Пређи на садржај

Пређи на садржај

Слушајмо Јеховин глас у свакој прилици

Слушајмо Јеховин глас у свакој прилици

„Ваше ће уши чути како се за вама говори: ’То је пут‘“ (ИС. 30:21)

1, 2. Како Јехова пружа вођство својим слугама?

ЈЕХОВА је у древно доба на многе начине пружао вођство својим слугама. Он им је преко анђела или путем визија и снова откривао шта ће се догодити у будућности. Поред тога, поверавао им је одређене задатке (Бр. 7:89; Језек. 1:1; Дан. 2:19). Другима је пружао вођство преко људи који су служили као његови представници у земаљском делу његове организације. Али без обзира на то како је Јехова водио свој народ, они који су му били послушни имали су много користи од тога.

2 Јехова данас води своје слуге путем Библије, светог духа и скупштине (Дела 9:31; 15:28; 2. Тим. 3:16, 17). То вођство је толико јасно да се може рећи да ’наше уши чују како се за нама говори: „То је пут, идите њим“‘ (Ис. 30:21). Усмеравајући скупштину преко ’верног и разборитог роба‘, Исус нам такође помаже да чујемо Јеховин глас (Мат. 24:45). Неопходно је да озбиљно гледамо на то вођство, јер наш вечни живот зависи од тога да ли смо послушни Богу (Јевр. 5:9).

3. Шта нас може спречити да будемо послушни Јехови? (Видети слику на почетку чланка.)

3 Сатана Ђаво по сваку цену жели да нас спречи да будемо послушни Јехови. Поред тога, наше ’варљиво срце‘ нас такође може одвраћати од тога да слушамо Јехову (Јер. 17:9). Зато ћемо размотрити како можемо савладати препреке које нам отежавају да слушамо  Божји глас. Видећемо и како ће нам, без обзира на наше околности, добра комуникација с Јеховом помоћи да сачувамо своје пријатељство с њим.

ЧУВАЈ СЕ САТАНИНИХ СПЛЕТКИ

4. Како Сатана настоји да обликује размишљање људи?

4 Служећи се лажима и заводљивом пропагандом, Сатана настоји да обликује размишљање људи. (Прочитати 1. Јованову 5:19.) Данашњи свет, укључујући и забачена подручја, преплављен је не само штампаним материјалом већ и емисијама које се могу пратити преко радија, телевизије и интернета. Премда се у њима може чути и нешто корисно, оне често промовишу поступке и вредности који су у супротности с Јеховиним мерилима (Јер. 2:13). На пример, медији и свет забаве приказују хомосексуалне бракове као нешто прихватљиво и зато многи људи сматрају да оно што Библија каже о хомосексуалности представља крајност (1. Кор. 6:9, 10).

5. Како се можемо чувати Сатанине пропаганде?

5 Како се они који желе да живе по Божјим мерилима могу чувати Сатанине пропаганде? Како могу разликовати добро од зла? У Светом писму пише да то могу учинити „пазећи на себе по речи [Божјој]“ (Пс. 119:9). У Божјој Речи се налази вођство које нам је преко потребно како бисмо могли да разликујемо истину од заводљиве пропаганде (Посл. 23:23). Цитирајући Божју Реч, Исус је рекао да ’човек треба да живи од сваке речи која излази из Јеховиних уста‘ (Мат. 4:4). Веома је важно да научимо да примењујемо библијска начела. На пример, много пре него што је Мојсије забележио Јеховин закон који је забрањивао прељубу, Јосиф је као младић разумео да је прељуба грех у Божјим очима. Када је Петефријева жена покушавала да га заведе, Јосиф није ни помислио на то да буде непослушан Јехови. (Прочитати Постанак 39:7-9.) Он није дозволио да га та жена наведе да окрене леђа Богу иако је неко време вршила притисак на њега да има односе с њом. Да бисмо могли да разликујемо исправно од неисправног, веома је важно да слушамо Јеховин глас и да не обраћамо пажњу на пропаганду којом нас Сатана засипа.

6, 7. Шта треба да радимо да не бисмо постали жртве Сатаниних сплетки?

6 Данас постоји толико међусобно противречних верских учења да многи сматрају како нема смисла трагати за правом религијом. Међутим, Јехова пружа недвосмислено вођство онима који желе да врше његову вољу. Веома је важно да одлучимо кога ћемо слушати. Пошто је готово немогуће истовремено слушати две особе, неопходно је да познајемо Исусов глас и да слушамо Исуса, јер га је Јехова поставио над својим стадом. (Прочитати Јована 10:3-5.)

 7 Исус је рекао: „Пазите на ово што слушате“ (Мар. 4:24). Јехова нам даје јасне и добре савете, али неопходно је да имамо исправан став како бисмо могли да их прихватимо. Ако то не будемо чинили, може нам се десити да постанемо жртве Сатаниних сплетки. Никада немојмо допустити овом свету да нам путем музике, филмова, телевизијских емисија, књига, пријатеља, просветних радника или преко оних који важе за стручњаке у некој области диктира како треба да живимо (Кол. 2:8).

8. (а) Зашто нам срце може отежавати да се чувамо Сатаниних сплетки? (б) Шта нам се може десити ако се не обазиремо на знаке да је наша вера почела да слаби?

8 Сатана врло добро зна да имамо неке неисправне жеље и он настоји да нас наведе да им попустимо. Када смо изложени таквим његовим нападима, може нам бити веома тешко да останемо беспрекорни пред Богом (Јов. 8:44-47). Како можемо ипак успети у томе? Узмимо као пример некога код кога су неисправне жеље постале толико јаке да је на крају урадио нешто неисправно што је мислио да никада не би учинио (Римљ. 7:15). Шта га је довело у тако незавидну ситуацију? По свему судећи, он је постепено престао да обраћа пажњу на Јеховин глас. Није се обазирао на упозоравајуће знаке да је његово срце почело да се квари или их је свесно игнорисао. Рецимо, можда се више није молио Јехови, није толико ишао у службу проповедања или више није редовно долазио на састанке. С временом је подлегао својим жељама и учинио је оно за шта је знао да је неисправно. Себе можемо поштедети тако горког искуства ако одмах реагујемо на сваки знак да је наша вера почела да слаби. Ако слушамо Јеховин глас, тада нећемо ни размишљати о отпадничким учењима (Посл. 11:9).

9. Зашто је важно да на време препознамо склоности које нас воде у искушење?

9 Благовремена дијагноза може некоме спасти живот. Слично томе, ако на време препознамо склоности које нас воде у искушење, можемо избећи да доживимо погубне последице греха. Зато је добро да предузмемо нешто чим код себе приметимо такве склоности — пре него што Сатана успе да нас ’ухвати да вршимо његову вољу‘ (2. Тим. 2:26). Шта треба да урадимо када приметимо да наше размишљање и жеље нису у складу са оним што Јехова очекује од нас? Неопходно је да се понизно вратимо Јехови, да пазимо на његове савете и да му будемо послушни свим срцем (Ис. 44:22). Важно је да  задржимо на уму да због неких погрешних корака можемо трпети последице све до краја овог поретка. Далеко је боље да будемо на опрезу и тако не доведемо себе у ситуацију да починимо неки тежак грех.

Како нам духовне активности помажу да не постанемо жртве Сатаниних сплетки? (Видети одломке 4-9)

НАДВЛАДАЈ ПОНОС И ПОХЛЕПУ

10, 11. (а) Како се понос манифестује? (б) Шта можемо научити из тога како су прошли Кореј, Датан и Авирон?

10 Као што је већ било споменуто, наше срце нас такође може навести да пођемо странпутицом. Наша несавршеност може веома снажно утицати на нас! Узмимо као пример понос и похлепу. Обе особине нам отежавају да слушамо Јеховин глас и могу водити до погубних последица. На пример, поносна особа има превисоко мишљење о себи. Можда сматра да има право да ради шта хоће и да јој не треба ничији савет. Зато може почети да потцењује смернице које добија од суверника, старешина, па чак и од Божје организације. Таква особа готово уопште не чује Јеховин глас.

11 Када су Израелци били у пустињи, Кореј, Датан и Авирон су се побунили против Мојсија и Арона. Понос их је навео да на своју руку уређују служење Јехови. Шта је Јехова тада урадио? Погубио је све те бунтовнике (Бр. 26:8-10). Заиста учимо нешто веома важно из онога што им се десило. Побуна против Јехове је пут у пропаст. Немојмо заборавити да и „понос претходи пропасти“ (Посл. 16:18; Ис. 13:11).

12, 13. (а) Наведи пример који показује да похлепа води до пропасти. (б) Шта се некоме може десити ако не обуздава похлепу?

12 Размислимо и о похлепи. Похлепна особа често даје себи превелику слободу и прелази границе пристојног понашања. Заповедник сиријске војске Наман хтео је једним даром да захвали пророку Јелисеју када га је он излечио од губе. Јелисеј није желео да то прихвати, али је тај дар пожелео Гијезије, његов слуга. Он је помислио: „Тако жив био Јехова, ја ћу потрчати за [Наманом] и узећу нешто од њега.“ Мимо Јелисејевог знања, отрчао је за Наманом и служећи се лажима затражио „талант сребра и две нове хаљине“. Како је прошао Гијезије будући да је вођен похлепом урадио тако нешто и да је затим покушао да слаже Јеховиног пророка? Наманова губа је прионула за њега! (2. Краљ. 5:20-27).

13 Похлепа можда у почетку није толико изражена. Међутим, ако је неко не обуздава, она веома брзо може узети маха и утицати на његове поступке. Аханов пример показује колико похлепа снажно утиче на људе. На основу онога што је Ахан рекао може се приметити како се у њему похлепа распламсала муњевитом брзином. Он је рекао: „Видео сам један леп, свечани огртач из Сенара, двеста сикала сребра и златну полугу тешку педесет сикала. Пожелео сам да то имам и узео сам.“ Није се одупро неисправној жељи, већ је украо те ствари и сакрио их у свој шатор. Када се сазнало за његов преступ, Исус Навин му је рекао да ће га Јехова казнити. Ахан и његова породица су истог дана каменовани (Ис. Нав. 7:11, 21, 24, 25). У данашњем свету постоји реална опасност да постанемо жртве похлепе. Зато је потребно да се ’чувамо сваког лакомства‘ (Лука 12:15). Премда нам се понекад могу појавити неисправне или неморалне мисли, веома је важно да их држимо под контролом и да не дозволимо неисправним жељама да постану толико јаке да нас наведу да починимо неки грех. (Прочитати Јаковљеву 1:14, 15.)

14. Шта треба да урадимо када код себе приметимо понос и похлепу?

14 Понос и похлепа могу одвести људе у пропаст. Размишљање о последицама  неког погрешног корака може нам помоћи да се одупремо неисправним жељама и да и даље слушамо Јеховин глас (Пон. зак. 32:29). Јехова нам путем Библије говори шта је исправно и зашто је то добро за нас, али нас и упозорава на последице греха. Ако ухватимо себе да размишљамо о томе да урадимо нешто иза чега стоји понос или похлепа, било би на месту да добро размислимо о последицама! Треба да размислимо о томе како би грех утицао на нас, на оне до којих нам је стало и посебно на наше пријатељство с Јеховом.

РЕДОВНО КОМУНИЦИРАЈ С ЈЕХОВОМ

15. Шта можемо научити од Исуса?

15 Јехова нам жели само најбоље (Пс. 1:1-3). Он нам пружа потребно вођство у право време. (Прочитати Јеврејима 4:16.) Иако је био савршен човек, Исусу је било потребно да често комуницира с Јеховом и зато се редовно молио. Јехова га је на изванредан начин подупирао и водио. Помагао му је преко анђела, путем свог светог духа и пружио му је вођство при избору 12 апостола. Јехова је говорио с неба и тако је показао да воли и подупире Исуса (Мат. 3:17; 17:5; Мар. 1:12, 13; Лука 6:12, 13; Јов. 12:28). И ми треба да се попут Исуса горљиво молимо (Пс. 62:7, 8; Јевр. 5:7). Молитва ће нам помоћи да останемо блиски с Јеховом и да му искажемо част својим начином живота.

16. Како нам Јехова помаже да му будемо послушни?

16 Јехова је великодушан и зато сви могу имати користи од његових савета. Али он никога не присиљава да га слуша. Неопходно је да га молимо за свети дух и он ће нам га дати у великој мери. (Прочитати Луку 11:10-13.) Дакле, веома је важно да ’пазимо како слушамо‘ (Лука 8:18). Рецимо, било би лицемерно да молимо Јехову да нам помогне да савладамо неморалне жеље, а да у исто време гледамо порнографију или неморалне филмове. Важно је да будемо на местима или у околностима у којима Јеховин дух делује. На пример, знамо да на скупштинским састанцима тражимо да нас Јехова води путем светог духа. Многи Јеховини сведоци су избегли катастрофалне последице захваљујући томе што долазе на састанке. Они су током састанака слушали Јехову, увидели су да у срцу имају неке неисправне жеље и нешто су предузели да то исправе (Пс. 73:12-17; 143:10).

И ДАЉЕ ПАЖЉИВО СЛУШАЈ ЈЕХОВИН ГЛАС

17. Зашто је опасно ослонити се на себе?

17 Погледајмо шта се десило Давиду, краљу древног Израела. У младости је победио филистејског дива Голијата. Касније је постао војник, а затим и краљ, који је имао одговорност да штити свој народ и доноси важне одлуке. Али када се ослонио на себе, срце га је преварило и починио је прељубу с Витсавејом, а затим се побринуо да њен муж Урија буде убијен. Када га је Јехова укорио, Давид је понизно признао своје грехе и обновио је своје пријатељство с њим (Пс. 51:4, 6, 10, 11).

18. Шта ће нам помоћи да и даље слушамо Јеховин глас?

18 Добро је да послушамо савет из 1. Коринћанима 10:12 и да не будемо претерано самоуверени. Ми не можемо да ’управљамо својим корацима‘ и зато ћемо пре или касније слушати Јеховин глас или глас његовог противника (Јер. 10:23). Редовно упућујмо молитве Јехови, дозволимо светом духу да нас води и увек пажљиво слушајмо Јеховин глас.