Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто можемо бити уверени да смо пронашли истину?

Зашто можемо бити уверени да смо пронашли истину?

„Утврдите шта је Божја воља — шта је добро, угодно и савршено“ (РИМЉ. 12:2)

1. Шта је хришћанско свештенство радило у време рата?

ДА ЛИ је Божја воља да прави хришћани иду у рат и убијају људе који су друге националности? У последњих сто година то су чинили многи који себе сматрају хришћанима. Католички свештеници су благосиљали војне трупе и њихово оружје у ратовима које су водили против католика друге националности. Исто се може рећи и за протестантске свештенике. Други светски рат је упечатљив пример таквог покоља.

2, 3. Какав су став заузели Јеховини сведоци током Другог светског рата, као и након њега, и зашто?

2 Какав су став заузели Јеховини сведоци током Другог светског рата? Историја открива да су они били неутрални. Зашто су имали такав став? Првенствено зато што су желели да буду послушни Исусу и да се угледају на њега. Он је рекао: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јов. 13:35). Такође су у речима које је апостол Павле упутио хришћанима у Коринту препознали начела која су се могла применити на њихову ситуацију. (Прочитати 2. Коринћанима 10:3, 4.)

3 Према томе, прави хришћани, који обликују своју савест према начелима из Библије, нити се уче  ратовању нити учествују у рату. Због таквог става су хиљаде Сведока трпеле прогонство, без обзира на године или пол. Многи су одведени у радне логоре и затворе. Током нацистичког режима у Немачкој, неки су чак и убијени. И поред тога што су се Сведоци у Европи суочавали са ужасним прогонством, они никада нису губили из вида свој задатак да проповедају добру вест о Јеховином Краљевству. Верно су проповедали у затворима, концентрационим логорима, па чак и у изгнанству. * Када је 1994. године у Руанди почело етничко чишћење, Сведоци нису имали ништа с тим. Они нису стали ни на чију страну ни током сукоба на Балкану када се бивша Југославија распала.

4. Како је неутралност Јеховиних сведока деловала на друге људе?

4 Хиљаде људи широм света видело је колико је Сведоцима важна неутралност и то их је уверило да они заиста имају праву љубав према Богу и ближњима. Другим речима, они живе као прави хришћани. Постоје још неки разлози због којих су многи уверени да су Јеховини сведоци прави хришћани.

НАЈВЕЋЕ ОБРАЗОВНО ДЕЛО У ЉУДСКОЈ ИСТОРИЈИ

5. Коју су промену прихватили Христови први следбеници?

5 Од самог почетка своје службе на земљи, Исус је наглашавао важност проповедања добре вести о Божјем Краљевству. Он је изабрао 12 апостола да би заједно с њим положили темељ за глобално дело проповедања, а затим је за то дело обучио и групу од 70 ученика (Лука 6:13; 10:1). У почетку су поучавали само Јудејце, а онда је уследила велика промена. Ти ревни хришћани јеврејског порекла почели су да преносе добру вест и људима из других народа (Дела 1:8).

6. Како је Петар схватио да је Јехова непристран?

6 Бог је послао апостола Петра у дом Корнелија, једног необрезаног нејеврејина. Тада је Петар схватио је да је Бог непристран. Корнелије и његови укућани су се крстили. Тако су хришћани почели да проповедају на једном огромном новом подручју, наиме проповедали су људима из свих народа (Дела 10:9-48). Цео свет је био њихово подручје за проповедање.

7, 8. Шта су Јеховини сведоци урадили у сврху ширења добре вести? (Видети слику на почетку чланка.)

7 Новија историја Јеховиних сведока показује да су одговорна браћа свим срцем подржавала и организовала проповедање добре вести широм света. Данас широм света има скоро осам милиона Јеховиних сведока. Они ревно проповедају Христову поруку на преко 600 језика, а тај број непрестано расте. Јеховини сведоци су познати по проповедању од куће до куће и на улицама, као и по томе што понекад сведоче користећи столове и покретне сталке за литературу.

8 Преко 2 900 преводилаца је добило посебну обуку за превођење Библије и библијске литературе. Превођење наше литературе није ограничено на такозване веће језике. Публикације се преводе на стотине језика који нису толико познати али којима ипак говоре милиони људи. Примера ради, у Шпанији милиони Каталонаца свакодневно користе свој матерњи језик, каталонски. Недавно је дошло до препорода тог језика и његових дијалеката у Андори, Аликантеу,  на Балеарским острвима и у Валенсији. Јеховини сведоци сада преводе библијску литературу на каталонски и одржавају састанке на том језику, што радује срце многим Каталонцима.

9, 10. Шта потврђује да Јеховина организација поклања пажњу духовним потребама свих људи?

9 Овај образац превођења и поучавања примењен је и у многим другим земљама. У Мексику је службени језик шпански, али тамо живе и бројне заједнице које говоре разним језицима староседелаца. Једну такву заједницу чине Маје. Подружница у Мексику је омогућила члановима мајанског преводилачког тима да живе и раде на подручју на којем су свакодневно изложени том језику. Узмимо као пример и Непал, у ком се говори око 120 језика. У тој земљи живи преко 29 милиона људи. Непалски је матерњи језик за више од десет милиона њих, а још многима је то други језик којим говоре. Наша литература се преводи и на овај језик.

10 Пажња која се поклања преводилачким тимовима показује колико Јеховина организација озбиљно гледа на дело проповедања добре вести о Краљевству широм света. Сведоци су током разних акција по целом свету поделили милионе и милионе бесплатних трактата, брошура и часописа. Трошкови се покривају добровољним прилозима Јеховиних сведока, који поступају у складу са Исусовим речима: „Бесплатно сте добили, бесплатно и дајте“ (Мат. 10:8).

Преводилачки тим за доњонемачки језик (Видети 10. одломак)

Публикације на доњонемачком се користе у Парагвају (Видети и слику на почетку чланка)

11, 12. Шта многи људи мисле о глобалном делу проповедања Јеховиних сведока?

11 Јеховини сведоци су толико уверени да су пронашли истину да су спремни да поднесу велике жртве да би пренели оно што су сазнали људима из других народа и култура. Многи су поједноставили свој начин живота, научили неки страни језик и прилагодили се некој другој култури, а све то да би могли да учествују у овом важном проповедничком делу. То међународно дело проповедања и поучавања за многе људе је доказ да су Јеховини сведоци прави Христови следбеници.

 12 Све што смо навели Сведоци раде зато што су сигурни да је оно у шта верују истина. Погледајмо сада зашто су нека наша браћа и сестре уверени да су пронашли истину. (Прочитати Римљанима 14:17, 18.)

ЗАШТО СУ УВЕРЕНИ ДА СУ ПРОНАШЛИ ИСТИНУ

13. Шта Сведоци раде да би њихова организација остала чиста?

13 Можемо доста тога научити ако питамо нашу браћу и сестре шта је њих уверило да су пронашли истину. Један дугогодишњи Јеховин слуга је овако изразио своја осећања: „Велика пажња се поклања томе да Јеховина организација буде чиста у моралном погледу, без обзира на то ко мора да добије савет или опомену.“ Како Сведоци одржавају тако висок стандард? Тако што се држе онога што стоји у Божјој Речи и обрасца који су поставили Исус и његови ученици. Новија историја Јеховиних сведока показује да је релативно мали број њих морао да буде искључен из хришћанске скупштине због тога што се нису повиновали Божјим мерилима. Огромна већина води узоран живот, укључујући и оне чији се начин живота раније косио с Божјим мерилима. (Прочитати 1. Коринћанима 6:9-11.)

14. Шта су предузеле многе искључене особе и с каквим резултатом?

14 Неки су морали да буду искључени из хришћанске скупштине зато што су се упорно оглушивали о библијске смернице. Ипак, хиљаде искључених су се покајали за своје нехришћанско владање и вратили су се у скупштину, где су били срдачно дочекани. (Прочитати 2. Коринћанима 2:6-8.) Управо због тога што се Сведоци држе високих библијских мерила њихова организација је чиста и то им улива поверење да су на правом путу. Сведоци који живе по библијским мерилима у оштрој су супротности са многим црквама у којима је уобичајен попустљив став. То је многе уверило да Сведоци имају истину.

15. Шта је уверило једног брата да је заиста пронашао истину?

15 Због чега други дугогодишњи Сведоци верују да су пронашли истину? Један брат који има нешто више од 50 година рекао је: „Још од тинејџерских година моја вера почива на три фигуративна стуба: (1) да Бог постоји, (2) да је он надахнуо писање Библије и (3) да он у данашње време користи и благосиља хришћанску скупштину Јеховиних сведока. Проучавајући Библију током година, стално сам их испитивао да бих био сигуран да моја вера заиста има основа. Са сваком годином која је прошла,  имао сам све више и више разлога да верујем да сам стварно пронашао истину. Тако је моја вера бивала све јача.“

16. Шта је једна сестра рекла о томе колико јој значи истина?

16 Једна удата сестра која служи у нашем главном седишту у Њујорку, рекла је да једино Јеховини сведоци постојано објављују Божје име, које се у Библији спомиње око 7 000 пута. Она је још рекла: „Много ми значе подстицајне речи из 2. Летописа 16:9: ’Јехова очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем.‘ Истина ми је помогла да разумем шта значи бити одан Јехови целим срцем да би он могао да покаже своју силу. Мој лични однос с Јеховом ми је нешто најдрагоценије. Такође веома ценим то што нам Исус својим примером помаже да добро упознамо Бога који се брине о нама.“

17. У шта је уверен један бивши атеиста и зашто?

17 Један бивши атеиста је рекао: „У свему што је створено видим да Бог жели да уживамо у животу и то ме уверава да патња неће трајати заувек. Такође, док свет све више тоне у безбожност, Јеховин народ се све више утврђује у вери, ревности и љубави. Такво чудо се може приписати само утицају Јеховиног духа!“ (Прочитати 1. Петрову 4:1-4.)

18. Шта мислиш о разлозима који су уверили два наша брата да су пронашли истину?

18 Један дугогодишњи Сведок је рекао зашто је уверен да је оно што Сведоци проповедају истина: „Дугогодишње проучавање Библије уверило ме је да се Сведоци озбиљно труде да буду што ближи изворном хришћанству. Док сам путовао по свету, својим очима сам видео да међу њима влада јединство. Истина из Библије донела ми је срећу и задовољство.“ Говорећи о томе зашто је уверен да је пронашао истину, један брат који има преко 60 година скренуо је пажњу на Исуса Христа и рекао: „Ми пажљиво проучавамо живот и службу Исуса Христа и зато ценимо пример који нам је оставио. Његов пример нам помаже да се мењамо и да будемо све ближи Богу. Разумели смо да своје спасење дугујемо томе што је Христ дао свој живот за нас. Знамо и да га је Бог ускрснуо из мртвих, што је потврђено сведочанством поузданих очевидаца.“ (Прочитати 1. Коринћанима 15:3-8.)

ПРЕНОСИМО ДРУГИМА ИСТИНУ

19, 20. (а) Коју је одговорност хришћана Павле истакао када је писао скупштини у Риму? (б) Коју част имаш као Јеховин слуга?

19 Као хришћани који воле своје ближње, драгоцену истину коју смо сазнали не смемо задржати за себе. Апостол Павле је с браћом из скупштине у Риму овако резоновао: „Ако својим устима обзнањујеш ту ’реч‘ — да је Исус Господ — и ако у свом срцу исказујеш веру да га је Бог подигао из мртвих, бићеш спасен. Јер се срцем исказује вера и тако се постиже праведност, а устима се обзнањује вера и тако се постиже спасење“ (Римљ. 10:9, 10).

20 Као Јеховини сведоци, уверени смо да смо пронашли истину и да имамо част да другима преносимо добру вест о Божјем Краљевству. Зато поставимо себи циљ да док друге поучавамо о Библији својим начином живота покажемо да смо заиста уверени да смо пронашли истину.

^ одл. 3 Видети књигу Jehovah’s Witnesses — Proclaimers of God’s Kingdom, стране 191-198, 448-454.