Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта за нас значи Исусово ускрсење

Шта за нас значи Исусово ускрсење

’Ускрснуо је‘ (МАТ. 28:6)

1, 2. (а) Шта су верске вође питале Петра и како је он одговорио? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Шта је том приликом Петру улило храброст?

 НЕКОЛИКО седмица након Исусове смрти, апостол Петар се нашао пред опасном и непријатељски настројеном групом. То су биле утицајне јудејске верске вође — исти људи који су били одговорни за Исусову смрт. Захтевали су објашњење. Петар је излечио човека хромог од рођења, па су хтели да знају којом силом и у чије име је то урадио. Апостол је смело одговорио: „У име Исуса Христа Назарећанина, кога сте ви прибили на стуб, а кога је Бог подигао из мртвих, захваљујући њему овај човек стоји овде пред вама здрав“ (Дела 4:5-10).

2 Недуго пре тога, Петар се из страха три пута одрекао Исуса (Мар. 14:66-72). Шта му је улило храброст сада кад је стајао пред верским вођама? Поред тога што му је помогао свети дух, Петар је био уверен да је Исус ускрснуо. Зашто је био тако сигуран? Зашто ми верујемо да се то догодило?

3, 4. (а) Која ускрсења су се догодила пре првог века? (б) Кога је Исус ускрснуо?

3 Ускрсење мртвих није било нешто ново за Исусове апостоле. Знали су да су неки људи у прошлости били враћени у живот, као и то да је Бог дао моћ пророцима Илији и Јелисеју да чине таква чуда (1. Краљ. 17:17-24; 2. Краљ. 4:32-37). Један мртвац је оживео када је његово тело било бачено у гроб и дотакло Јелисејеве кости (2. Краљ. 13:20, 21). Први хришћани су веровали у те записе, као што и ми верујемо да је Божја Реч истинита.

4 Несумњиво смо били дирнути док смо читали како је Исус ускрсавао друге. Једна удовица је сигурно била пресрећна када је ускрснуо њеног сина јединца (Лука 7:11-15). Другом приликом, вратио је у живот дванаестогодишњу девојчицу. Колико су само њени ожалошћени родитељи били запањени а у исти мах и радосни када је поново отворила очи! (Лука 8:49-56). Замисли тек одушевљење оних који су видели Лазара како излази из гроба! (Јов. 11:38-44).

ЗАШТО ЈЕ ИСУСОВО УСКРСЕЊЕ ЈЕДИНСТВЕНО

5. Зашто је Исусово ускрсење другачије од претходних?

5 Апостоли су знали да се Исусово ускрсење разликовало од свих претходних. Људи који су раније ускрснути и даље су имали физичко тело и на крају су поново умрли. Када је Исус ускрснуо, добио је духовно тело које није подложно распадљивости. (Прочитати Дела апостолска 13:34.) Петар је написао да је Исус „убијен у телу, али је оживљен у духу“, да је „Богу здесна, јер је отишао на небо, и подложени су му анђели и власти и силе“ (1. Петр. 3:18-22). Претходна ускрсења су била величанствена и чудесна, али ниједно се није могло поредити са овим највећим Божјим чудом.

6. Како је Исусово ускрсење деловало на његове ученике?

6 Исусово ускрсење је дубоко утицало на његове ученике. Није више био мртав, као што су његови непријатељи мислили. Постао је моћно духовно биће ком нико није могао да науди. То што је оживео било је доказ да је Божји Син, и то сазнање је променило осећања његових ученика из дубоке туге у неизмерну радост. Храброст је одагнала страх. Исусово ускрсење је било од суштинске важности за испуњење Јеховине намере. Без њега би проповедање добре вести било узалудно.

7. Шта Исус данас ради и која питања се намећу?

7 Као Јеховине слуге, свесни смо тога да Исус није само добар човек из далеке прошлости. Он је још увек жив, и данас надгледа проповедање добре вести по целом свету. Као Краљ Божјег небеског Краљевства, Исус Христ ће ускоро очистити земљу од безакоња и претвориће је у рај у ком ће људи живети заувек (Лука 23:43). Ништа од тога не би било могуће да Исус није ускрснуо. С тим на уму, шта је темељ нашег уверења да је он устао из мртвих? И какво значење то има за нас?

ЈЕХОВА ПОБЕЂУЈЕ СМРТ

8, 9. (а) Зашто су верске вође тражиле да се Исусов гроб осигура? (б) Шта се догодило кад су Исусове ученице дошле до гроба?

8 Након Исусовог погубљења, свештенички главари и фарисеји дошли су код Пилата са захтевом: „Господине, сетили смо се да је тај варалица још док је био жив рекао: ’После три дана ускрснућу.‘ Зато заповеди да се гроб осигура до трећег дана, да не би дошли његови ученици и украли га па рекли народу: ’Устао је из мртвих!‘ Тако би та последња превара била гора од прве.“ Пилат је одговорио: „Имате стражу. Идите и осигурајте га како знате.“ Они су то одмах учинили (Мат. 27:62-66).

9 Исусово тело је било положено у гроб исклесан у стени, а на улаз је наваљан велики камен. Јудејске верске вође су имале само једну жељу — да беживотно Исусово тело остане тамо заувек. Али Јехова је имао другачију намеру. Кад су трећег дана Марија Магдалена и друга Марија дошле до гроба, камен је био одваљан и на њему је седео анђео. Позвао је жене да погледају унутра и виде да је гроб празан. „Није овде, јер је ускрснуо“, рекао им је (Мат. 28:1-6). Исус је био жив!

10. Које је доказе за Исусово ускрсење изнео Павле?

10 Догађаји у наредних 40 дана упечатљиво су потврдили да је Исус ускрснуо. Павле је у свом писму Коринћанима укратко изнео доказе у прилог томе: „А међу најважнијим поукама које сам примио и вама предао јесте ово: Христ је умро за наше грехе, као што пише у Писмима; био је сахрањен и ускрснуо је трећи дан, као што пише у Писмима; појавио се Кифи, а затим дванаесторици. Затим се појавио пред више од петсто браће истовремено. Већина њих још је жива, а неки су помрли. Затим се појавио Јакову, а онда свим апостолима. А последњем од свих појавио се и мени, што ми је било као да сам се пре времена родио“ (1. Кор. 15:3-8).

КАКО ЗНАМО ДА ЈЕ ИСУС УСКРСНУО

11. Зашто можемо рећи да је Исус ускрснуо „као што пише у Писмима“?

11 Као прво, његово ускрсење се догодило „као што пише у Писмима“. У Библији је било проречено да ће Исус ускрснути. На пример, Давид је написао да Божји највернији слуга неће бити остављен у гробу. (Прочитати Псалам 16:10.) На Педесетницу 33. н. е., апостол Петар је то пророчанство применио на Исуса, рекавши: „[Давид] је унапред видео и наговестио Христово ускрсење, да он неће бити остављен у гробу нити ће његово тело видети распадање“ (Дела 2:23-27, 31).

12. Ко је све видео ускрснулог Исуса?

12 Као друго, многи очевици су посведочили о његовом ускрсењу. У периоду од 40 дана, ускрснули Исус се својим ученицима појавио у врту где се налазио његов гроб, на путу за Емаус и у другим приликама (Лука 24:13-15). Он се тада обраћао и појединцима, као што је Петар, али и групама људи. Једном се појавио пред више од 500 браће! Сведочанство толиког броја људи не може се занемарити.

13. Како су Исусови ученици показали веру у његово ускрсење?

13 Као треће, ученици су горљиво објављивали вест о Исусовом ускрсењу. Због тога што су ревно сведочили о Христовом ускрсењу суочили су се с прогонством, патњом и смрћу. Да Исус није ускрснуо — да је то била обична превара — зашто би Петар ризиковао свој живот причајући о томе пред верским вођама, које су мрзеле Исуса и због чијих клевета је он убијен? Петар и други ученици су били сигурни да је Исус жив и да усмерава проповедање које им је Бог поверио. Штавише, Исусово ускрсење је за њих било гаранција да ће и они ускрснути. Рецимо, Стефан је дао свој живот са чврстом вером у ускрсење (Дела 7:55-60).

14. Шта тебе уверава да је Исус жив?

14 Као четврто, постоје докази да Исус влада као Краљ и предводи хришћанску скупштину. Право хришћанство доживљава процват. То се сигурно не би десило да Исус није устао из мртвих. Заправо, за њега онда највероватније не бисмо ни чули. Све у свему, имамо добре разлоге да верујемо да је жив и да нас усмерава и води док проповедамо добру вест широм света.

ЗНАЧАЈ ИСУСОВОГ УСКРСЕЊА

15. Како нам Христово ускрсење улива храброст?

15 Христово ускрсење нам даје храброст да проповедамо. Већ 2 000 година, Божји непријатељи користе различита оружја с намером да угуше добру вест — отпадништво, исмевање, насиље, забране, мучења и погубљења. Али ништа од тога — ’никакво оружје начињено против нас‘ — није зауставило проповедање и стварање ученика (Ис. 54:17). Не плаше нас Сатанине слуге и послушници. Исус је уз нас и пружа нам подршку као што је обећао (Мат. 28:20). Немамо разлога за страх јер, колико год се трудили, непријатељи нас неће ућуткати!

Христово ускрсење нам даје храброст да проповедамо (Видети 15. одломак)

16, 17. (а) Како Исусово ускрсење потврђује сва његова учења? (б) Према Јовану 11:25, коју је моћ Исус добио од Бога?

16 Исусово ускрсење потврђује све чему је он поучавао. Павле је написао да би хришћанска вера и проповедање били узалудни да Христ није ускрснуо. Један библиста је запазио: „Ако Христ није устао [...] хришћани су људи вредни жаљења, који су наивно поверовали у превару над преварама.“ Без његовог ускрсења, јеванђеља су само једна тужна прича о добром и мудром човеку ког су противници убили. Али чињеница је да је он устао из мртвих, што је доказ да су истинита сва његова учења, као и обећања о будућности. (Прочитати 1. Коринћанима 15:14, 15, 20.)

17 Исус је рекао: „Ја сам ускрсење и живот. Ко исказује веру у мене, ако и умре, оживеће“ (Јов. 11:25). То упечатљиво обећање ће се сигурно испунити. Јехова је Исусу дао моћ да врати у живот не само оне који ће живети на небу већ и милијарде људи који ће вечно живети на земљи. Исусова откупна жртва и његово ускрсење необорив су доказ да ће смрт бити уклоњена. Зар те то не подстиче да истрајеш у кушњама и храбро се суочиш чак и са смрћу?

18. Шта Исусово ускрсење потврђује?

18 Исусово ускрсење потврђује да ће људима бити суђено у складу с Јеховиним праведним мерилима. Обраћајући се мушкарцима и женама у древној Атини, Павле је рекао: „[Бог] намерава да суди свету по правди, преко човека ког је за то одредио, што је потврдио пред свим људима ускрснувши га из мртвих“ (Дела 17:31). Будући да га је Бог поставио за Судију, можемо бити уверени да ће Исус судити праведно и с љубављу. (Прочитати Исаију 11:2-4.)

19. На који начин вера у Христово ускрсење утиче на нас?

19 Вера у Христово ускрсење нас мотивише да вршимо Божју вољу. Да није жртвовао свој живот и након тога ускрснуо, и даље бисмо били осуђени на грех и смрт (Римљ. 5:12; 6:23). Ако није ускрснуо, и ми бисмо могли да кажемо: „Једимо и пијмо, јер ћемо сутра умрети“ (1. Кор. 15:32). Али наш живот се не врти око задовољстава. Ми ценимо драгоцену наду у ускрсење и од срца желимо да у свему будемо послушни Јехови.

20. Како Исусово ускрсење сведочи о Божјој узвишености?

20 Христово ускрсење без речи упечатљиво сведочи о узвишености нашег Бога Јехове, који „награђује оне који га ревно траже“ (Јевр. 11:6). Исусово ускрсење у бесмртни небески живот доказ је Јеховине неупоредиве моћи и мудрости. Надаље, Бог је тиме показао да може да испуни сва своја обећања. У то спада пророчанско обећање о потомку који ће имати кључну улогу у решавању спорног питања у вези с тим ко има право да влада. Да би се то обећање испунило, било је неопходно да Исус умре и буде враћен у живот (Пост. 3:15).

21. Шта мислиш о нади у ускрсење?

21 Сигурно си захвалан Јехови за наду у ускрсење. У Светом писму налазимо следеће обећање: „Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било.“ То изванредно обећање записао је верни апостол Јован, ком је речено: „Пиши, јер су ове речи веродостојне и истините.“ Ко је Јовану путем надахнућа пренео ту објаву? Нико други до ускрснули Исус Христ (Откр. 1:1; 21:3-5).