Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли заиста добијамо „храну у право време“?

Да ли заиста добијамо „храну у право време“?

ЖИВИМО у најтежем периоду у читавој људској историји (2. Тим. 3:1-5). Наша љубав према Јехови и решеност да живимо у складу с његовим праведним мерилима на испиту су сваки дан. Исус је рекао да ће наступити овако тешка времена и обећао је својим следбеницима да ће добити правовремену подршку да би могли да истрају до краја (Мат. 24:3, 13; 28:20). Зато је поставио верног роба да их јача и да им даје „храну у право време“ (Мат. 24:45, 46).

Откако је верни роб постављен 1919. године, милиони ’слугу‘ који говоре разним језицима сакупљају се у Божју организацију, у којој се духовно хране (Мат. 24:14; Откр. 22:17). Међутим, није сва наша литература доступна на свим језицима и немају сви приступ публикацијама које постоје само у електронском облику. Примера ради, многи не могу погледати кратке филмове и чланке који се објављују само на нашем сајту. Да ли то онда значи да је некима донекле ускраћена духовна храна која им је потребна да би остали здрави у духовном погледу? Да бисмо дошли до исправног закључка, размотримо одговоре на четири важна питања.

 1. На чему се темељи духовна храна коју нам Јехова обезбеђује?

Када је Сатана искушавао Исуса, наговарајући га да камење претвори у хлеб, Исус му је одговорио: „Човек не сме да живи само од хлеба, него треба да живи и од сваке речи која излази из Јеховиних уста“ (Мат. 4:3, 4). Јеховине речи су забележене у Библији (2. Петр. 1:20, 21). Према томе, духовна храна коју добијамо темељи се на Библији (2. Тим. 3:16, 17).

Јеховина организација је на преко 120 језика објавила Свето писмо — превод Нови свет, у целости или делимично, и тај број се сваке године повећава. Осим овог превода штампане су и милијарде примерака других превода целокупне Библије или неког њеног дела. Та задивљујућа распрострањеност Библије на хиљадама језика у складу је с Јеховином вољом да се „све врсте људи спасу и да добро упознају истину“ (1. Тим. 2:3, 4). И будући да „нема створења које је сакривено [Јеховином] погледу“, можемо бити сигурни да ће он привући себи оне који су „свесни својих духовних потреба“, довести их у своју организацију и обезбедити им духовну храну (Јевр. 4:13; Мат. 5:3, 6; Јов. 6:44; 10:14).

2. Зашто се може рећи да су наше публикације важан део духовне хране?

Ако неко жели да има јаку веру, није довољно да само чита Библију. Мора разумети оно што чита и примењивати то у свом животу (Јак. 1:22-25). У првом веку је један Етиопљанин, дворанин етиопске краљице, разумео ту чињеницу. Он је управо читао Божју Реч кад га је проповедник Филип упитао: „Разумеш ли то што читаш?“ Тај човек је одговорио: „Како бих могао ако ми неко не објасни?“ (Дела 8:26-31). Филип се понудио да му помогне да разуме Божју Реч. Оно што је сазнао подстакло га је да се крсти (Дела 8:32-38). Данас нам наше публикације темељене на Библији помажу да разумемо Божју Реч. Оне дубоко утичу на нас и мотивишу нас да примењујемо оно што сазнамо (Кол. 1:9, 10).

Јехова својим слугама путем публикација даје обиље духовне хране (Ис. 65:13). Примера ради, часопис Стражарска кула, који излази на преко 210 језика, објашњава библијска пророчанства, помаже нам да разумемо дубоке библијске истине и мотивише нас да живимо по библијским мерилима. Часопис Пробудите се!, који се штампа на око 100 језика, проширује наше знање о ономе што је Јехова створио и пружа нам савете о томе како да применимо оно што читамо у Библији (Посл. 3:21-23; Римљ. 1:20). Верни роб објављује литературу темељену на Библији на преко 680 језика! Да ли сваког дана издвајаш време да читаш Библију? Да ли прочиташ сваки нови часопис и сваку публикацију која изађе на твом језику?

Осим што штампа литературу, Јеховина организација припрема и предлошке за говоре који се износе на нашим састанцима, покрајинским састанцима и конгресима. Да ли уживаш у предавањима, драмама, приказима и интервјуима који се износе на тим скуповима? Јехова за нас стварно припрема духовне гозбе! (Ис. 25:6).

 3. Уколико на твом матерњем језику нема свих наших публикација, да ли то значи да нећеш имати довољно духовне хране?

Наравно да не значи. Не треба да нас изненади што неке Јеховине слуге понекад имају на располагању више духовне хране него остали. Зашто то не би требало да нас изненади? Размислимо на тренутак о апостолима. Они су добили више поуке од осталих Исусових ученика у првом веку (Мар. 4:10; 9:35-37). Па ипак, други ученици нису оскудевали у духовној храни; добијали су управо оно што им је било потребно (Еф. 4:20-24; 1. Петр. 1:8).

Вредно је споменути и то да већина онога што је Исус рекао и урадио док је био на земљи није забележено у јеванђељима. Апостол Јован је написао: „А има још много тога што је Исус учинио и кад би се све појединости записале, мислим да свици који би били написани не би могли стати ни у цели свет“ (Јов. 21:25). Иако су Исусови ученици у првом веку имали више информација о Исусу као савршеном човеку него што их имамо ми данас, не можемо рећи да смо за нешто ускраћени. Јехова се побринуо за то да можемо научити довољно о Исусу да бисмо знали како да идемо његовим стопама (1. Петр. 2:21).

Узмимо у обзир и посланице које су апостоли у првом веку слали скупштинама. Барем једна Павлова посланица није постала део Библије (Кол. 4:16). Да ли то значи да смо ускраћени за нешто што нам је неопходно? Не. Јехова зна шта нам је потребно и пружа нам довољно духовне хране да бисмо остали јаки (Мат. 6:8).

Јехова зна шта нам је потребно и пружа нам довољно духовне хране да бисмо остали јаки

Данас неке Јеховине слуге имају на располагању више духовне хране него други. Да ли на твом матерњем језику има само неколико наших публикација? Ако је тако, немој сметнути с ума да Јехова брине за тебе. Проучавај материјал који имаш на располагању и, уколико је изводљиво, присуствуј састанцима на језику који разумеш. Буди сигуран да ће ти Јехова помоћи да останеш духовно јак (Пс. 1:2; Јевр. 10:24, 25).

4. Уколико немаш приступ публикацијама које излазе само на нашем сајту, да ли то значи да ћеш духовно ослабити?

На нашем веб-сајту се налазе наши часописи и друга литература за проучавање Библије. Ту има и чланака намењених брачним паровима, тинејџерима и родитељима с малом децом. Породицама ће користити разматрање тог материјала током породичног проучавања Библије. Осим тога, на сајту се извештава о посебним догађајима, као што је додела диплома у библијској школи Галад и наш годишњи састанак, а редовно излазе и вести о природним катастрофама и судским споровима који се тичу Јеховиног народа (1. Петр. 5:8, 9). Овај сајт је и моћно средство за проповедање, јер омогућује да добра вест стигне и у земље у којима је наше дело ограничено или забрањено.

Међутим, ти можеш остати духовно јак независно од тога да ли имаш приступ нашем сајту. Верни роб улаже доста труда да обезбеди довољно штампаног материјала како би сваки Јеховин слуга у духовном погледу био добро збринут. Према томе, не би требало да осећаш обавезу да купиш неки електронски уређај само зато да би имао приступ нашем сајту. Неки објавитељи су дошли на идеју да штампају одређени број чланака који излазе само на нашем сајту и да их дају онима који немају приступ интернету, али то не би требало да постане правило у скупштинама.

Захвални смо што се Исус држи свог обећања да ће бринути за наше духовне потребе. Док се ова нарочито тешка времена великом брзином примичу свом крају, можемо бити сигурни у то да ће нам Јехова и даље обезбеђивати духовну „храну у право време“.