Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како изградити стабилан и срећан брак

Како изградити стабилан и срећан брак

„Ако Јехова кућу не гради, узалуд се градитељи њени труде“ (ПС. 127:1а)

1-3. С којим изазовима се суочавају брачни парови? (Видети слику на почетку чланка.)

„АКО се искрено трудиш и покажеш да ти је стало до свог брака, имаћеш Јеховин благослов“, изјавио је један срећно ожењен човек, који је у браку 38 година. Брачни парови могу заједно уживати у лепим тренуцима и бити једно другом подршка кад наиђу тешкоће (Посл. 18:22).

2 Међутим, сасвим је нормално да супружници доживљавају „телесну невољу“ (1. Кор. 7:28). Због чега је тако? Свакодневни проблеми могу створити напетост у браку. Због несавршености, чак и у најбољим браковима понекад буде повређених осећања и неспоразума (Јак. 3:2, 5, 8). Многи парови су оптерећени послом и уједно брину о деци. Због стреса и исцрпљености, често је изазов одвојити време за супружника. Финансијски, здравствени и други проблеми могу нарушити љубав и поштовање. Поред тога, брак који је наизглед стабилан могу разорити „дела тела“, као што су блуд, бесрамност, непријатељства, свађе, љубомора, изливи гнева и препирке (Гал. 5:19-21).

3 Да ствар буде гора, одлика ’последњих дана‘ у којима живимо је себичан, безбожан став који је погубан за брак (2. Тим. 3:1-4). Такође, бракови су стално на мети немилосрдног непријатеља. Апостол Петар нас је упозорио: „Ваш противник, Ђаво, иде унаоколо као ричући лав и тражи кога да прождере“ (1. Петр. 5:8; Откр. 12:12).

4. Шта је неопходно да би брак био стабилан и срећан?

4 Један човек из Јапана каже: „Био сам оптерећен финансијским бригама и ретко кад сам разговарао са женом, што је лоше утицало на њу. Уз то, недавно је имала и озбиљних здравствених потешкоћа. Понекад бисмо се посвађали јер смо били под стресом.“ Неки изазови у браку су неизбежни, али нису несавладиви. Уз Јеховину помоћ, супружници могу бити сложни и срећни. (Прочитати Псалам 127:1.) Осмотримо пет симболичних грађевинских блокова који брак чине трајним и успешним. Потом ће бити речи о томе како љубав учвршћује брак, као што малтер учвршћује блокове.

ОСЛОНИТЕ СЕ НА ЈЕХОВУ

5, 6. Како се муж и жена могу ослонити на Јехову?

5 Камен темељац складног брака су верност и подложност ономе који је основао брак. (Прочитати Проповедника 4:12.) Муж и жена се ослањају на Јехову тако што примењују његове савете. О Божјем древном народу Библија каже: „Ако бисте скренули надесно или налево, ваше ће уши чути како се за вама говори: ’То је пут, идите њим‘“ (Ис. 30:20, 21). Парови данас могу „чути“ Јеховин глас ако заједно читају Божју Реч (Пс. 1:1-3). Њихов брак ће учврстити и редовно породично проучавање, које треба да буде пријатно и да их духовно ојача. Да би њихова веза одолела нападима Сатаниног света, важно је и да се сваки дан заједно моле.

Када заједно раде на духовности, парови ће осетити блискост с Богом а њихова веза ће бити јача (Видети 5. и 6. одломак)

6 Герхард из Немачке каже: „Кад год нашу радост помуте проблеми или неспоразуми, савети из Божје Речи нам помажу да будемо стрпљиви и да спремно опраштамо. Те особине су неопходне за успешан брак.“ Ако се двоје труде да Бог буде део њиховог брака тиме што заједно раде на својој духовности, осетиће блискост с Богом а њихова веза ће бити јача.

МУЖЕВИ КАО БРИЖНИ ПОГЛАВАРИ

7. Како мужеви треба да се опходе према супругама?

7 Стабилност и срећа у браку доста зависе од тога какав је муж као поглавар. Библија јасно каже да је „сваком мушкарцу поглавар Христ, а жени је поглавар мушкарац“ (1. Кор. 11:3). Контекст ових речи открива како мужеви треба да се опходе према женама — онако како се Христ опходио према својим ученицима. Исус није био груб и безосећајан већ понизан, благ и разуман, пун доброте и љубави (Мат. 11:28-30).

8. Како ће муж задобити женину љубав и поштовање?

8 Зрео хришћанин не захтева увек изнова од своје жене да га поштује. Он се води библијским саветом: „Живите са својим женама у складу са оним што сте научили [то јест будите обзирни и пуни разумевања] поштујући их као слабије посуде“ (1. Петр. 3:7). Како насамо тако и пред другима, муж речима и поступцима показује цењење и обзир према својој жени (Посл. 31:28). Тиме ће задобити њену љубав и поштовање а уједно ће њихов брак имати Божји благослов.

ЖЕНИНА ПОДЛОЖНОСТ

9. Како жена може показати подложност?

9 Несебична љубав према Јехови, која се темељи на његовим начелима, помаже нам да се ’понизимо под моћну Божју руку‘ (1. Петр. 5:6). Понизна жена показује поштовање према Јеховином ауторитету тиме што сарађује са својим супругом и пружа му подршку. У Библији пише: „Жене, будите подложне својим мужевима, као што доликује у Господу“ (Кол. 3:18). Руку на срце, њој се неће допасти све његове одлуке. Ипак, ако те одлуке нису у супротности с Божјим законима, подложна жена ће се сложити (1. Петр. 3:1).

10. Зашто су љубав и подложност важне?

10 Јехова је жени дао часну улогу у породици (Мал. 2:14). Она пружа драгоцен допринос у доношењу заједничких одлука тиме што износи своје мишљење, показујући при том поштовање и подложност. Мудар супруг ће је пажљиво саслушати (Посл. 31:10-31). Љубав и подложност воде до мира, склада и среће у породици. Уз то, супружници ће бити задовољни зато што тиме радују Бога (Еф. 5:22).

„СПРЕМНО ОПРАШТАЈТЕ ЈЕДНИ ДРУГИМА“

11. Зашто је опраштање важно?

11 Опраштање има важну улогу у изградњи стабилног брака. Брачна веза је јача када муж и жена ’подносе једно друго и спремно опраштају једно другом‘ (Кол. 3:13). С друге стране, за брак је штетно кад се грешке памте и користе као аргументи за расправу. Као што се на једној грађевини могу јавити пукотине које ће ослабити њену стабилност, тако се и у срцу могу јавити незадовољство и озлојеђеност, а тада је тешко прећи преко нечега. Насупрот томе, када супружници по узору на Јехову спремно опраштају и заборављају, њихов брак ће бити постојан (Мих. 7:18, 19).

12. Како љубав „покрива мноштво греха“?

12 Љубав „не памти зло“ већ „покрива мноштво греха“ (1. Кор. 13:4, 5; прочитати 1. Петрову 4:8). Другим речима, ако некога волимо, нећемо му бројати грешке. Када је апостол Петар питао колико пута треба да опрости другоме, Исус је рекао: „До седамдесет и седам пута“ (Мат. 18:21, 22). Тиме је нагласио да не постоји граница за то колико пута хришћанин треба да опрости (Посл. 10:12). *

13. Како да победимо склоност да памтимо грешке?

13 „Ако двоје нису спремни да опраштају“, каже Анет, „јављају се озлојеђеност и неповерење, а то је опасно за брак. Ако опраштају једно другом, њихова веза ће бити јача и више ће се волети.“ Да би се борио са склоношћу да памтиш грешке, труди се да показујеш цењење и захвалност. Нека ти буде навика да искрено похвалиш супружника (Кол. 3:15). Они који су спремни да опросте, имају унутрашњи мир, складан брак и Јеховин благослов (Римљ. 14:19).

ПРИМЕЊУЈТЕ ЗЛАТНО ПРАВИЛО

14, 15. Шта је Златно правило и како се може применити у браку?

14 Сигурно ти је драго када се према теби опходе с достојанством и поштовањем. Прија ти када се твоје мишљење уважи и твоја осећања узму у обзир. Међутим, можда си чуо да људи кажу: „Вратићу му истом мером.“ Премда је такво размишљање понекад оправдано, Свето писмо каже: Не реци: ’Како је он мени учинио, тако ћу и ја њему учинити‘“ (Посл. 24:29). Исус је препоручио мудрији начин поступања. То познато начело се често назива Златним правилом: „Како желите да људи чине вама, тако чините и ви њима“ (Лука 6:31). Исус је тиме рекао да према другима треба да се опходимо онако како бисмо ми желели да се они опходе према нама, а не да враћамо мило за драго. У браку не треба да гледамо шта можемо добити него шта можемо пружити.

15 Муж и жена јачају свој однос ако узимају у обзир осећања једно другог. „Трудимо се да примењујемо Златно правило“, каже један супруг из Јужноафричке Републике. „Истина, понекад смо под притиском, али обоје радимо на томе да једно другом пружимо оно што и сами очекујемо — поштовање и достојанство.“

16. Шта муж и жена треба да избегавају?

16 Немојте откривати мане свог брачног друга нити се пред другима или насамо стално жалити због његових навика — чак ни кроз шалу. Брак није надметање у томе ко је јачи, ко је гласнији или ко има оштрији језик. Сви имамо своје лоше црте и понекад повредимо друге. Али не постоји оправдање да се муж или жена изражавају саркастично или с омаловажавањем нити, што је још горе, да гурају или ударају једно друго. (Прочитати Пословице 17:27; 31:26.)

17. Како мужеви могу примењивати Златно правило?

17 У неким културама се мушкарац који малтретира или туче своју жену сматра мужевним. Ипак, Библија каже: „Ко је спор на гнев бољи је од силног човека, и ко влада собом, бољи је од онога ко је освојио град“ (Посл. 16:32). Потребна је велика морална снага да би неко владао собом по узору на највећег човека који је икад живео, Исуса Христа. Мушкарац који вербално или физички злоставља своју жену нимало није мужеван и не може имати Божју наклоност. Псалмиста Давид, који је и сам био снажан и храбар, рекао је: „Ако се и узнемирите, немојте грешити. Задржите речи у срцу своме, на постељи својој, и ћутите“ (Пс. 4:4).

„ОБУЦИТЕ СЕ У ЉУБАВ“

18. Зашто је љубав од суштинске важности за брак?

18 Прочитати 1. Коринћанима 13:4-7Љубав је најважнија одлика једног брака. „Обуците се у најдубљу самилост, доброту, понизност, благост и дуготрпљивост. А изнад свега, обуците се у љубав, јер вас она савршено повезује“ (Кол. 3:12, 14). Самопожртвована љубав какву је имао Исус је попут малтера који везује симболичне грађевинске блокове једног брака. Чврстину такве заједнице неће нарушити ни незгодне карактерне црте, обесхрабрујући здравствени и финансијски проблеми или тешкоће с родбином.

19, 20. (а) Како супружници могу изградити стабилан и срећан брак? (б) О чему ће бити речи у наредном чланку?

19 За успех у браку потребни су љубав, верност и свесрдан труд. Када се појаве проблеми, супружници не треба да дигну руке од брака већ да заједничким снагама раде на томе да га сачувају и да њихова веза буде све јача. Брачне другове који су одани Јехови и једно другом љубав ће подстицати да решавају проблеме, јер „љубав никада не престаје“ (1. Кор. 13:8; Мат. 19:5, 6; Јевр. 13:4).

20 У овим ’тешким временима‘ није нимало једноставно изградити стабилан и срећан брак (2. Тим. 3:1). Али уз Јеховину помоћ то је могуће. Његова помоћ је паровима потребна и да би се одупрли искварености која прожима данашњи свет. У наредном чланку ће бити осмотрено како мужеви и жене могу сачувати свој брак од штетних утицаја.

^ одл. 12 Премда супружници треба да опраштају и да решавају размирице, у случају прељубе Библија допушта изневереном брачном другу да одлучи да ли ће опростити свом супружнику или ће се развести од њега (Мат. 19:9). Видети чланак „Гледиште Библије: Прељуба — опростити или не опростити?“, у издању Пробудите се! од 8. новембра 1995.