Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божја Реч је жива!

Божја Реч је жива!

„Божја реч је жива и делотворна“ (ЈЕВР. 4:12)

1, 2. Који је задатак Јехова поверио Мојсију и шта му је обећао?

ЗАМИСЛИ да пред најмоћнијим владарем на земљи треба да заступаш Божји народ. Како би се осећао? Вероватно би имао трему, а можда би се и уплашио. Како би се припремио за то шта ћеш рећи? Будући да заступаш свемоћног Бога, шта би дало тежину твојим речима?

2 Мојсије се нашао баш у таквој ситуацији. Он је био „најкроткији човек на земљи“, али Јехова га је послао код фараона с циљем да ослободи његов народ тлачења и ропства у Египту (Бр. 12:3). Као што се показало, фараон је био веома поносан и арогантан човек (Изл. 5:1, 2). Али Јехова је желео да Мојсије такорећи нареди фараону да ослободи око три милиона својих робова! Зато је сасвим разумљиво што је Мојсије упитао Јехову: „Ко сам ја да идем код фараона и да изведем Израелове синове из Египта?“ Мојсије је сигурно сматрао да није дорастао том задатку. Али Јехова му је обећао да у свему томе неће бити сам и рекао му је: „Ја ћу бити с тобом“ (Изл. 3:9-12).

3, 4. (а) Чега се Мојсије плашио? (б) Шта нама може бити изазов?

3 Чега се Мојсије плашио? По свему судећи, плашио се да фараон неће обратити пажњу на њега као Јеховиног представника. Мојсије се још плашио да му ни  његов народ неће поверовати да га је Јехова послао да их изведе из Египта. Зато је упитао Јехову: „А шта ако ми не поверују и не послушају мој глас, него кажу: ’Није ти се Јехова појавио‘?“ (Изл. 3:15-18; 4:1).

4 Јеховин одговор на то питање и догађаји који су затим уследили пружају нам једну важну поуку. Врло је вероватно да никада нећемо разговарати с неким високим званичницима. Али да ли нам је понекад тешко да разговарамо о Јехови и његовом Краљевству са обичним људима које сваког дана срећемо? Ако је тако, погледајмо шта можемо научити из Мојсијевог примера.

„ШТА ТИ ЈЕ ТО У РУЦИ?“

5. Шта је Јехова дао Мојсију у руке и како је то умањило његове страхове? (Видети слику на почетку чланка.)

5 Када је Мојсије изразио бојазан да се његове речи неће озбиљно схватити, Јехова га је припремио за оно што ће се дешавати. У Библији пише: „Тада га Јехова упита: ’Шта ти је то у руци?‘ А он одговори: ’Штап.‘ Он му рече: ’Баци га на земљу.‘ И он га баци на земљу и штап се претвори у змију, а Мојсије побеже од ње. Јехова затим рече Мојсију: ’Пружи руку и ухвати је за реп.‘ Он пружи руку и ухвати је, и она постаде штап у његовој руци. Тада му рече: ’Тако ће ти веровати да ти се појавио Јехова‘“ (Изл. 4:2-5). Тако је Јехова ставио Мојсију у руке средство којим ће доказати да оно што говори долази од Јехове. Нешто што је изгледало као обичан штап посредством Божје силе претворило се у змију! То чудо је дало тежину Мојсијевим речима и недвосмислено потврдило да он има Јеховину подршку. Зато му је Јехова рекао: „Овај штап узми у руку да њиме чиниш чуда“ (Изл. 4:17). С таквим доказом у рукама могао се прихватити свог задатка и с поуздањем представљати истинитог Бога Јехову пред својим народом и пред фараоном (Изл. 4:29-31; 7:8-13).

6. (а) Шта обично треба да имамо у рукама док проповедамо и зашто? (б) Зашто се каже да је ’Божја реч жива и делотворна‘?

6 Шта ми имамо у рукама док људима преносимо добру вест? Божју Реч коју радо користимо. Премда многи сматрају да је Библија само обична књига, она је више од тога јер се преко ње Бог обраћа људима (2. Петр. 1:21). У њој је записано шта ће Бог учинити кад дође његово Краљевство. Зато је апостол Павле рекао: „Божја реч је жива и делотворна.“ (Прочитати Јеврејима 4:12.) Зашто се каже да је Божја Реч жива? Зато што Јеховина обећања константно напредују ка свом коначном остварењу (Ис. 46:10; 55:11). Када особа то схвати, онда оно што прочита у Божјој Речи може много утицати на њен живот.

7. Како се можемо ’исправно служити речју истине‘?

7 Јехова нам је дао своју писану Реч на основу које можемо доказати да је оно што говоримо истина и да потиче од њега. Зато је апостол Павле, након што је написао посланицу Јеврејима, подстакао Тимотеја да ’да̂ све од себе да се исправно служи речју истине‘ (2. Тим. 2:15). Како ми лично можемо применити тај Павлов савет? Тако што ћемо онима који желе да нас саслушају прочитати стихове које смо пажљиво одабрали. Трактати који су објављени 2013. године треба да нам помогну у томе.

ПРОЧИТАЈ ИЗАБРАНЕ СТИХОВЕ

8. Шта је један надгледник службе рекао о новим трактатима?

8 Сви нови трактати су написани у истом стилу. Зато кад научимо да  користимо један, знаћемо да користимо и остале. Један надгледник службе на Хавајима је рекао: „Нисмо ни претпостављали колико ће ови нови трактати бити корисни и у служби од куће до куће и у сведочењу на јавним местима.“ Зашто је тако лако користити ове трактате? Он сматра да томе доприносе питања и понуђени одговори на првој страни трактата. Људи се не плаше да ће погрешно одговорити и спремнији су да поразговарају с нама. Тај брат је рекао да захваљујући новим трактатима браћа и сестре воде занимљиве разговоре у служби проповедања.

9, 10. (а) Како нам трактати помажу да користимо Свето писмо? (б) Које трактате највише користиш у служби проповедања и зашто?

9 На сваком трактату се налази стих који можемо прочитати нашем саговорнику. На пример, погледајмо трактат Да ли ће патњи икада доћи крај? Без обзира на то како ће особа одговорити на ово питање, треба да отворимо трактат и једноставно кажемо: „Ево шта каже Свето писмо“ и затим прочитамо Откривење 21:3, 4.

10 Када користимо трактат Шта мислите о Светом писму?, исто тако није битно који ће одговор особа изабрати. Једноставно треба да отворимо трактат и да кажемо да у самом Светом писму стоји ’да је оно надахнуто од Бога‘. Затим можемо рећи: „Овај стих нам говори и више од тога.“ Затим из своје Библије можемо прочитати саговорнику 2. Тимотеју 3:16, 17.

11, 12. (а) Шта ти причињава посебно задовољство у служби проповедања? (б) Како нам трактати могу помоћи да се припремимо за накнадне посете?

11 У зависности од реакције нашег саговорника видећемо да ли ћемо прочитати још нешто из трактата и о томе поразговарати. У сваком случају, нисмо му само уручили трактат већ смо имали задовољство да му прочитамо нешто из Божје Речи, чак и ако је то само један стих. Другом приликом ћемо можда моћи да наставимо разговор.

12 На полеђини сваког трактата под насловом „Размислите о следећем“ налази се питање и неколико стихова о којима се може разговарати на накнадној посети. У  трактату Шта очекујете од будућности? питање за следећу посету гласи: „Како ће Бог променити овај свет набоље?“ Наведени су стихови из Матеја 6:9, 10 и Данила 2:44. У трактату Да ли ће се мртви икада вратити у живот? стоји питање: „Зашто старимо и умиремо?“ Наведени су стихови из Постанка 3:17-19 и Римљанима 5:12.

13. Објасни како помоћу трактата можемо почети да проучавамо Библију с неким.

13 Трактати нам могу помоћи да с неким почнемо да проучавамо Библију. Када особа скенира ко̂д који се налази на полеђини трактата, биће упућена на неки део нашег веб-сајта који ће је можда подстаћи да проучава Библију. Трактати такође указују на брошуру Добре вести из Светог писма и то на неки конкретан део. На пример, у трактату Ко заиста влада светом? указује се на пети део из те брошуре. У трактату У чему је тајна срећних породица? указује се на девети део из те брошуре. Ако будемо користили трактате онако како је замишљено, моћи ћемо да читамо библијске стихове и током првог разговора, а и на накнадним посетама. Тако ћемо можда почети да проучавамо Библију с више људи. Како бисмо још могли ефикасно користити Божју Реч у служби проповедања?

РАЗГОВАРАЈ О ОНОМЕ ШТО ЗАНИМА ЉУДЕ

14, 15. Како се можемо угледати на апостола Павла што се тиче службе проповедања?

14 Апостол Павле је желео да разуме како људи размишљају. (Прочитати 1. Коринћанима 9:19-23.) Запазимо да се он надао да ће ’придобити Јудејце, оне под законом, оне без закона, слабе‘. Очигледно је желео да ’на сваки могући начин неке спасе‘ (Дела 20:21). Како нам он може послужити као пример док се припремамо да преносимо истину ’свим врстама људи‘ на нашем подручју? (1. Тим. 2:3, 4).

15 У Нашој служби за Краљевство сваког месеца имамо предлоге како да презентујемо добру вест. Испробајмо их. Али ако људе на твом подручју занима нешто друго, онда припреми неку презентацију у складу с њиховим потребама. Размисли о томе како живе људи на твом подручју и шта их највише занима. Затим размисли који би библијски стих могао да им прочиташ. Један покрајински надгледник и његова супруга су рекли шта им омогућује да у служби проповедања више користе Библију. „Већина људи ће нам дозволити да им прочитамо један стих из Библије уколико не дужимо већ одмах пређемо на ствар. После уобичајеног поздрава, пошто нам је Библија већ у руци можемо им прочитати неки стих.“ Сада ћемо размотрити неке теме, затим питања и стихове који се на неким подручјима успешно користе у служби проповедања.

Да ли у служби проповедања користиш Свето писмо и трактате? (Видети одломке 8-13)

16. Објасни како у служби проповедања можемо користити стих из Исаије 14:7.

16 Уколико живиш на подручју на ком има криминала и насиља, могао би питати особу: „Да ли можете да замислите да на првој страни новина осване наслов: ’У целој земљи влада мир. Људи су пресрећни‘? То је управо оно што пише у Исаији 14:7. Заправо, у Библији се налазе многа Божја обећања која говоре о томе да ће у блиској будућности на земљи владати мир.“ Затим прочитај из Библије једно од тих обећања.

17. Како у разговору можемо користити стих из Матеја 5:3?

17 Да ли су на твом подручју људи преокупирани материјалним стварима или једва састављају крај  с крајем? И у једном и у другом случају могао би започети разговор следећим питањем: „Да ли мислите да нам је за срећу потребно још нешто осим материјалних ствари?“ Кад саслушаш одговор, могао би рећи: „Многи добростојећи људи ипак нису срећни. Шта је онда човеку потребно да би био срећан?“ Затим прочитај стих из Матеја 5:3 и понуди особи да проучава Библију.

18. Како некога можемо утешити помоћу стиха из Јеремије 29:11?

18 Да ли се на твом подручју недавно догодила нека трагедија? Могао би рећи: „Дошао сам на ваша врата зато што желим да вам прочитам неке утешне речи. (Прочитати Јеремију 29:11.) Овде се каже да Бог жели да нам да мир, будућност и наду. Он заиста жели да нам у животу буде добро. Али да ли је то могуће?“ Затим усмери пажњу на одговарајући део у брошури Добре вести.

19. Како на основу Откривења 14:6, 7 можемо разговарати са религиозним особама?

19 Ако у служби проповедања наиђемо на религиозну особу која верује у анђеле, можда бисмо могли рећи: „Ако би вам се неки анђео обратио, да ли бисте саслушали шта има да вам каже? (Прочитати Откривење 14:6, 7.) Анђео каже да се ’бојимо Бога који је створио небо и земљу‘. Да ли знате које је његово име?“ Затим прочитај Псалам 124:8, где пише: „Помоћ је наша у имену Јехове, Творца неба и земље.“ Затим можеш споменути да нам Свето писмо открива истину о Јехови Богу.

20. (а) Како на основу Пословица 30:4 можемо некоме рећи које је Божје име? (б) Који стих ти успешно користиш у служби проповедања?

20 Разговор с младом особом могао би почети на следећи начин: „Желим да вам прочитам један библијски стих који покреће веома важно питање. (Прочитати Пословице 30:4.) Пошто ниједан човек не може урадити овако нешто, овај стих се сигурно односи на нашег Створитеља. * Како можемо сазнати његово име? Било би ми драго да вам то покажем у Библији.“

ИСКОРИСТИМО СНАГУ БОЖЈЕ РЕЧИ У СЛУЖБИ ПРОПОВЕДАЊА

21, 22. (а) Како неки библијски стих може променити нечији живот? (б) Шта у служби проповедања треба да радимо?

21 Ми не знамо како ће људи реаговати на стих који им читамо. На пример, када су два Сведока у Аустралији покуцала на једна врата, отворила им је млада жена. Један од њих ју је питао: „Да ли знате које је Божје име?“ и затим је прочитао Псалам 83:18. „Била сам веома изненађена“, каже та жена. „Кад су отишли, села сам у ауто и прешла 56 километара да бих дошла до књижаре и проверила то име у другим преводима Библије и у једном речнику. Кад сам се уверила да се Бог заиста зове Јехова, питала сам се шта све још не знам.“ Убрзо након тога она и њен будући супруг почели су да проучавају Библију и касније су се крстили.

22 Божја Реч мења живот оних који је читају и изграђује веру у Јеховина обећања. (Прочитати 1. Солуњанима 2:13.) Оно што Библија каже има много већу моћ од било чега што бисмо ми могли рећи. Зато кад год имамо прилику треба да прочитамо нешто из Божје Речи. Она је заиста жива!