Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова богато благосиља великодушност

Јехова богато благосиља великодушност

СТВОРИТЕЉ је указао част људима подаривши им слободну вољу, која је од непроцењиве вредности. Осим тога, он богато благосиља оне који своју слободну вољу несебично користе да би подупирали праву религију, светили Божје име и поступали у складу с његовом вољом. Јехова не жели да му ико буде послушан из страха или осећаја обавезе. Он веома цени када смо му од срца одани зато што га волимо и дубоко поштујемо.

Примера ради, када су Израелци били у Синајској пустињи, Јехова им је заповедио да направе место где ће му служити. Рекао им је: „Скупите међу собом прилог за Јехову. Свако ко је спремног срца нека донесе [...] прилог Јехови“ (Изл. 35:5). Сваки Израелац је имао прилику да донесе прилог у оквиру својих могућности, и сви добровољни прилози — без обзира на то шта се прилагало и колико — били су коришћени у складу с Божјом вољом. Какав је био одазив?

„Затим су сви које је срце навело, сви који су то желели, дошли и донели прилог Јехови [...] сви који су били спремног срца.“ Мушкарци и жене су драге воље доносили украсне копче, минђуше, прстење, злато, сребро, бакар, плаво предиво, вуну пурпурне боје, скерлетне тканине, фино ланено платно, козју длаку, црвено обојене овнујске коже, фокине коже, акацијино дрво, драго камење, балзам и уље. На крају је свега „било више него довољно да се уради сав посао“ (Изл. 35:21-24, 27-29; 36:7).

Много више од тих приноса, Јехову је обрадовало то што је народ свим срцем желео да подупире праву религију. Људи су такође желели да ставе на располагање своје време и снагу. Примера ради, „све веште жене које је срце подстакло“ преле су козју длаку. Поред тога, Јехова је Веселеилу дао свети дух да би имао „мудрост, разборитост и знање и да би био вешт у разноврсним пословима“. Обдарио је Веселеила и Елијава вештином потребном да би се обавио сав посао (Изл. 35:25, 26, 30-35).

Кад је Јехова позвао Израелце да дају прилог, био је сасвим сигуран да ће бити оних које ће ’срце подстаћи‘ да подупру службу њему. Заузврат је обилно благословио све те великодушне људе својом подршком у свему и великом радошћу. Тако је Јехова показао да благосиља великодушност својих слугу и уједно се брине да не оскудевају ни у средствима ни у стручности да би извршиле његову вољу (Пс. 34:9). Све док несебично служиш Јехови, он ће те сигурно благословити због твоје великодушности.

Јеховини сведоци хришћанска верска заједница

П. фах 173,

11080 Београд

Телефон (011) 405-99-00