Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико је блиско твоје пријатељство с Јеховом?

Колико је блиско твоје пријатељство с Јеховом?

„Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (ЈАК. 4:8)

1. Зашто се морамо трудити да што више ојачамо своје пријатељство с Јеховом?

ДА ЛИ си предан и крштен Јеховин сведок? Ако јеси, онда имаш нешто непроцењиво вредно — пријатељство с Јеховом. Међутим, то пријатељство је стално на удару Сатаниног света, а може ослабити и услед наше несавршености. Сви се суочавамо с тим притисцима. Зато се морамо трудити да што више ојачамо своје пријатељство с Јеховом.

2. (а) Шта пријатељство укључује? (Видети фусноту.) (б) Како можемо ојачати своје пријатељство с Јеховом?

2 Колико је блиско твоје пријатељство с Јеховом? Да ли би желео да га ојачаш? Јаковљева 4:8 нам открива како то можемо учинити: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама.“ Запази да се тај процес одвија у два смера. * Док се трудимо да се приближимо Богу, он нам узвраћа тако што се приближава нама. Што већи труд улажемо у то, наше пријатељство с Јеховом постаје све присније, а наша вера још јача. У нама се развија поуздање које се огледа у Исусовим речима: „Заиста постоји онај који ме је послао [...] Ја га познајем“ (Јов. 7:28, 29). Шта конкретно можеш учинити да би се приближио Јехови?

Како комуницирамо с Богом? (Видети 3. одломак)

3. Како можемо комуницирати с Јеховом?

3 Ако желиш да се приближиш Јехови, изузетно је важно да редовно комуницираш с њим. Како то можеш постићи? Размисли о томе како контактираш с пријатељем који живи далеко од тебе. Вероватно се дописујете и често разговарате телефоном. С Јеховом разговараш тако што му се молиш. (Прочитати Псалам 142:2.) А Јехова се обраћа теби кад читаш његову писану Реч, Библију, и дубоко размишљаш о њој. (Прочитати Исаију 30:20, 21.) Осмотримо како нас узајамна комуникација још више приближава Јехови и јача наше пријатељство с њим.

ПРОУЧАВАЊЕ БИБЛИЈЕ — ЈЕХОВА СЕ ОБРАЋА ТЕБИ

4, 5. Како се Јехова путем своје писане Речи обраћа теби лично? Наведи пример.

4 Сигурно се слажеш да Библија садржи Божју поруку за све људе. Али да ли она открива како се ти лично можеш приближити Јехови? Наравно. Док редовно читаш и проучаваш Библију, обраћај пажњу на то како реагујеш на њене поуке и питај се како их можеш применити. Чинећи то, допушташ Јехови да ти говори путем своје Речи. На тај начин јачаш своје пријатељство с њим (Јевр. 4:12; Јак. 1:23-25).

5 Примера ради, размисли о Исусовим речима: „Не скупљајте више себи благо на земљи.“ Како оне утичу на тебе? Ако већ чиниш све што можеш у служењу Јехови, те речи су као похвала од Јехове. С друге стране, ако увиђаш да треба да поједноставиш свој живот и чиниш више у служби, Јехова ти такорећи говори да нешто треба да промениш како би му се приближио (Мат. 6:19, 20).

6, 7. (а) Како проучавање Библије утиче на нашу љубав према Јехови и његову љубав према нама? (б) Шта треба да нам буде циљ током личног проучавања?

6 Чињеница је да нам проучавање Библије открива на чему треба да радимо да бисмо били духовно јачи. Али то није све. Оно нам такође помаже да још више ценимо Јехову због његових особина и дивних ствари које чини. Што више волимо Бога, расте и његова љубав према нама и постајемо му све ближи. (Прочитати 1. Коринћанима 8:3.)

7 Међутим, да бисмо се приближили Јехови, изузетно је важно да проучавамо са исправним мотивом. У Јовану 17:3 пише: „Да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа.“ Према томе, наш циљ није само да увећавамо своје знање већ да боље упознамо Јехову. (Прочитати Излазак 33:13; Пс. 25:4.)

8. (а) Шта би неко могао помислити у вези с оним што је описано у 2. Краљевима 15:1-5? (б) Како нам то што добро познајемо Јехову помаже да имамо потпуно поверење у њега?

8 Ако смо добро упознали Јехову, неће нас узнемиравати кад не разумемо зашто је у некој ситуацији поступио на одређени начин. Примера ради, шта мислиш о ономе што је учинио Азарији, краљу Јуде? (2. Краљ. 15:1-5). За време његове владавине, „народ је још увек приносио жртве и ка̂д на [обредним] узвишицама“. Али Азарија је „чинио оно што је исправно у Јеховиним очима“. И поред тога, сазнајемо да је „Јехова ударио краља болешћу тако да је остао губав све до своје смрти“. У овом запису се не наводи зашто је то учинио. Да ли то треба да нас забрине или наведе на помисао да је Јехова неправедно казнио Азарију? То се неће десити ако добро познајемо Јехову. Знаћемо да он никад није неправедан и да кажњава само „колико треба“ (Јер. 30:11). Ако то имамо на уму, бићемо уверени да је Јехова исправно поступио, чак и ако не знамо чиме је Азарија заслужио такву казну.

9. Шта нам помаже да разумемо због чега је Јехова казнио Азарију губом?

9 Међутим, на другом месту у Библији налазимо више појединости о том случају. Краљ Азарија је познат и под именом Озија (2. Краљ. 15:7, 32). Из паралелног записа, који се налази у 2. Летописа 26:3-5 и 16-21, сазнајемо да је Озија једно време чинио оно што је добро у Јеховиним очима. Али касније, „срце му се толико узохолило да је сам себе одвео у пропаст“. Прекорачио је границе свог ауторитета и ушао у храм да принесе ка̂д, што су смели да раде само свештеници. Свештеници, њих осамдесет један, супротставили су му се и покушали да га уразуме. Како је Озија реаговао? Заслепљен поносом, разгневио се на њих. Није ни чудо што га је Јехова казнио губом!

10. (а) Да ли увек морамо знати разлог за Јеховине поступке? Објасни. (б) Како можемо ојачати поуздање у то да Јехова увек поступа праведно?

10 Покушај да разумеш суштину ових записа. Шта би било да се у Божјој Речи не налазе додатне појединости, као што је случај с другим догађајима који су без пуно детаља описани у Библији? Да ли би доводио у питање Божју праведност? Или би сматрао да Библија садржи довољно информација које потврђују да Јехова увек исправно поступа и да од њега најбоље можемо научити шта је исправно а шта погрешно? (Пон. зак. 32:4). Што боље упознајемо Јехову као особу, све више ћемо га волети и разумети, па нам неће бити потребно објашњење за све што чини. Буди уверен да ћеш и ти развити такву љубав и цењење док будеш проучавао Божју Реч и размишљао о ономе што ти Јехова на тај начин говори (Пс. 77:12, 13). То ће још више ојачати твоје пријатељство с њим.

МОЛИТВА — ТИ СЕ ОБРАЋАШ ЈЕХОВИ

11-13. Како знамо да Јехова слуша наше молитве? (Видети слику на почетку чланка.)

11 Молитва нас приближава Јехови. У молитви му упућујемо хвале, изражавамо захвалност и тражимо његово вођство (Пс. 32:8). Али да бисмо у њему видели свог најбољег пријатеља, морамо бити сигурни да он слуша наше молитве.

12 Неки људи сматрају да молитва доноси само емоционално растерећење. Ако неко верује да му је молитва услишена, они тврде да је то само зато што је та особа преточила своје мисли у речи, препознала проблем и потрудила се да нађе решење. Премда молитва може бити корисна и у том погледу, како знамо да Јехова стварно услишава наше молитве?

13 Узми у обзир следеће: Пре него што је дошао на земљу, Исус је посматрао како Јехова услишава молитве које су му људи упућивали. Током службе на земљи, молио се свом небеском Оцу, изливајући му своја осећања. Једном је чак провео читаву ноћ у молитви (Лука 6:12; 22:40-46). Да ли би то чинио да је сматрао да Јехова не слуша молитве? Ако би молитва била ништа друго до психолошка самопомоћ, да ли би он поучавао своје ученике да се моле? Сасвим је јасно да је Исус знао да је молитва стварна комуникација с Јеховом. Једном приликом је рекао: „Оче, хвала ти што си ме услишио. Ја сам знао да ме увек услишаваш.“ И ми можемо бити уверени да Јехова „слуша молитве“ (Јов. 11:41, 42; Пс. 65:2).

14, 15. (а) Зашто је добро да се молимо за конкретне ствари? (б) Како су молитве помогле једној сестри да ојача своје пријатељство с Јеховом?

14 Уколико се молиш за конкретне ствари, биће ти лакше да препознаш Јеховин одговор, чак и кад није толико очигледан. Сваки пут кад ти услиши молитву, твоје поуздање у њега ће расти. Поред тога, што више говориш Јехови о својим најдубљим осећањима и бригама, он ће ти бити све ближи.

15 У прилог томе говори искуство наше сестре Кети. * Иако је редовно ишла службу проповедања, није налазила задовољство у њој. Она каже: „Осећала сам одбојност према служби. Искрено говорећи, нимало је нисам волела. Кад сам отишла у пензију, један старешина ми је рекао да се нада да ћу почети с пионирском службом и чак ми је дао молбу. Одлучила сам да постанем општи пионир, али сам се уједно свакодневно молила Јехови да ми помогне да заволим службу проповедања.“ Да ли је Јехова услишио њене молитве? „Већ три године служим као пионир“, каже она. „Пошто проводим више времена у служби и учим од других сестара, побољшала сам се у сведочењу. Данас могу да кажем да сам заволела службу и уживам у њој. Што је најважније, Јехова ми је ближи него икада.“ Очигледно је да су молитве помогле Кети да ојача своје пријатељство с Јеховом.

УЧИНИ СВОЈ ДЕО

16, 17. (а) Шта морамо радити да бисмо сачували и ојачали пријатељство с Јеховом? (б) О ком ће изазову бити речи у следећем чланку?

16 Пријатељство с Јеховом се гради целог живота. Ако желимо да нам се он приближи, и ми се морамо приближити њему. У молитви му изражавајмо своје мисли и осећања и проучавајмо Библију да бисмо сазнали шта он жели да нам каже. Тако ћемо ојачати своје пријатељство с њим, што ће нам помоћи да успешно изађемо на крај са животним проблемима.

Пријатељство с Јеховом се гради целог живота (Видети 16. и 17. одломак)

17 Међутим, можемо се наћи у ситуацији да неки проблеми дуже трају, упркос томе што се усрдно молимо. То је посебан изазов који може поткопати наше поуздање у Јехову. Могли бисмо почети да се питамо да ли он заиста чује наше молитве и да ли нас сматра својим пријатељима. Како можемо пребродити такве испите вере не сумњајући да је Јехова уз нас? О томе ће бити речи у следећем чланку.

^ одл. 2 Пријатељство подразумева узајамна осећања, комуникацију и оно што две особе чине једна за другу. Према томе, обе стране чине свој део.

^ одл. 15 Име је промењено.