Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како старешине обучавају другу браћу

Како старешине обучавају другу браћу

„Оно што си чуо од мене [...] повери верним људима“ (2. ТИМ. 2:2)

1. (а) Како су Божје древне слуге гледале на обуку и како се то односи на нас данас? (б) Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

БОЖЈЕ СЛУГЕ су одувек разумеле да је за успех неопходна обука. Да би избавио Лота, патријарх Аврам је сакупио „своје људе увежбане за борбу“, и тај поход је био успешан (Пост. 14:14-16). У време краља Давида, певачи у Божјем дому били су ’увежбани у певању песама у част Јехови‘ (1. Лет. 25:7). Ми данас водимо духовни рат против Сатане и његових следбеника (Еф. 6:11-13). Поред тога, исказујемо част Јехови тако што другима објављујемо његово име (Јевр. 13:15, 16). Као што показује искуство Божјег народа у прошлости, да бисмо били успешни морамо примити обуку. Јехова је старешинама поверио одговорност да обучавају друге у скупштини (2. Тим. 2:2). Које методе користе искусне старешине да би оспособиле браћу да брину за стадо?

ПОМОЗИ УЧЕНИКУ ДА ДУХОВНО ОЈАЧА

2. Шта старешина можда мора да уради пре него што почне с поучавањем и зашто?

2 Старешина се може упоредити с баштованом. Пре него што посеје семе, баштован можда мора да дода хранљиве материје у земљу да би била плоднија. Слично томе, пре него што почнеш да поучаваш неког брата, можда је потребно да осмотрите библијска начела која ће му помоћи да спремније прихвати поуку (1. Тим. 4:6).

3. (а) Како се Исусове речи из Марка 12:29, 30 могу применити у разговору са учеником? (б) Како на ученика може утицати молитва старешине?

3 Најпре је потребно да установиш у којој мери је истина обликовала мисли и поступке ученика. Могао би га питати: ’Како је предање Јехови утицало на твоје одлуке у животу?‘ Такво питање ће водити до смисаоног разговора о томе како можемо служити Јехови целим срцем. (Прочитати Марка 12:29, 30.) Након разговора би могао да упутиш молитву Јехови и замолиш га да ученику да свети дух који му је неопходан. Брат ће се несумњиво охрабрити кад чује како се искрено молиш за њега!

4. (а) Наведи неке библијске записе који помажу ученику да духовно сазри. (б) С којим циљем старешине поучавају друге?

4 На почетку обуке, размотри с братом неке библијске записе који ће му помоћи да види колико је важно да буде пожртвован, поуздан и понизан (1. Краљ. 19:19-21; Нем. 7:2; 13:13; Дела 18:24-26). Такве особине су за ученика неопходне као хранљиве материје за земљу. Оне ће убрзати његов духовни напредак. Жан Клод, старешина из Француске, каже: „Мој главни циљ у обучавању је да помогнем брату да буде духовно зрела особа. Трудим се да заједно читамо одређене стихове како бих му ’отворио очи‘ да види колико је драгоцено оно што налазимо у Божјој Речи“ (Пс. 119:18). Шта још може ојачати духовност ученика?

УСМЕРИ И МОТИВИШИ

5. (а) Зашто је важно разговарати с учеником о духовним циљевима? (б) Зашто старешине треба што раније да почну са обучавањем? (Видети фусноту.)

5 Питај ученика који су његови духовни циљеви. Ако није одредио ништа конкретно, помози му да постави себи разуман и достижан циљ. Причај му о циљу који си ти некада имао и дочарај му радост коју си осећао кад си га остварио. Ово је једноставан и врло делотворан метод. Старешина и пионир из Африке по имену Виктор присећа се: „Док сам био млад, један старешина ми је поставио неколико промишљених питања о мојим циљевима. То ме је навело да озбиљно размислим о својој служби.“ Искусне старешине такође наглашавају да је важно почети са обучавањем браће док су још млада — можда у раним тинејџерским годинама — тако што ће им се дати скупштинска задужења у складу с њиховим годинама. То ће помоћи младој браћи да не изгубе из вида духовне циљеве када се касније појаве ствари које би их могле одвући од истине. (Прочитати Псалам 71:5, 17.) *

Објасни брату зашто је неки задатак важан и похвали га за његов труд (Видети одломке 5-8)

6. Која је важна одлика Исусовог поучавања?

6 Брата можеш подстаћи да служи тиме што ћеш му објаснити не само шта треба да уради већ и зашто то треба да уради. Ако му пружиш разлоге, поступаћеш попут Великог Учитеља, Исуса. На пример, пре него што је својим апостолима поверио задатак да стварају ученике, Исус им је објаснио зашто је важно да га послушају. Рекао им је: „Дата ми је сва власт на небу и на земљи.“ Затим је додао: „Зато идите и стварајте ученике од људи из свих народа“ (Мат. 28:18, 19). Како се можеш угледати на Исуса?

7, 8. (а) Како се старешине могу угледати на Исуса? (б) Колико је важно похвалити ученика? (в) Које предлоге старешине могу користити током обуке? (Видети оквир „ Како обучавати друге“.)

7 На темељу Библије, објасни ученику зашто се очекује да нешто уради. Тако га учиш да размишља у светлу библијских начела. Рецимо да си га замолио да брине да улаз у Дворану Краљевства буде чист и безбедан за кретање. Могао би с њим осмотрити оно што је речено у Титу 2:10 и објаснити да његов труд ’украшава учење нашег Спаситеља, Бога‘. Подсети га на то да ће старији чланови скупштине имати користи од онога што ради. Такво резоновање ће брату ког обучаваш помоћи да више размишља о људима него о правилима. Осетиће радост кад види колико браћи и сестрама значи то што ради.

8 Немој заборавити да похвалиш ученика што се труди да примењује савете. Зашто је то важно? Искрена похвала је за ученика попут воде за биљку — подстрек за напредак. (Упоредити с Матејем 3:17.)

ДОДАТНИ ИЗАЗОВ

9. (а) С којим изазовом се суочавају старешине у развијеним земљама? (б) Зашто истина није на првом месту у животу неке младе браће?

9 Старешине у развијеним земљама суочавају се с још једним изазовом — како мотивисати крштену браћу која имају преко 20 или 30 година да се више посвете скупштинским активностима. Замолили смо искусне старешине из двадесетак западних земаља да кажу зашто се по њиховом мишљењу нека млада браћа устежу од тога да прихвате задужења у скупштини. Већина је то овако објаснила: Неку браћу родитељи нису подстицали да постављају духовне циљеве. Чак се дешавало да младе који су имали такве циљеве родитељи наговарају да стекну високо образовање и посвете се каријери! У животу тих младих истина никад није била на првом месту (Мат. 10:24).

10, 11. (а) Како старешина може постепено мотивисати брата да се више ангажује у скупштини? (б) Шта би у том случају старешина могао да осмотри с братом и зашто? (Видети фусноту.)

10 Ако изгледа да брат нема жељу да учини више у скупштини, биће потребно доста труда и стрпљења да се усмери његово размишљање, али то није немогуће. Као што баштован може усмерити раст биљке тако што помоћу потпоре постепено исправља њену стабљику, тако и ти можеш постепено усмерити брата како би он променио свој став према обавезама у скупштини. Како то можеш постићи?

11 Спријатељи се с тим братом. Стави му до знања да скупштини значи његов допринос. Издвајај време да с њим разматраш стихове који ће га покренути да размишља о свом предању Јехови (Проп. 5:4; Ис. 6:8; Мат. 6:24, 33; Лука 9:57-62; 1. Кор. 15:58; 2. Кор. 5:15; 13:5). Можеш га питати: ’Шта си обећао Јехови кад си му се предао?‘ Да би допро до његовог срца, питај га: ’Шта мислиш, како се Јехова осећао кад си се крстио?‘ (Посл. 27:11). ’А како се Сатана осећао?‘ (1. Петр. 5:8). Имај на уму да пажљиво одабрани стихови из Светог писма могу дубоко утицати на њега. (Прочитати Јеврејима 4:12.) *

БУДИ УЧЕНИК ДОСТОЈАН ПОВЕРЕЊА

12, 13. (а) Какав став је имао Јелисеј док је био ученик? (б) Како је Јехова наградио Јелисеја?

12 Млада браћо, скупштини је потребна ваша помоћ! Какав став ће вам помоћи да успешно служите Јехови? Осмотримо најпре неке догађаје из живота једног ученика из далеке прошлости.

13 Пре скоро 3 000 година, пророк Илија је позвао младог Јелисеја да му буде слуга. Јелисеј се без оклевања одазвао и верно је служио старом пророку тако што је обављао и најобичније послове (2. Краљ. 3:11). Након око шест година обучавања, било је јасно да ће се Илијина служба у Израелу ускоро завршити. До тада је Јелисеј већ био добро обучен. Илија му је рекао да више не мора да га следи, али Јелисеј му је три пута узвратио: „Нећу те оставити.“ Био је решен да што дуже остане уз свог учитеља. Јехова је наградио Јелисеја за његову верност и оданост тиме што му је дозволио да буде очевидац упечатљивог тренутка када је Илија узет на небо (2. Краљ. 2:1-12).

14. (а) Како се ученици могу угледати на Јелисеја? (б) Зашто је веома важно да ученик буде одговоран?

14 Како се можеш угледати на Јелисеја? Без оклевања прихвати свако задужење, укључујући и она која су наизглед неважна. На свог учитеља гледај као на пријатеља и покажи му колико цениш све што чини за тебе. Тиме ћеш му такорећи поручити: „Нећу те оставити.“ Што је најважније, посвети се сваком задатку који добијеш. То је битно јер ће тек након што покажеш да си одговоран и поуздан старешине бити сигурне да Јехова жели да ти се повери више одговорности (Пс. 101:6; прочитати 2. Тимотеју 2:2).

ИСКРЕНО ПОШТУЈ СТАРЕШИНЕ

15, 16. (а) Како је Јелисеј показао поштовање према свом учитељу? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Зашто су други пророци имали поверења у Јелисеја?

15 Запис о Илијином наследнику, Јелисеју, такође наглашава како браћа могу показати поштовање према искусним старешинама. Након што су Илија и Јелисеј посетили групу пророка у Јерихону, отишли су до реке Јордан. Тамо је „Илија узео свој пророчки огртач, смотао га и ударио њиме по води, и вода се разделила“. Обојица су прешли по сувом и наставили даље разговарајући успут. Очигледно, Јелисеј тад није сматрао да већ зна све. Све док га Илија није напустио, он је неподељеног срца слушао свог учитеља. Затим је Илија „у вихору узашао на небеса“. Јелисеј се касније вратио до Јордана и ударио Илијиним огртачем по води, рекавши: „Где је Јехова, Илијин Бог?“ И овог пута вода се разделила (2. Краљ. 2:8-14).

16 Да ли си приметио да је прво Јелисејево чудо идентично последњем Илијином чуду? Зашто је то вредно помена? По свему судећи, Јелисеј није сматрао да ствари треба да ради другачије само зато што је преузео Илијину службу. Он се угледао на Илију и тиме је показао дужно поштовање према свом учитељу, чиме је стекао поверење других пророка (2. Краљ. 2:15). Јелисеј је служио као пророк 60 година и чинио је много више чуда у Јеховино име него Илија. Шта из тога можеш научити?

17. (а) Како ученици данас могу имати став као Јелисеј? (б) Како ће Јехова можда користити браћу са исправним ставом?

17 Кад добијеш одређене одговорности у скупштини, немој мислити да ти то даје право да ствари обављаш потпуно другачије него што се до тада радило. Време за промене ће доћи, али то не зависи од твоје жеље већ од потреба скупштине и смерница које долазе од Јеховине организације. Јелисеј је својим делима стекао поверење других пророка и показао поштовање према свом претходнику тако што је користио исте методе. Слично томе, и ти можеш охрабрити сувернике и показати поштовање према искуснијим старешинама тако што ћеш на исти начин примењивати библијска начела. (Прочитати 1. Коринћанима 4:17.) Међутим, кад стекнеш искуство, сигурно ћеш имати прилику да у складу с вођством Јеховине организације уводиш измене које ће омогућити да скупштина напредује. Штавише, Јехова ће те можда, као и Јелисеја, с временом користити за веће ствари него твоје учитеље (Јов. 14:12).

18. Зашто не треба одлагати обучавање браће у скупштинама?

18 Надамо се да ће предлози из овог и претходног чланка подстаћи што више старешина да издвоје време за обучавање других. Такође се надамо да ће браћа спремно прихватити такву обуку и мудро користити оно што науче да би бринули за Јеховино стадо. Све то ће ојачати скупштине широм света и свакога од нас како бисмо били спремни за узбудљиве догађаје који предстоје.

^ одл. 5 Ако је младић зрео, понизан и испуњава друге библијске услове за наименовање, старешине га могу препоручити за слугу помоћника чак и ако још нема 20 година (1. Тим. 3:8-10, 12; видети Стражарску кулу од 1. фебруара 1990, страна 32).