Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је непролазна љубав могућа?

Да ли је непролазна љубав могућа?

„Жар је [љубави] пламен који долази од Јах“ (ПЕСМА 8:6)

1, 2. Ко може наћи драгоцене поуке у Песми над песмама и зашто је то важно? (Видети слику на почетку чланка.)

’КАКО блистају од среће док су једно поред другог — у очима им се види колико се воле!‘, размишља старешина који је одржао говор за венчање. Док посматра младенце који грациозно плешу, не може а да се не запита да ли ће њихова љубав издржати испит времена. Да ли ће с годинама постати несаломива или ће полако избледети? Када је постојана и снажна, љубав између мушкарца и жене је прелепа. Међутим, будући да се толико бракова распада, сасвим је разумљиво питати се да ли је непролазна љубав заиста могућа.

2 Права љубав је била ретка и у време Соломона, краља древног Израела. Говорећи о моралу тог доба, он је написао: „Нашао сам честитог човека, једног од хиљаду, а жену честиту међу свима њима нисам нашао. Ето, једино сам ово открио: Истинити Бог је људе начинио честитима, али они иду за многим замислима својим“ (Проп. 7:26-29). Под утицајем туђинки које су обожавале Вала, морал је у Соломоново време пао на тако ниске гране да се већина мушкараца и жена није обазирала на морална мерила. * Па ипак, Песма над песмама, коју је написао 20 година пре тога, показује да љубав може савладати све препреке. У њој се сликовито приказује шта је права љубав и како се може препознати. Било да су у браку или не, све Јеховине слуге могу из ове библијске књиге научити много о љубави.

ПРАВА ЉУБАВ ЈЕ МОГУЋА

3. Како знамо да је права љубав могућа?

3 Прочитати Песму над песмама 8:6Израз „пламен који долази од Јах“, којим се описује љубав, много тога нам открива. Права љубав је „пламен који долази од Јах“ у том смислу што потиче од Јехове. Наиме, он је створио човека са способношћу да воли (Пост. 1:26, 27). Када је створена Ева, Адам је своје усхићење изразио поетским речима. Сигурно је и Ева осетила снажну привлачност према њему (Пост. 2:21-23). Пошто је сам Јехова усадио човеку потребу да воли, постојана и непролазна љубав између мушкарца и жене и те како је могућа.

4, 5. Укратко испричај о чему се ради у Песми над песмама.

4 У Песми над песмама прелепо је описано шта све обухвата права љубав. Песма је писана тако да подсећа на либрето, то јест текст за оперу. То је прича о љубави између једне девојке из села Сунама (Сулама) и њеног пастира. Док је чувала винограде у близини Соломоновог логора, краљ је запазио њену лепоту и наредио да му је доведу. Међутим, од самог почетка је јасно да она воли пастира. Соломон покушава да је придобије али девојка не крије да жуди за својим вољеним (Песма 1:4-14). Пастир је проналази и они нежним речима изражавају дивљење једно према другом (Песма 1:15-17).

5 Соломон се враћа у Јерусалим одводећи девојку са собом, а пастир је прати (Песма 4:1-5, 8, 9). Краљ на све начине покушава да је освоји, али узалуд (Песма 6:4-7; 7:1-10). Коначно је пушта да се врати кући. Песма се завршава девојчином жељом да јој драги дотрчи брзо „као газела“ (Песма 8:14).

6. Зашто је тешко одредити ко шта говори у Песми над песмама?

6 Соломонова песма је толико дубока и лепа да је названа ’песмом над песмама‘. Међутим, понекад је тешко одредити ко изговара дијалоге и монологе или прича снове (Песма 1:1). Према једном библијском речнику, „заплет, радња и опис ликова нису од примарног значаја“ (The New Interpreter’s Dictionary of the Bible). По свему судећи, имена ликова су изостављена да би до изражаја дошла поетска лепота овог књижевног дела. Па ипак, може се разумети ко кад говори на основу онога што каже и онога што други говоре њему. *

„ЉУБАВ ЈЕ ТВОЈА БОЉА ОД ВИНА“

7, 8. Како су пастир и девојка изражавали своју љубав? Наведи примере.

7 Песма над песмама обилује нежним речима које девојка и пастир упућују једно другом. Иако одражавају источњачку културу од пре отприлике 3 000 година и могу звучати необично данашњим читаоцима, те речи имају дубок смисао, а осећања која преносе нису нам нимало страна. Примера ради, пастир хвали девојчине благе и љупке очи поредећи их са очима голубице (Песма 1:15). Она његове очи пореди са самим голубовима. (Прочитати Песму над песмама 5:12.) Тамна дужица његовог ока окружена беоњачом за њу је прелепа као голуб који се купа у млеку.

8 Нису сви изрази наклоности у овој песми усредсређени на спољашњу лепоту. Осмотримо шта пастир каже о девојчином говору. (Прочитати Песму над песмама 4:7, 11.) ’Са усана њених капље мед из саћа.‘ Зашто се тако изразио? Такав мед је слађи и укуснији од оног који је изложен ваздуху. ’Мед и млеко су јој под језиком‘ јер је оно што говори добро и пријатно. Дакле, када пастир каже девојци: „Сва си лепа [...] нема на теби мане“, он мисли и на њену унутрашњу лепоту.

9. (а) Шта љубав у браку обухвата? (б) Зашто је важно да брачни другови изражавају наклоност једно према другом?

9 Брак није само формалан уговор који се склапа без икаквих емоција. Главна одлика једног хришћанског брака треба да буде љубав. Али која је то врста љубави? Да ли је то она која се води библијским начелима? (1. Јов. 4:8). Да ли подразумева природну наклоност какву чланови породице имају међу собом? Да ли се односи на приврженост каква постоји међу правим пријатељима? (Јов. 11:3). Да ли је то снажна физичка привлачност? (Посл. 5:15-20). Права и постојана љубав између брачних партнера обухвата све то. Они и речима и делима треба да увере једно друго у своју љубав. Зато је веома важно да не дозволе да их свакодневне обавезе спрече да изражавају своја осећања. Захваљујући томе осећаће се сигурно и срећно у свом браку. У културама у којима се бракови уговарају, па се муж и жена пре венчања скоро и не познају, битно је да имају на уму колико је важно да речима исказују наклоност како би се заволели и били срећни у браку.

10. На који још начин изражавање љубави чува брак?

10 Када супружници показују једно другом да се воле, они јачају свој брак у још једном погледу. Краљ Соломон је хтео да Суламки направи „венчиће од злата са украсима сребрним“. Обасипао ју је хвалама, говорећи јој да је „лепа као месец пун, чиста као сунце што сја“ (Песма 1:9-11; 6:10). Али девојка је остала верна свом вољеном пастиру. Шта ју је ојачало и утешило док су били раздвојени? То нам откривају њене речи. (Прочитати Песму над песмама 1:2, 3.) Присећала се како јој је пастир изражавао љубав. За њу је то било ’боље од вина‘ које срце весели, а његово име је за њу било умирујуће као мирисно уље што се излива на главу (Пс. 23:5; 104:15). Сећање на тренутке нежности јача везу између мужа и жене. Колико је само важно да свако често показује свом брачном другу колико га воли!

’НЕ БУДИТЕ МОЈУ ЉУБАВ КАД СЕ САМА НИЈЕ ПРОБУДИЛА‘

11. Шта хришћани који нису у браку могу научити из онога што је Суламка рекла јерусалимским кћерима?

11 У овој библијској књизи драгоцене поуке могу наћи и хришћани који нису у браку, нарочито они који би желели да нађу брачног друга. Суламка није волела Соломона. Заклињала је јерусалимске кћери речима: „Не будите љубав у мени, не будите је кад се сама није пробудила“ (Песма 2:7; 3:5). Зашто? Једноставно речено, није исправно развијати осећања према било коме. Добро је да хришћани који нису у браку стрпљиво чекају да наиђе особа коју заиста могу волети.

12. Зашто је Суламка заволела пастира?

12 Зашто је Суламка заволела пастира? Истина, био је леп, што се види из њених речи: „Драги је мој као газела и као јеленче.“ Руке су му биле снажне као да су од злата, а ноге лепе и јаке као „стубови од мермера“. Али није га красила само спољашња лепота и снага. „Што је дрво јабуке међу стаблима шумским, то је драги мој међу младићима“, рекла је она. Мора да је био духовно зрела особа чим је привукао девојку одану Јехови (Песма 2:3, 9; 5:14, 15).

13. Зашто је пастир заволео Суламку?

13 Шта се може рећи о Суламки? Иако је била толико лепа да се свидела краљу који је у то време имао „шездесет краљица и осамдесет иноча и девојака без броја“, за себе је рекла да је обичан цвет, „шафран с равнице приобалне“. Била је врло скромна и понизна. Красила ју је верност Јехови. Није чудо што је за пастира она била као „љиљан међу коровом трновитим“ — све само не обична! (Песма 2:1, 2; 6:8).

14. Чему нас Песма над песмама учи о избору брачног друга?

14 У Светом писму, хришћани су опоменути да ступају у брак „само у Господу“ (1. Кор. 7:39). Особа која је слободна за брак неће развијати осећања према некоме ко не дели њена веровања него ће узети у обзир само оне који верно служе Богу. Да би брак био складан и срећан упркос проблемима који ће се неминовно појавити, брачни другови морају бити верни и одани Богу — то су пожељне особине које треба гледати код потенцијалног животног партнера. Управо су то пастир и Суламка видели једно у другом.

Хришћани не размишљају о вези с неким ко не служи Богу (Видети 14. одломак)

’НЕВЕСТА ЈЕ МОЈА ВРТ ОГРАЂЕН‘

15. У чему је Суламка добар пример за оне који нису у браку?

15 Прочитати Песму над песмама 4:12Зашто пастир своју драгу пореди са ограђеним вртом? Врт окружен оградом или зидом није отворен за сваког. У њега се може ући само кроз капију, која је под кључем. Суламка је била попут ограђеног врта зато што је њену наклоност могао добити само њен будући муж. Тиме што је одолела краљевом удварању, показала је да је „попут зида“ а не „попут врата“ која се лако отварају (Песма 8:8-10). Слично томе, они који још нису у браку чувају своју љубав и изразе наклоности за свог будућег партнера.

16. Шта из Песме над песмама учимо о забављању?

16 Када је пастир једног пролећног дана позвао Суламку у шетњу, браћа јој нису дозволила да иде већ су је послала да чува винограде. Да ли то значи да нису имали поверења у њу? Да ли су сумњали у њену моралну чврстину? Они су заправо само хтели да заштите своју сестру како се не би нашла у искушавајућој ситуацији (Песма 1:6; 2:10-15). Ту се налази још једна поука за оне који су у вези: Предузмите мере предострожности да бисте остали честити. Немојте се осамљивати. У реду је показивати наклоност на пристојан начин, али пазите да вас то не доведе у искушење.

17, 18. Шта си научио из Песме над песмама?

17 Сасвим је разумљиво да се тек венчани парови веома воле. Као Оснивач брака, Јехова жели да увек буде тако. Зато је од суштинске важности да како године пролазе брачни парови продубљују своју љубав и да у њиховом дому влада пријатна атмосфера (Мар. 10:6-9).

18 Ако желиш да ступиш у брак, нека то буде са особом коју стварно можеш волети. Заједно радите на томе да ваша љубав буде снажна и непролазна, као између пастира и Суламке. Било да си већ у браку или то тек планираш, можеш искусити праву љубав — „пламен који долази од Јах“ (Песма 8:6).

^ одл. 6 Видети књигу Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно“, страна 115, одломак 5.