бога“ (Откр. 19:11, 14, 15).

16 Ко ће бити у небеској војсци која ће пратити Христа у борби? Када је припасао мач и пошао да збаци Сатану и демоне с неба, Исус је имао подршку ’својих анђела‘ (Откр. 12:7-9). Зато је логично закључити да ће анђели бити у његовој војсци током Армагедона. Да ли ће још неко бити у тој војсци? Исус је својој помазаној браћи дао следеће обећање: „Ономе ко победи и ко се буде држао мојих дела све до краја, даћу власт над народима, као што сам и ја примио власт од свог Оца, па ће владати над њима гвозденом палицом и разбити их као глинене посуде“ (Откр. 2:26, 27). Дакле, Христову небеску војску ће чинити и Христова помазана браћа, која ће до тада већ примити своју небеску  награду. Ти помазани Христови сувладари биће уз Христа када он буде владао над народима гвозденом палицом чинећи ’застрашујуће ствари‘.

КРАЉЕВА КОНАЧНА ПОБЕДА

17. (а) Шта представља бели коњ на ком Исус јаше? (б) Шта представљају мач и лук?

17 Прочитати Псалам 45:5. Краљ јаше на белом коњу, што представља рат који је чист и праведан у Јеховиним очима (Откр. 6:2; 19:11). Он је наоружан не само мачем већ и луком. У Библији стоји: „Погледао сам, и гле — бели коњ и на њему јахач који је имао лук. Била му је дата круна па је изашао побеђујући и кренуо у коначну победу.“ Мач и лук представљају средства којима ће Христ уништити своје непријатеље.

Птице су позване да очисте земљу (Видети 18. одломак)

18. Како ће Христ употребити ’оштре стреле‘ током Армагедона?

18 Служећи се поетским језиком, псалмиста је пророчански рекао да ће Краљеве ’оштре стреле прострелити срце његових непријатеља‘ и да ће ’народи падати под њим‘. Уништење ће захватити сву земљу. Јеремија је прорекао: „Они које Јехова побије лежаће од једног краја земље до другог“ (Јер. 25:33). У једном паралелном пророчанству пише: „Видео сам и једног анђела како стоји на сунцу. Он је повикао из свег гласа и рекао свим птицама које су летеле посред неба: ’Дођите, сакупите се на велику Божју вечеру, да једете месо краљева, месо војних заповедника, месо јунака, месо коња и њихових јахача, месо свих људи — слободњака и робова, малих и великих!‘“ (Откр. 19:17, 18).

19. Како ће Христ ’успешно извршити свој задатак‘ и када ће његова победа бити коначна?

19 Након што буде уништио Сатанин зли свет, Христ ће ’у свом величанству успешно извршити свој задатак‘ (Пс. 45:4). Његова победа ће бити коначна када Сатану и демоне буде бацио у бездан у ком ће они остати током Хиљадугодишње владавине (Откр. 20:2, 3). Пошто ће Сатана и његови демони тада бити у стању сличном смрти, људи неће бити изложени њиховом утицају, што ће им омогућити да буду потпуно послушни свом величанственом Краљу. Међутим, пре него што буду доживели да наша планета постане рај, имаће још један повод да се радују са својим Краљем и његовим сувладарима. У следећем чланку биће речи о томе.