Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дочекајмо крај овог света у јединству

Дочекајмо крај овог света у јединству

’Ми смо удови који припадају једни другима‘ (ЕФ. 4:25)

1, 2. Шта Бог очекује од својих слугу, како младих тако и старих?

ДА ЛИ си млад? Ако јеси, буди уверен да си драгоцен део Јеховиног народа. Широм света, велики број оних који се крсте су управо млади. Охрабрујуће је видети их међу онима који су одлучили да служе Јехови!

2 Сигурно уживаш у друштву својих вршњака. Сви волимо да делимо лепе тренутке са онима који су наших година. Али, без обзира на године, порекло и животне околности, Бог жели да будемо уједињени док му служимо. Апостол Павле је написао да је Божја воља да се „све врсте људи спасу и да добро упознају истину“ (1. Тим. 2:3, 4). У Откривењу 7:9 се каже да Божје слуге долазе „из свих народа и племена и народности и језика“.

3, 4. (а) Какав дух је уобичајен за данашњу омладину? (б) Који став је у складу с речима из Ефешанима 4:25?

3 Колико се само млади који служе Јехови разликују од младих у овом свету! Многи који не слушају Бога сматрају да се свет врти око њих и да су њихове жеље најважније. Неки стручњаци их називају „генерација ја“. Из њиховог говора и одевања види се непоштовање према старијима, које сматрају старомоднима.

4 Такав дух нас окружује. Млади који служе Јехови знају колико је труда потребно да би се одупрли том притиску и усвојили Божје гледиште. Чак је и у првом веку постојала слична опасност. Павле је сматрао важним да се његови суверници клоне ’духа који делује у синовима непослушности‘, духа по којем су „некада живели“. (Прочитати Ефешанима 2:1-3.) За сваку су похвалу млади који увиђају потребу да се клоне таквог утицаја и желе да буду уједињени са суверницима. Они имају став попут Павла, који је рекао да „смо удови који припадају једни другима“ (Еф. 4:25). Док се ближи крај овог света, све је важније да блиско сарађујемо са суверницима. Осмотримо неке примере из Библије који наглашавају колико је битно да се држимо једни других и будемо уједињени.

ДРЖАЛИ СУ СЕ ЗАЈЕДНО

5, 6. Шта учимо из онога што се догодило Лоту и његовим ћеркама?

5 У прошлости је Јехова радо штитио своје слуге када су у време невоље били једни уз друге. Они који данас служе Богу, како млади тако и стари, могу се угледати на особе из прошлости. Један такав пример је Лот.

6 Лот се са породицом затекао у веома ризичној ситуацији, јер је њиховом граду Содому претило уништење. Божји анђели су пожуривали Лота да се склони у брда, говорећи: „Бежи да спасеш своју душу!“ (Пост. 19:12-22). Он је послушао а његове две ћерке су му се придружиле. Нажалост, неки од оних до којих им је стало то нису урадили. Младићима који су намеравали да се ожене његовим ћеркама изгледало је „као да се он шали“. То их је коштало живота (Пост. 19:14). Преживели су само Лот и његове ћерке, јер су били послушни и остали су заједно.

7. Како је Јехова помогао сложном мноштву које је изашло из Египта?

7 Размисли о још једном примеру. Кад су Израелци напустили Египат, нису се делили у групе које су се кретале независно. Кад је Мојсије „испружио руку над морем“, након чега је Јехова раздвојио море, Мојсије није прешао на другу страну сам или са неколико Израелаца. Цео збор је прошао кроз море и Јехова их је штитио (Изл. 14:21, 22, 29, 30). Били су уједињени, а за њима су ишли и „многи други људи“, који нису били Израелци (Изл. 12:38). Било би незамисливо да је неколико њих, можда из млађе генерације, отишло на другу страну, путем који се њима свидео. Зар не би било неразумно урадити тако нешто и изгубити Јеховину подршку? (1. Кор. 10:1).

8. Како је у време Јосафата Божји народ поступао сложно?

8 У време краља Јосафата је пред Божјим народом био опасан непријатељ, „велико мноштво“ из околних подручја (2. Лет. 20:1, 2). Народ је поступио мудро — нису пробали да својом снагом надвладају непријатеља већ су се обратили Јехови. (Прочитати 2. Летописа 20:3, 4.) Ни то нису радили независно, свако по свом нахођењу. У Библији пише: „Сви Јудини синови све време су стајали пред Јеховом, с малом децом, са својим женама и синовима“ (2. Лет. 20:13). И млади и стари су се сложно уздали у Јеховино вођство, и он их је сачувао од непријатеља (2. Лет. 20:20-27). Зар то није добар пример како се суочити са изазовима у служби Богу?

9. Шта учимо о јединству из става и поступака првих хришћана?

9 Хришћани у првом веку такође су били сложни. На пример, након што су многи Јудејци и прозелити постали хришћани, посветили су се „апостолском учењу, делили су међу собом све што су имали, заједно су јели и истрајно се молили“ (Дела 2:42). Јединство је нарочито дошло до изражаја током прогонства, када су једни другима били потребнији него икад (Дела 4:23, 24). Заиста је тако — у тешким тренуцима је од пресудног значаја сарађивати с другима!

ДОЧЕКАЈМО ЈЕХОВИН ДАН УЈЕДИЊЕНИ

10. Када ће јединство бити нарочито важно?

10 Ближи се један од најмрачнијих периода људске историје. Пророк Јоило га је описао као „дан таме и мрака“ (Јоило 2:1, 2; Соф. 1:14). За Божји народ ће јединство тада бити важније него икад. Присетимо се Исусових речи: „Свако краљевство које је у себи подељено пропадне“ (Мат. 12:25).

11. Како се сликовите речи из Псалма 122:3, 4 могу применити на Божји народ данас? (Видети слику на почетку чланка.)

11 Када овај свет задеси невоља, слога ће бити од пресудног значаја. Та блискост која постоји међу нама зато што служимо Јехови може се упоредити с растојањем које је постојало међу кућама у древном Јерусалиму. Оне су биле толико близу једна другој да је писац 122. псалма рекао за Јерусалим да је „у једну целину састављен“. Због тога су се становници осећали сигурно и могли су да помажу једни другима. Поред тога, та близина се може упоредити са духовним јединством целе нације када су се „племена која припадају Јах“ окупљала да га хвале. (Прочитати Псалам 122:3, 4.) Како данас тако и у време које предстоји, и ми морамо бити складни попут ’једне целине‘.

12. Шта ће нам помоћи да преживимо напад на Божји народ?

12 Зашто ће тада бити нарочито важно да будемо попут ’једне целине‘? У 38. поглављу Језекиља, пророчански се говори о нападу ’Гога из земље Магог‘ на Божји народ. Тада не смемо дозволити да нас ишта раздвоји. Сигурно се нећемо обратити овом свету за помоћ. Ми ћемо се држати нашег братства. Наравно, то што смо део Божјег народа није само по себи довољно да бисмо преживели. Јехова и његов Син ће кроз ту невољу безбедно провести оне који ’призову Јеховино име‘ (Јоило 2:32; Мат. 28:20). Да ли је разумно очекивати да ће бити спасени они који су својевољно одлутали од Божјег стада? (Мих. 2:12).

13. Шта богобојазни млади могу научити из онога што смо досад осмотрили?

13 Зар није очигледно да је опасно следити стопе младих који се одвајају и иду својим путем? Ускоро ће стићи време кад ћемо једни другима бити нарочито потребни. То укључује и младе и старе! Већ сада морамо научити да сарађујемо и да градимо јединство које ће у будућности бити пресудно.

„УДОВИ КОЈИ ПРИПАДАЈУ ЈЕДНИ ДРУГИМА“

14, 15. (а) Зашто нас Јехова поучава да будемо сложни? (б) Које савете нам Јехова даје да би нам у томе помогао?

14 Јехова нам помаже да му ’служимо раме уз раме‘ (Соф. 3:8, 9). Он нас припрема за будућност, када ће се испунити његова намера, наиме „да се све поново састави у Христу“. (Прочитати Ефешанима 1:9, 10.) Бог жели да уједини сва своја створења на небу и на земљи, и у томе ће успети. Да ли тебе као младу особу то подстиче да будеш део Јеховине организације?

15 Јехова нас већ сада поучава да будемо сложни, с циљем да тако заувек остане. Свето писмо нас подстиче да ’једнако бринемо једни за друге‘, ’срдачно волимо једни друге‘, ’тешимо једни друге‘ и ’изграђујемо једни друге‘ (1. Кор. 12:25; Римљ. 12:10; 1. Сол. 4:18; 5:11). Јехова зна да смо несавршени и да је због тога тешко задржати јединство. Да бисмо то постигли, морамо се трудити да ’спремно опраштамо једни другима‘ (Еф. 4:32).

16, 17. (а) Који је један од разлога што се састајемо? (б) Шта млади могу научити од Исуса?

16 Јехова нас и путем састанака поучава како да сачувамо међусобну блискост. Често чујемо подстрек из Јеврејима 10:24, 25. Који је један од разлога што се састајемо? Ту се каже да треба да ’размишљамо једни о другима, како бисмо се подстицали на љубав и добра дела‘. Али састанци су такође важни зато што тако можемо ’храбрити једни друге, тим више што видимо да се приближава дан‘.

17 Исус је оставио добар пример јер је у младости показао да цени таква окупљања. Кад је имао 12 година, с родитељима је ишао на прославу великог празника. У једном тренутку родитељи су приметили да га нема, али то није било зато што је одлутао у потрази за вршњацима. Јосиф и Марија су га затекли у храму како са учитељима разговара о духовним темама (Лука 2:45-47).

18. Како својим молитвама доприносимо јединству?

18 Осим тога што волимо браћу и јачамо јединство с њима на састанцима, добро је и да се молимо за њих. Конкретне молитве за наше сувернике подстаћи ће нас да мислимо на њихову добробит. То се не очекује само од одраслих. Ако си млад, да ли користиш прилике да се зближиш са духовном породицом? То ће ти помоћи да се одупреш ономе што нуди овај свет, који ће ускоро нестати.

Сви се можемо молити за сувернике (Видети 18. одломак)

ПОКАЖИМО ДЕЛИМА ДА СМО „УДОВИ КОЈИ ПРИПАДАЈУ ЈЕДНИ ДРУГИМА“

19-21. (а) Како показујемо да смо „удови који припадају једни другима“? Наведи примере. (б) Шта си научио од браће која су доживела природне катастрофе?

19 Јеховин народ већ живи у складу с начелом из Римљанима 12:5, где пише: „Као појединци смо удови једни другима.“ Те речи се виде на делу кад се догоди природна катастрофа. У децембру 2011, тропска олуја је изазвала поплаве на филипинском острву Минданао. У току ноћи је поплављено преко 40 000 домова, од којих неки припадају нашој браћи. Ипак, подружница је известила да је „помоћ од браће из других крајева почела да пристиже чак и пре него што су одбори за хуманитарну помоћ нешто предузели“.

20 Слично томе, кад су снажан земљотрес и цунами погодили источни Јапан, многа браћа и сестре су претрпели велику штету. Неки су дословно све изгубили. Јошико, која је живела око 40 километара од Дворане Краљевства, остала је без куће. Она каже: „Изненадили смо се кад смо касније сазнали да су дан после земљотреса покрајински надгледник и још један брат дошли да нас траже.“ С осмехом на лицу, додаје: „Пуно нам је значило што је скупштина бринула о нашим духовним потребама. Поред тога, добили смо капуте, обућу, торбе и пиџаме.“ Један члан одбора за помоћ је прокоментарисао: „Браћа широм Јапана су једнодушно настојала да помогну једни другима. Неки су дошли чак из Сједињених Држава. Кад су их питали зашто су превалили толики пут, рекли су: ’Ми смо у јединству са браћом у Јапану а њима је потребна помоћ.‘“ Да ли си поносан што си део организације која толико брине за своје чланове? Буди уверен да је Јехова задовољан и срећан што види такво јединство.

21 Захваљујући томе, сложно ћемо се суочити с недаћама, чак и ако нам буде онемогућен контакт са суверницима из других делова света. Штавише, тиме се припремамо за тешко време с којим ћемо се суочити кад овај свет буде дошао свом крају. Фумико, која је преживела тајфун у Јапану, каже: „Крај је јако близу. Пре него што катастрофе постану прошлост, морамо увек помагати суверницима.“

22. Који су дугорочни резултати хришћанског јединства?

22 Млади и стари који већ сад теже ка јединству биће спремни за Јеховин дан, када ће овај искварен, разједињен свет бити уклоњен. Као и у прошлости, Бог ће избавити свој народ (Ис. 52:9, 10). Ако служиш Богу уједињено с његовим народом, и ти ћеш бити међу избављенима. Поред јединства, важно је и цењење за оно што смо већ добили. О томе ће бити речи у следећем чланку.