Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ’разумеш Писма‘?

Да ли ’разумеш Писма‘?

„Тада им је отворио ум да разумеју Писма“ (ЛУКА 24:45)

1, 2. Како је Исус ојачао ученике на дан свог ускрсења?

НА ДАН Исусовог ускрсења, двојица његових ученика ишла су пешице до једног села, око 11 километара од Јерусалима. Пошто нису знали да је Исус ускрснуо, били су жалосни због његове смрти. Изненада им се на путу придружио Исус. „Почевши од Мојсија и свих Пророка, протумачио им је оно што је писано о њему у свим Писмима“ (Лука 24:13-15, 27). То је утешило ученике, којима је ’срце горело док им је тумачио Писма‘ (Лука 24:32).

2 Исте вечери, ти ученици су се вратили у Јерусалим. Отишли су код апостола и испричали им шта се догодило на путу. Док су говорили о томе, Исус се поново појавио. Међутим, апостоли су били преплашени. У срцу им се јавила сумња. Како их је Исус ојачао? Библија каже да им је „отворио ум да разумеју Писма“ (Лука 24:45).

3. Због чега се понекад обесхрабримо и шта ће нам помоћи да стекнемо уравнотежено гледиште о нашој служби?

3 И нама се, као тим ученицима, може десити да клонемо духом. Можда дајемо све од себе у служби, али смо обесхрабрени јер се већина људи не обазире на нашу поруку (1. Кор. 15:58). Или нам изгледа да они с којима проучавамо споро напредују. Можда неки од њих чак окрену леђа Јехови. Како можемо стећи уравнотежено гледиште о нашој служби? Између осталог, важно је да добро разумемо значење Исусових поређења која су забележена у Светом писму. Осмотримо три таква поређења, као и поуке које се у њима налазе.

СЕЈАЧ КОЈИ СПАВА

4. Шта значи Исусово поређење о сејачу који спава?

4 Прочитати Марка 4:26-29. Шта значи Исусово поређење о сејачу који спава? Човек из овог поређења представља сваког појединог објавитеља Краљевства. Семе предочава поруку о Краљевству која стиже до људи доброг срца. Тиме што сејач „ноћу спава и дању устаје“ описује се уобичајена животна свакодневица. У периоду од сејања до жетве, „семе ниче и расте“. Тај раст се одвија ’сам од себе‘, постепено и у фазама. Духовни раст се такође одвија постепено и у фазама. Док особа проучава Библију, у њеном срцу расте љубав према Богу, као и жеља да му служи. Она затим доноси плод у том смислу што предаје свој живот Јехови и крштава се.

5. Зашто је Исус испричао поређење о сејачу који спава?

5 Зашто је Исус испричао ово поређење? Тиме је истакао да Јехова утиче на то да истина расте у срцу особе која има исправан став (Дела 13:48; 1. Кор. 3:7). Ми садимо и заливамо, али не можемо да утичемо на раст. Не можемо га изазвати на силу нити га убрзати. Попут човека из поређења, ми не знамо како се раст одвија. Он тече неприметно, док се ми бавимо својим свакодневним активностима. Међутим, с временом семе истине о Краљевству доноси плод. Нови ученик нам се придружује у жетви и ради раме уз раме с нама (Јов. 4:36-38).

6. Чега треба да будемо свесни кад је реч о духовном напретку?

6 Шта учимо из овог поређења? Као прво, важно је да будемо свесни да не можемо контролисати духовни напредак особе с којом проучавамо. Премда ћемо учинити све што је у нашој моћи да је подржимо и помогнемо јој, нећемо вршити притисак на њу да се крсти. Треба да будемо понизни и уважимо право особе да сама донесе одлуку о предању. Жеља за предањем долази из срца, као израз искрене љубави према Богу. Једино тада је оно прихватљиво Јехови (Пс. 51:12; 54:6; 110:3).

7, 8. (а) Шта још учимо из Исусовог поређења о сејачу који спава? Наведи пример. (б) Шта нам оно открива о Јехови и Исусу?

7 Као друго, разумевање овог поређења ће нам помоћи да се не обесхрабримо ако испрва не видимо резултате нашег залагања. Треба да будемо стрпљиви (Јак. 5:7, 8). Може се десити да упркос свем нашем труду, семе не уроди плодом, то јест да особа не прихвати истину. Али то не значи да смо ми у нечему погрешили. Јехова допушта да се семе истине развија само у срцу понизних особа које су спремне да се мењају (Мат. 13:23). Према томе, делотворност своје службе не треба да процењујемо само по резултатима. У Јеховиним очима, успех наше службе не мери се одазивом оних које поучавамо. Он цени нашу верност и труд без обзира на резултате. (Прочитати Луку 10:17-20 и 1. Коринћанима 3:8.)

8 Као треће, промене које се одвијају у срцу особе нису увек видљиве. Ево једног примера: Један брачни пар је рекао мисионару који је проучавао с њима да желе да постану некрштени објавитељи. Он их је подсетио да морају престати с пушењем ако желе да остваре тај циљ. На његово изненађење, рекли су му да већ неколико месеци не пуше. Шта им је дало мотивацију? Схватили су да ништа не би значило ако би се само претварали да не пуше, јер би то видео Јехова, који мрзи дволичност. Разумели су да треба да буду искрени — или ће наставити по старом или ће потпуно прекинути. Љубав према Јехови их је покренула да донесу исправну одлуку. Премда мисионар није знао шта се дешава у њиховом срцу, они су напредовали у духовном погледу.

МРЕЖА

9. Шта значи поређење о мрежи?

9 Прочитати Матеја 13:47-50. Шта значи Исусово поређење о мрежи? Исус је упоредио проповедање добре вести о Краљевству с бацањем велике мреже у море. Као што се у такву мрежу без разлике хвата мноштво „свакојаких риба“, тако проповедање поруке о Краљевству привлачи милионе људи из свих народа (Ис. 60:5). У прилог томе говори велики број особа које сваке године долазе на Спомен-свечаност и конгресе. Неке од тих симболичних риба су добре и сакупљају се у хришћанску скупштину. С друге стране, неки су попут риба које су извучене на обалу, али нису скупљене у посуде, јер није довољно да особа само покаже занимање за истину да би је Јехова прихватио.

Прочитај Матеја 13:47-50...

10. Зашто је Исус испричао поређење о мрежи?

10 Зашто је Исус испричао ово поређење? Симболично раздвајање риба се не односи на коначни суд током велике невоље већ на раздвајање које се одвија у последњим данима овог злог поретка. Исус је објаснио да неће сви који се заинтересују за истину почети да служе Јехови. Многи долазе на наше састанке или проучавају Библију с нама али не предузимају кораке да посвете свој живот Јехови (1. Краљ. 18:21). Има и оних који су прекинули контакт са хришћанском скупштином. Неки млади су одмалена поучавани о Јехови, али нису развили љубав према његовим мерилима. Без обзира на нечије околности, Исус је истакао да свако за себе мора донети одлуку да ли ће служити Јехови. Они који му предају свој живот постају „драгоцено благо из свих народа“ (Аг. 2:7).

...и размисли о примени тих речи у данашње време

11, 12. (а) Како нам може користити поређење о мрежи? (б) Шта нам оно открива о Јехови и Исусу?

11 Како нам може користити поређење о мрежи? Уколико разумемо поуке из овог поређења, нећемо бити превише тужни и разочарани ако наше дете или неко с ким смо проучавали Библију не пригрли истину свим срцем. То се може десити иако смо ми дали све од себе док смо поучавали ту особу. То што је неко проучавао Библију или одрастао у истини не значи да ће развити блиско пријатељство с Јеховом. Они који не желе да се подложе Јеховиној власти на крају ће бити одвојени од његовог народа.

Неки који се заинтересују за истину почеће да служе Јехови (Видети одломке 9-12)

12 Да ли то значи да они који су напустили истину неће имати могућност да се врате у скупштину? Да ли ће они који нису предали свој живот Јехови бити заувек сврстани међу ’лоше рибе‘? Не. Такве особе још увек имају прилику да нешто предузму пре него што наступи велика невоља. Јехова их такорећи позива: „Вратите се мени, и ја ћу се вратити вама“ (Мал. 3:7). Та чињеница је истакнута у Исусовом поређењу о расипном сину. (Прочитати Луку 15:11-32.)

РАСИПНИ СИН

13. Шта значи поређење о расипном сину?

13 Шта значи Исусово поређење о расипном сину? Самилосни отац из овог поређења представља нашег небеског Оца Јехову. Син који тражи део наследства и потом га протраћи предочава оне који су напустили скупштину, што се може упоредити с путовањем у „далеку земљу“, то јест Сатанин свет отуђен од Јехове (Еф. 4:18; Кол. 1:21). Међутим, неки касније увиде да су погрешили и одлуче да се врате у Јеховину организацију. Повратак није увек лак, али наш милосрдни Отац радосно прихвата особе које су показале понизност и покајале се (Ис. 44:22; 1. Петр. 2:25).

14. Зашто је Исус испричао поређење о расипном сину?

14 Зашто је Исус испричао ово поређење? Исус је дирљивим речима описао Јеховину жељу да се врате они који поступају попут расипног сина. Отац из поређења никад није изгубио наду да ће му се син вратити. Кад га је угледао, иако је младић „још био далеко“, отац му је брзо потрчао у сусрет и срдачно га примио. Нема сумње да је то снажан подстрек за оне који су напустили истину да се што пре врате Јехови. Вероватно су духовно исцрпљени, можда им је непријатно и чини им се да је повратак тежак. Али то је вредно труда, јер чак и на небу влада радост када се врате (Лука 15:7).

15, 16. (а) Шта учимо из Исусовог поређења о расипном сину? Наведи неке примере. (б) Шта нам оно открива о Јехови и Исусу?

15 Како нам може користити поређење о расипном сину? Треба да се угледамо на Јехову. Не смемо бити ’сувише праведни‘ и одбити да изразимо добродошлицу онима који су се покајали и вратили у скупштину. Тиме бисмо себе довели до духовне пропасти (Проп. 7:16). Из овог поређења учимо још нешто. На особу која је напустила скупштину треба да гледамо као на ’изгубљену овцу‘, а не као на изгубљен случај (Пс. 119:176). Ако сретнемо некога ко се удаљио од скупштине али није искључен, да ли ћемо му с љубављу понудити конкретну помоћ да се врати? Да ли ћемо одмах обавестити старешине како би могле да му пруже одговарајућу помоћ? Било би мудро да то учинимо, у складу с поуком из Исусовог поређења о расипном сину.

16 Неки који су одлутали од истине и касније се вратили испричали су колико су захвални за Јеховино милосрђе, као и љубав и подршку скупштине. Брат који је био искључен 25 година каже: „Откако сам поново примљен, све сам радоснији јер осећам како ме Јехова крепи (Дела 3:19). Сви ми пружају подршку и осећам да ме воле. Имам предивну духовну породицу!“ Млада сестра која се вратила у скупштину након што је пет година била неактивна рекла је: „Немам речи којима бих описала колико ми значи што сам окружена љубављу о којој је Исус говорио. Бити део Јеховине организације неупоредиво је вредније од свега!“

17, 18. (а) Шта смо научили из три поређења која смо разматрали у овом чланку? (б) Шта треба да нам буде циљ?

17 Шта смо научили из ова три поређења? Као прво, треба да будемо свесни да немамо контролу над нечијим духовним растом. На то може утицати само Јехова. Као друго, није реално очекивати да ће сви који долазе на састанке или проучавају с нама одлучити да служе Јехови. Као треће, иако се може десити да неки напусте истину и Јехову, никад не треба да изгубимо наду да ће се вратити. А када се врате, изразимо им срдачну добродошлицу, која одражава Јеховину љубав према њима.

18 Наставимо и даље да трагамо за знањем, разумевањем и мудрошћу. Док читаш Исусова поређења, питај се шта она значе, зашто су забележена у Библији, како можеш применити поуке из њих и шта она откривају о Јехови и Исусу. На тај начин ћеш добро разумети значење Исусових речи.