Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

У које доба дана је 14. нисана требало заклати пасхално јагње?

У неким библијским преводима стоји да га је требало заклати „између две вечери“, што се односи на сумрак или вече — након заласка сунца али пре него што би наступио потпуни мрак (Изл. 12:6; 15. 12, стране 18-19).

Која библијска начела могу помоћи младима да доносе добре одлуке?

Навешћемо три: (1) Тражите најпре Краљевство и његову праведност (Мат. 6:19-34). (2) Служите другима, јер то доноси срећу (Дела 20:35). (3) Служите Богу у младости (Проп. 12:1; 15. 1, стране 19-20).

Која четири јахача јашу од 1914?

Исус је као јахач на белом коњу збацио Сатану и демоне с неба. Јахач на коњу пламене боје представља ратове који погађају човечанство. Јахач на црном коњу представља глад. Јахач на бледом коњу доноси болест и смрт, односећи милионе жртава (Откр. 6:2-8; 1. 2, стране 6-7).

Када се одиграва „Јагњетова свадба“? (Откр. 19:7)

„Јагњетова свадба“ ће уследити након што Краљ, Исус Христ, буде победио своје непријатеље, то јест након што Вавилон Велики буде уништен а Армагедон завршен (15. 2, страна 10).

Зашто су Јудејци у Исусово време очекивали Месију? (Лука 3:15)

Не можемо са сигурношћу рећи да ли су Јудејци у првом веку разумели Данилово пророчанство о Месији онако како га ми данас разумемо (Дан. 9:24-27). Па ипак, могли су чути од пастира шта су им анђели рекли или шта је рекла пророчица Ана након што је у храму видела малог Исуса. Осим тога, дошли су и астролози распитујући се за ’краља јудејског који се родио‘ (Мат. 2:1, 2). Касније је Јован Крститељ почео да говори да ће се ускоро појавити Христ (15. 2, стране 26-27).

Како да наше „да“ не буде у исто време „не“? (2. Кор. 1:18)

Истина је да понекад због околности које су ван наше контроле не можемо одржати своју реч. Али ако нешто обећамо или се на неки начин обавежемо, дужни смо да учинимо све што је до нас како бисмо одржали реч (15. 3, страна 32).

Како можемо одолети искушењу да гледамо порнографију?

Три корака могу бити од помоћи: (1) Уколико смо изложени нечем провокативном, одмах скренимо поглед. (2) Пазимо на своје мисли тако што ћемо се концентрисати на нешто позитивно и молити се Богу. (3) Пазимо на своје поступке тако што нећемо гледати филмове нити посећивати сајтове с неморалним сценама (1. 4, стране 10-12).

До којих неочекиваних последица може доћи када хришћанин остави своју породицу и оде у иностранство да би зарадио новац?

Када родитељи одлуче да не живе заједно као породица, деца могу трпети тешке последице у емоционалном и моралном погледу. Често почну да замерају родитељима због њихове одлуке. Брачни другови који живе одвојено излажу себе искушењима да почине прељубу (15. 4, стране 19-20).

Зашто су се злочинцима који су висили на стубу ломиле ноге?

Римљани су неке злочинце прибијали на стуб. Јудејци су тражили да се злочинцима који су били на стубовима до Исуса поломе ноге. То им је отежавало дисање, што је убрзавало њихову смрт. Тако њихова тела нису морала да остану на стубу током ноћи (Пон. зак. 21:22, 23; 1. 5, страна 11).

О која четири питања треба да размишљамо док смо у служби проповедања?

Ко су ти људи с којима желимо да разговарамо? Где их можемо наћи? Када је најбоље да их посетимо? Како да им приђемо? (15. 5, стране 12-15).

Колико је пушење смртоносно?

Током прошлог века, однело је 100 000 000 живота. Сваке године односи око 6 000 000 живота (1. 6, страна 3).