Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Поравнај стазу којом иде нога твоја“ да би могао да напредујеш

„Поравнај стазу којом иде нога твоја“ да би могао да напредујеш

НАКОН што су Јудејци изашли из Вавилона 537. пре н. е., Јехова се старао о њиховом путовању у Јерусалим. Он им је рекао: „Очистите пут народу! Направите пут, направите пут! Уклоните с њега камење!“ (Ис. 62:10). Покушај да замислиш како су то Јудејци можда радили. Може бити да је неколико група ишло испред свих да би попунили рупе и поравнали неке делове пута. Тиме би олакшали путовање својој браћи која су се тим путем враћала у домовину.

Њихов пут можемо упоредити са симболичним путем који ми треба да пређемо да бисмо остварили своје духовне циљеве. Јехова жели да све његове слуге на том путу имају што мање непотребних препрека. У његовој Речи налазимо следећи савет: „Поравнај стазу којом иде нога твоја, и нека сви путеви твоји буду постојани“ (Посл. 4:26). Било да смо млађи или старији, свима нама може користити примена овог мудрог савета.

ПРИПРЕМИТИ ПУТ ДОНОСЕЋИ ДОБРЕ ОДЛУКЕ

Можда си већ чуо како људи за неку тинејџерку кажу: ’Будућност јој се смеши‘, или за неког тинејџера: ’Биће нешто од овог момка.‘ Млади углавном имају добро здравље, брзо уче и жељни су успеха. Библија то лепо описује следећим речима: „Лепота је младићима снага њихова“ (Посл. 20:29). Млада особа која користи своје таленте и снагу у служби Јехови може остварити своје духовне циљеве и уживати у правој срећи.

Међутим, у свету се такође веома цене способности младих људи. Када је неки млади Сведок добар ученик, дешава се да школски педагог, неки наставник или друг из разреда врши притисак на њега да настави са школовањем како би касније могао изградити неку каријеру. Или такозвани ловци на таленте могу запазити неку младу сестру или брата који су добри у неком спорту и покушати да их наговоре да почну да се професионално баве тим спортом. Да ли си можда  доживео тако нешто или знаш некога ко се тренутно суочава с тим? Шта ће Сведоку који се нашао у таквој ситуацији помоћи да донесе добру одлуку?

Библијска начела нам могу помоћи да кренемо путем који води до правог успеха. „Сећај се свог Величанственог Створитеља у данима младости своје“, пише у Проповеднику 12:1. Али како се млади могу ’сећати свог Величанственог Створитеља‘?

Погледајмо шта је доживео Ерик * из западне Африке. Он је волео да игра фудбал. Са 15 година је већ играо за репрезентацију своје земље. То је значило да је убрзо могао очекивати да ће бити позван да тренира у Европи, а с временом би можда могао да постане и професионални фудбалер. Али шта му је помогло да се ’сећа свог Величанственог Створитеља‘? И какву би поуку из његовог искуства могли извући млади?

Док је још ишао у школу, Ерик је почео да проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Тако је постепено разумео да ће наш Створитељ трајно решити проблеме човечанства. Схватио је колико је важно и мудро да време и снагу користи за вршење Божје воље. Тако је одлучио да и не покушава да изгради каријеру као професионални спортиста. Крстио се и наставио да духовно напредује. С временом је постао слуга помоћник, а касније је позван у Библијску школу за неожењену браћу.

Да је покушао да изгради каријеру као фудбалер, Ерик би можда стекао славу и богатство. Међутим, он се уверио у истинитост следећих речи: „Благо је богатом човеку утврђен град, и као висок зид у машти његовој“ (Посл. 18:11). Такозвана сигурност коју богатство доноси заправо је илузија. Штавише, они који су решили да се обогате ’наносе себи многе патње‘ (1. Тим. 6:9, 10).

С друге стране, многи млади људи проналазе радост и сигурност у пуновременој служби. Ерик каже: „Припадам огромном ’тиму‘ пуновремених Јеховиних слугу. То је најбољи тим који постоји и зато сам захвалан Јехови што ми је открио једини начин да доживим праву срећу и будем успешан у животу.“

Шта би рекао за себе? Да ли би могао поравнати ’своје путеве‘ тако што ћеш ступити у редове пионира, не дозвољавајући овом свету да ти намеће своје циљеве? (Видети оквир  „Нешто што се не може добити на факултету“.)

УКЛОНИТИ ПРЕПРЕКЕ С ПУТА

Један брачни пар је приликом посете подружници у Сједињеним Државама приметио колико су срећни они који тамо раде. Сестра је касније написала: „Некако смо се превише уљуљкали у нашу свакодневну рутину.“ Тако је овај пар одлучио да боље искористи своје време и снагу и више учествује у служби Јехови.

У једном тренутку им се чинило да су промене на које су се одлучили превелик залогај за њих. Међутим, једног дана су разматрали дневни цитат који је узет из Јована 8:31 и у ком се налазе следеће Исусове речи: „Ако останете у мојој речи, заиста сте моји ученици.“ С тим у мислима дошли су до следећег закључка: „Шта год треба да урадимо да бисмо поједноставили свој живот вредно је сваке жртве.“ Продали су своју велику кућу, ослободили се другог непотребног терета и преселили се на подручје скупштине којој је била потребна помоћ. Сада су пионири, помажу приликом изградње Дворана Краљевства, као и на обласним конгресима. Шта сада мисле о свом начину живота? „Просто смо задивљени колико нам среће доноси једноставнији начин живота на који нас подстиче Јеховина организација.“

ОСТАНИ НА ПУТУ НА КОЈЕМ ЋЕШ ДУХОВНО НАПРЕДОВАТИ

Соломон је написао: „Очи твоје нека гледају право напред, поглед свој усмери право испред себе“ (Посл. 4:25). Када је у питању наш духовни напредак, наиме постављање и остваривање циљева, треба да будемо попут возача који је усредсређен на пут испред себе и не дозвољава да га ометају споредна дешавања.

Које би духовне циљеве могао поставити себи? Пуновремена служба је без сумње један добар циљ. Други би могао бити служење у некој оближњој скупштини која има огромно подручје и којој су потребни искусни  објавитељи. Можда нека скупштина има довољно искусних објавитеља, али јој недостају старешине и слуге помоћници. Да ли би могао помоћи на неки од наведених начина? Зашто не би питао покрајинског надгледника да ли би негде можда добродошла твоја помоћ? Уколико имаш жељу да се негде преселиш и у могућности си да то учиниш, могао би се распитати којим је скупштинама потребна помоћ. *

Вратимо се поново на догађаје описане у Исаији 62:10. Неки Јудејци су се можда прилично помучили да изравнају и очисте пут којим се Божји народ враћао у своју домовину. Уколико радиш на томе да оствариш неке циљеве у нашој светој служби, немој да одустајеш. Уз Јеховину помоћ можеш успети у томе. Док се трудиш да уклониш препреке пред собом, настави да молиш Јехову за мудрост. С временом ћеш вероватно видети како ти он помаже да ’поравнаш стазу којом иде нога твоја‘ (Посл. 4:26).

^ одл. 8 Име је промењено.

^ одл. 18 Видети књигу Организовани да вршимо Јеховину вољу, стране 111-112.