Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је Јехова предузео да би нам се приближио?

Шта је Јехова предузео да би нам се приближио?

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (ЈАК. 4:8)

1. Коју потребу имају људи и како је могу задовољити?

ЉУДИ имају веома изражену потребу да буду блиски с другима. За двоје људи се може рећи да су блиски када се веома воле и врло добро познају. Свако је срећан када га чланови породице и пријатељи воле, цене и разумеју. Међутим, најближи однос треба да имамо с нашим Величанственим Створитељем (Проп. 12:1).

2. Шта нам Јехова обећава, али зашто је многима тешко да поверују у то обећање?

2 Јехова нас путем своје Речи позива да му се приближимо и обећава нам, ако то будемо урадили, да ће се и он приближити нама (Јак. 4:8). То је заиста нешто дивно! Али многи мисле да није реално веровати да Бог жели да нам се приближи. Они сматрају да нису достојни тога или да је Бог и сувише узвишен да би му се приближили. Да ли је стварно могуће приближити се Јехови?

3. Коју чињеницу морамо разумети што се тиче Јехове?

3 Чињеница је да Јехова „није далеко ни од кога“ ко жели да му се приближи и да га људи заиста могу упознати. (Прочитати Дела апостолска 17:26, 27 и Псалам 145:18.) Иако смо несавршени, он жели да му се приближимо  и спреман је да нас прихвати као своје пријатеље (Ис. 41:8; 55:6). Псалмиста је на основу личног искуства рекао Јехови: „Ти си онај који слуша молитве, к теби сваки човек прилази. Срећан је онај кога ти одабереш и даш му да ти се приближи“ (Пс. 65:2, 4). У Библији је записано шта је јудејски краљ Аса учинио да би се приближио Јехови и како је Јехова на то одговорио. *

ОДЛИЧАН ПРИМЕР ИЗ ДРЕВНОГ ДОБА

4. Зашто је краљ Аса био добар пример својим сународницима?

4 Краљ Аса је ревно служио истинитом Богу. Он је из свог краљевства искоренио храмску проституцију и идолопоклонство, који су у то време узели маха (1. Краљ. 15:9-13). Зато је имао пуно право да подстиче своје сународнике да „траже Јехову, Бога својих праочева, и да се држе закона и заповести“. Јехова је током првих десет година Асине владавине благословио свој народ миром. Аса је разумео коме дугују захвалност за то, јер је рекао народу: „Земља је још увек наша, зато што смо тражили Јехову, свог Бога. Тражили смо га, и он нам је дао мир на свим нашим границама“ (2. Лет. 14:1-7). Погледајмо шта се затим догодило.

5. Како се Асино поуздање у Бога нашло на испиту и какав је био исход?

5 Зара Етиопљанин је с војском од 1 000 000 људи и са 300 бојних кола пошао у рат против Јуде (2. Лет. 14:8-10). Покушајмо да замислимо како се Аса осећао у тој ситуацији. Његова војска од 580 хиљада војника била је скоро дупло мања од непријатељске војске. Шта је помислио када је угледао огромну војску која је кренула у поход на његово краљевство? Да ли се питао зашто Бог то дозвољава? Да ли се у тим тешким околностима ослонио на своју мудрост? На основу онога што је Аса урадио, било је јасно да се узда у Јехову. Усрдно се помолио: „Помози нам, Јехова, Боже наш, јер се на тебе ослањамо и у твоје име смо изашли на ово мноштво. Јехова, ти си наш Бог, не дај да смртни човек буде јачи од тебе.“ Како је Бог одговорио на ову искрену молитву? „Јехова [је] поразио Етиопљане.“ Ни један једини непријатељ није преживео битку која је уследила (2. Лет. 14:11-13).

6. У чему треба да се угледамо на краља Асу?

6 Зашто се Аса потпуно уздао у Божје вођство и заштиту? У Библији пише да је ’чинио оно што је исправно у Јеховиним очима‘ и да је „целим срцем био одан Јехови“ (1. Краљ. 15:11, 14). И ми треба целим срцем да служимо Богу. То је апсолутно неопходно ако желимо да будемо блиски с њим, како сада тако и у будућности. Сигурно треба да му будемо захвални што нас привлачи себи и што нам помаже да останемо његови пријатељи. Погледајмо сада како нас Јехова привлачи себи.

ОТКУПНИНА

7. (а) Који је један од разлога што волимо Јехову? (б) Како нас је Јехова првенствено привукао себи?

7 Дивна планета коју нам је Јехова дао као дом говори у прилог томе да нас он воли. Он и даље показује да нас воли тако што нам пружа оно што нам је потребно за живот (Дела 17:28; Откр. 4:11). Што је још важније, брине се и о нашим духовним потребама (Лука 12:42). Поред тога, у његовој Речи пише  да он слуша наше молитве (1. Јов. 5:14). Међутим, оно што нас привлачи Јехови и оно чиме нас је он привукао себи првенствено је то што је путем откупне жртве показао да нас воли. (Прочитати 1. Јованову 4:9, 10, 19.) Он је послао свог „јединорођеног Сина“ на земљу да нас избави од греха и смрти (Јов. 3:16).

8, 9. Какву улогу Исус има у Јеховиној намери?

8 Јехова се побринуо да чак и људи који су живели пре Христа имају користи од откупне жртве. Будући да Јехова зна да га ништа не може спречити да испуни оно што је наумио, сматрао је да је откупна жртва такорећи већ принета оног тренутка када је изговорио пророчанство о будућем Спаситељу људи (Пост. 3:15). Апостол Павле је вековима касније захвалио Богу за ’откупнину коју је платио Христ Исус‘. Он је још рекао да је Бог „у својој уздржљивости опраштао грехе почињене у прошлости“ (Римљ. 3:21-26). Јасно је да Исус има веома важну улогу у Јеховиној намери.

9 Једино преко Исуса понизни људи могу упознати Јехову и приближити му се. Свето писмо наглашава важност те чињенице. Апостол Павле је написао: „Бог нам је показао своју љубав тако што је Христ, док смо још били грешници, умро за нас“ (Римљ. 5:6-8). Јехова се постарао за откупну жртву не зато што смо је заслужили, већ зато што нас много воли. Исус је рекао: „Нико не може доћи к мени ако га не привуче Отац, који ме је послао.“ Једном другом приликом је рекао: „Нико не долази к Оцу осим преко мене“ (Јов. 6:44; 14:6). Јехова користи свој свети дух да би преко Исуса људе привукао себи и помогао им да се одрже у његовој љубави надајући се вечном животу. (Прочитати Јудину 20, 21.) Размотримо сада како нас још Јехова привлачи себи.

БОЖЈА РЕЧ

10. Како нам Библија помаже да се приближимо Богу?

10 У претходним одломцима су цитирани или наведени стихови из 14 библијских књига. Да ли бисмо без Библије уопште знали да је могуће да се приближимо свом Створитељу? Како бисмо без ње сазнали за откупну жртву и за то да се преко Исуса можемо приближити Јехови? Јехова је својим духом надахнуо писање Библије, у којој се говори о његовим дивним особинама и величанственој намери. На пример, у Изласку 34:6, 7, Јехова се представио Мојсију као „Бог милосрдан и милостив, спор на гнев и пун доброте и истине, који чува своју милост за хиљаде, опрашта преступе, кривицу и грехе.“ Те речи нас једноставно привлаче Јехови. Он зна да што више будемо учили о њему са страница Библије то ће наша вера бити јача и бићемо му све ближи.

11. Зашто треба да што боље упознамо Бога? (Видети слику на почетку чланка.)

11 У предговору књиге Приближи се Јехови говори се о томе како можемо бити блиски с Богом. Тамо пише: „У било ком пријатељству које склапамо, веза се заснива на томе што познајемо особу, што се дивимо њеним јединственим особинама и што их ценимо. Зато су Божје особине и начини на које он поступа, а о чему се говори у Библији, јако битно поље које треба проучити.“ Заиста треба да будемо захвални што је Јехова саставио своју Реч тако да је можемо разумети.

12. Зашто је Јехова поверио људима да напишу Библију?

 12 Јехова је могао и анђелима поверити да напишу Свето писмо. На крају крајева, њима је заиста стало до нас (1. Петр. 1:12). Они би несумњиво могли да забележе Божју поруку људима. Међутим, да ли би могли да виде ствари из нашег угла? Да ли би могли да у потпуности схвате наше потребе, мане и жеље? Не. Јехова зна да они то не би могли. Користећи људе да напише Библију, Јехова се постарао да нам њена порука лакше допре до срца. Ми можемо разумети начин размишљања и осећања библијских писаца и других људи о којима се говори у Библији. Можемо се поистоветити с њима што се тиче њихових разочарања, недоумица, страхова, али и радости и успеха. Попут пророка Илије, библијски писци су ’имали иста осећања као и ми‘ (Јак. 5:17, фуснота).

Како је Јехова поступио с Јоном и Петром и како нас то привлачи њему? (Видети 13. и 15. одломак)

13. Зашто Јонина молитва оставља снажан утисак на нас?

13 На пример, размислимо о томе да ли би један анђео могао у потпуности изразити емоције које су навеле Јону да покуша да побегне од Јехове и задатка који му је дао. Јехова нам је пружио далеко упечатљивију слику о томе поверивши Јони да запише оно што је доживео, укључујући и горљиву молитву коју је упутио из морских дубина. Јона је рекао: „Кад је душа моја клонула у мени, Јехове сам се сетио“ (Јона 1:3, 10; 2:1-9).

14. Зашто можемо разумети оно што је Исаија записао о себи?

14 Погледајмо и оно што је Исаија, под Божјим вођством, записао о себи. Када је у једној визији видео Божју славу, тај пророк је рекао: „Тешко мени! Погинућу, јер сам човек нечистих усана и живим међу народом нечистих усана, а очи су  моје виделе Краља, Јехову над војскама“ (Ис. 6:5). Ниједан анђео не би осетио потребу да каже тако нешто. Али Исаији се то десило и ми можемо разумети како се он осећао.

15, 16. (а) Зашто можемо саосећати с другим људима? Наведи примере. (б) Шта ће нам помоћи да се још више приближимо Јехови?

15 Да ли би анђели могли рећи да ’нису вредни‘ Божје милости, као што је то Јаков рекао за себе, или да су грешни, као што је то учинио Петар? (Пост. 32:10; Лука 5:8). Да ли би се уплашили попут Исусових ученика и да ли би попут апостола Павла и других хришћана морали да се одваже да проповедају добру вест упркос противљењу? (Јов. 6:19; 1. Сол. 2:2). Наравно да не би, јер су духовна бића и савршени су у сваком погледу. Међутим, када несавршени људи изразе такве емоције, ми их готово одмах разумемо зато што смо и сами обични људи. Када читамо Божју Реч, заиста можемо да се ’радујемо са онима који се радују и да плачемо са онима који плачу‘ (Римљ. 12:15).

16 Ако будемо дубоко размишљали о томе како се Јехова опходио са својим верним слугама из библијских времена, разумећемо колико су његово стрпљење и љубав дошли до изражаја када се приближио тим несавршеним људима. Осим тога, сазнаћемо и друге дивне ствари о њему. Тако ћемо га још боље упознати и још више заволети, а то ће нам помоћи да му се још више приближимо. (Прочитати Псалам 25:14.)

РАЗВИЈАЈМО НЕРАСКИДИВО ПРИЈАТЕЉСТВО С БОГОМ

17. (а) Који је савет пророк Азарија дао краљу Аси? (б) Како се Аса оглушио о Азаријин савет и какве су биле последице?

17 Након што је краљ Аса потпуно поразио етиопску војску, Божји пророк Азарија је њему и народу дао један мудар савет. Он им је рекао: „Јехова ће бити с вама све док ви будете с њим. Ако га будете тражили, даће вам да га нађете, али ако га оставите, и он ће оставити вас“ (2. Лет. 15:1, 2). Међутим, Аса се касније оглушио о тај савет. Када је северно краљевство Израела постало претња за Јуду, Аса се обратио Сиријцима за помоћ. Није се обратио Јехови као што је то раније учинио, већ је склопио савез с незнабошцима. Зато је Бог преко једног пророка рекао Аси: „Безумно си поступио у томе, и зато ће се од сада дизати ратови на тебе.“ Преостале године Асиног владања биле су обележене непрестаним ратовањем (2. Лет. 16:1-9). Шта можемо научити из тога?

18, 19. (а) Шта треба да предузмемо ако смо се донекле удаљили од Јехове? (б) Како можемо да се приближимо Јехови?

18 Немојмо никада одступити од Јехове. Ако смо се донекле удаљили од њега, послушајмо савет из Осије 12:6, где пише: ’Врати се свом Богу, поступајући по доброти и правди, и увек се уздај у свог Бога.‘ Зато се потрудимо да будемо све ближи Јехови тако што ћемо дубоко размишљати о вредности откупнине и марљиво проучавати његову Реч. (Прочитати Поновљене законе 13:4.)

19 Псалмиста је рекао: „Мени је добро бити близу Бога“ (Пс. 73:28). Добро је да свако од нас да све од себе како би што боље упознао Јехову и тако имао још више разлога да га воли. Тада можемо очекивати да ће и Јехова бити ближи нама, и то не само сада већ у сву вечност.

^ одл. 3 Видети чланак ’Ваша дела биће награђена‘ у Стражарској кули од 15. августа 2012.