Пређи на садржај

Пређи на садржај

Увек се уздај у Јехову

Увек се уздај у Јехову

„У њега се уздај, народе“ (ПС. 62:8)

1-3. Зашто је Павле био уверен да се увек може ослонити на Јехову? (Видети слику на почетку чланка.)

ЖИВОТ хришћана у Риму у првом веку није био нимало лак. Били су оптужени да мрзе људски род и окривљени за подметање пожара који је 64. н. е. уништио велики део града. Због тога су били омражени. Да си тада живео, свакодневно би ти претила опасност да будеш ухапшен и подвргнут мучењу. Неки твоји суверници су били бачени животињама које су их растргле или прибијени на стуб и живи запаљени да попут бакљи послуже као ноћно осветљење.

2 Вероватно је баш у то тешко време апостол Павле по други пут био у затвору у Риму. Можда се питао да ли ће му други хришћани притећи у помоћ јер се у једној ранијој прилици то није десило. Написао је Тимотеју: „Приликом моје прве одбране нико није дошао да ми пружи подршку, него су ме сви оставили — нека им се то не урачуна у кривицу.“ Упркос томе, Павле није био препуштен сам себи, што се види из његових речи: „Али је Господ стајао уз мене и ојачао ме.“ Управо тако, Господ Исус је помогао Павлу. Колико му је та помоћ значила? Павле каже: „Био сам избављен из лављих чељусти“ (2. Тим. 4:16, 17). *

3 Сећање на те догађаје сигурно је ојачало Павла и учврстило његово поуздање у то да ће му Јехова помоћи да издржи недаће кроз које је тада пролазио, као и све што би га могло задесити у будућности. Био је толико уверен у то да је написао: „Господ ће ме избавити од сваког зла“ (2. Тим. 4:18). Павле је схватио да се увек може ослонити на Јехову и његовог Сина, чак и онда кад не може рачунати на помоћ других.

ПРИЛИКЕ ДА СЕ ’УЗДАМО У ЈЕХОВУ‘

4, 5. (а) Ко ти увек може притећи у помоћ? (б) Како се можеш још више приближити Јехови?

4 Да ли си у неком тешком периоду имао осећај да си сасвим сам, да нема никога да ти помогне? Можда си изгубио посао или трпео исмевање у школи, био болестан или имао неки други озбиљан проблем. Можда си тражио помоћ, али си се разочарао јер ти нико није изашао у сусрет. Руку на срце, постоје проблеми које људи не могу решити. Библија нас саветује да се у таквим околностима ’уздамо у Јехову‘ (Посл. 3:5, 6). Да ли су то само празне речи? Ни у ком случају. Бројни догађаји из Библије потврђују да је Јехова Бог увек ту за своје слуге.

5 Зато немој бити огорчен ако нема никога да ти помогне већ на такве ситуације гледај као и апостол Павле — као на прилике да се потпуно ослониш на Јехову и осетиш како с љубављу брине о теби. То ће ојачати твоје поуздање у њега и још више те приближити њему.

ПОВЕРЕЊЕ — ТЕМЕЉ ПРИЈАТЕЉСТВА С БОГОМ

6. Зашто је понекад тешко потпуно се уздати у Јехову?

6 Када те мучи неки проблем, можеш ли то поверити Јехови у молитви и затим бити спокојан, знајући да си учинио све што је у твојој моћи и да ће се он побринути за остало? Наравно да можеш. (Прочитати Псалам 62:8 и 1. Петрову 5:7.) Такво поуздање је неопходно да би изградио блиско пријатељство с Јеховом. Међутим, понекад је изазов потпуно се ослонити на Бога. Зашто? Један од разлога је то што он не услишава одмах све молитве (Пс. 13:1, 2; 74:10; 89:46; 90:13; Авак. 1:2).

7. Зашто Јехова не услишава одмах сваку молитву?

7 Зашто Јехова не услишава одмах све наше молитве? Присети се да га Библија упоређује са Оцем а нас са децом (Пс. 103:13). Дете не може очекивати да му родитељ одмах испуни сваку жељу. Неке дечје жеље су само пролазни хир. За друге можда није право време. Неке жеље нису за добро детета или других. Осим тога, ако би отац у свему удовољавао детету, на неки начин би му постао слуга. Слично томе, Јехова понекад допушта да прође неко време пре него што нам услиши молитву, јер је то за наше добро. Као наш мудри Створитељ, брижан Господар и небески Отац, он има пуно право на то. Зато не можемо очекивати да нам такорећи служи и одмах учини све за шта га молимо (Ис. 29:16; 45:9).

8. Шта нам Јехова обећава?

8 Треба имати у виду и то да је Јехова свестан наших граница (Пс. 103:14). Не очекује да све носимо сами већ нам очински помаже. Додуше, понекад нам се може чинити да смо на измаку снаге. Али Јехова нас уверава да никад неће дозволити да његове слуге снађе нешто што не би могли издржати. Он ће „створити излаз“. (Прочитати 1. Коринћанима 10:13.) То што Јехова зна колико можемо поднети улива нам поуздање.

9. Шта треба да радимо ако не добијемо одмах одговор на молитву?

9 Ако смо се молили за помоћ и чекамо одговор на молитву, будимо стрпљиви. Јехова зна кад је најбоље време да учини нешто за нас. Будући да жарко жели да нам помогне, и њему је потребно стрпљење док то време не дође. „Јехова [ће] чекати да вам се смилује и зато ће устати да вам покаже милост. Јер је Јехова Бог који даје правду. Срећни су сви који га чекају“ (Ис. 30:18).

’ЛАВЉЕ ЧЕЉУСТИ‘

10-12. (а) Шта може отежавати бригу о оболелом члану породице? (б) Како поуздање у Јехову у тешким периодима утиче на наш однос с њим? Наведи пример.

10 У некој посебно тешкој ситуацији, могао би се осећати попут апостола Павла — као да си у ’лављим чељустима‘. То су периоди у којима је најтеже али и најважније уздати се у Јехову. Примера ради, претпоставимо да негујеш члана породице који пати од хроничне болести. Можда се често молиш за мудрост и снагу. * Након што учиниш све што можеш, сигурно осећаш мир јер знаш да је Јехова уз тебе и да ће ти помоћи да истрајеш (Пс. 32:8).

11 Међутим, услед неких околности могао би почети да сумњаш у то. Можда чујеш противречна мишљења лекара. Или ти рођаци од којих си очекивао подршку само још више отежавају ситуацију. И даље моли Јехову да ти да снагу. Још више му се приближи. (Прочитати 1. Самуилову 30:3, 6.) Кад видиш како ти помаже, твоје пријатељство с њим биће још чвршће.

12 Управо је то доживела Линда, * која је бринула о својим старим и болесним родитељима док нису умрли. То је трајало више година. „Дешавало се да мој супруг, брат и ја не знамо шта да урадимо. Понекад смо се осећали беспомоћно. Међутим, кад се осврнем на то време, јасно видим да је Јехова био уз нас. Давао нам је снагу и пружао баш оно што нам је требало, чак и онда кад смо мислили да смо у безизлазној ситуацији.“

13. Како је поуздање у Јехову помогло једној сестри да сачува мир упркос трагичним догађајима?

13 Безусловно поуздање у Јехову може нам помоћи и да се суочимо с трагичним догађајима. То се добро види из Рондиног примера. Њен муж, који није Сведок, поднео је захтев за развод брака. У исто време, установљено је да њен брат болује од лупуса, болести која може имати кобне последице. После неколико месеци, умрла јој је снаха. Кад се донекле опоравила од шока услед тих догађаја, Ронда је почела да служи као општи пионир. Али онда јој је умрла мајка. Шта је помогло Ронди да преброди све то? Она каже: „Сваког дана сам се молила Јехови и тражила његово вођство, чак и у малим одлукама. Тако ми је постао још ближи. Научила сам да се ослањам на њега а не на себе или на друге људе. Јехова ми је заиста помагао — пружао ми је све што ми је било потребно. Захваљујући томе, имала сам осећај да је у сваком тренутку уз мене.“

Наше поуздање у Јехову може бити на испиту чак и у кругу породице (Видети одломке 14-16)

14. Како хришћанин чији је члан породице искључен може показати да се узда у Јехову?

14 Осмотримо још једну ситуацију. Рецимо да ти је члан породице искључен. Добро знаш шта Библија каже о опхођењу са искљученима (1. Кор. 5:11; 2. Јов. 10). Али пошто волиш ту особу, можда ти изгледа претешко, чак немогуће да се придржаваш тих начела. * Можеш ли се уздати у то да ће ти небески Отац дати снагу да се постојано држиш библијских мерила о искључењу? Видиш ли ту ситуацију као прилику да се још више приближиш Јехови и ојачаш своје пријатељство с њим?

15. Зашто се Адам оглушио о Јеховину заповест?

15 С тим на уму, размисли на тренутак о првом човеку, Адаму. Да ли је он стварно мислио да може бити непослушан Јехови и остати жив? Није, јер Свето писмо каже да „Адам није био преварен“ (1. Тим. 2:14). Зашто се упркос томе оглушио о Јеховину заповест? Он је узео плод који му је Ева понудила зато што је њу волео више него Јехову. Радије је послушао њен него Божји глас (Пост. 3:6, 17).

16. Кога треба да волимо више од свих и зашто?

16 Да ли то значи да не треба да волимо рођаке? Наравно да не! Али Јехову треба да волимо више од свих. (Прочитати Матеја 22:37, 38.) Уколико је наша љубав према њему толико снажна, чинићемо оно што је најбоље за наше рођаке, без обзира на то да ли му тренутно служе или не. Зато ојачај своју љубав према Јехови и поуздање у њега. Ако си оптерећен бригом за искљученог члана породице, повери своја осећања Јехови. * (Римљ. 12:12; Фил. 4:6, 7). Гледај на ту тешку ситуацију као на прилику да му се још више приближиш. То ће ти помоћи да се уздаш у њега и будеш му послушан, знајући да је то најбоље што можеш учинити.

ДОК ЧЕКАМО НА ЈЕХОВУ

Покажи поуздање у Јехову учествујући у служби (Видети 17. одломак)

17. Како својом ревношћу у служби проповедања показујемо поуздање у Јехову?

17 Због чега је апостол Павле био „избављен из лављих чељусти“? Он каже: „Да би се преко мене потпуно извршило проповедање добре вести и да би је чули сви народи“ (2. Тим. 4:17). Ако се као и он посветимо проповедању добре вести, можемо бити уверени да ће нам Јехова пружити све што нам је неопходно (Мат. 6:33). Као објавитељима Краљевства, ’поверена нам је добра вест‘ и Јехова нас сматра својим сарадницима (1. Сол. 2:4; 1. Кор. 3:9). Што смо више заокупљени службом Богу, биће нам лакше да стрпљиво чекамо одговор на своје молитве.

18. Како можемо развити поверење у Јехову и ојачати пријатељство с њим?

18 Труди се да сваког дана јачаш своје пријатељство с Богом. Ако си узнемирен и забринут због неког проблема, сматрај то приликом да се приближиш Јехови. Читај и проучавај Божју Реч, дубоко размишљај о њој, често се моли и свесрдно учествуј у хришћанским активностима. Сви који то чине могу имати потпуно поуздање у то да ће им Јехова помоћи да преброде садашње тешкоће, као и све што би се могло десити у будућности.

^ одл. 2 Павле је можда стварно био бачен лавовима или се фигуративно изразио о некој другој опасној ситуацији.

^ одл. 10 У нашим часописима је објављено више чланака с корисним информацијама за оне који се боре с болешћу, као и за оне који их негују. Видети издања Пробудите се! од 8. фебруара 1994. (енгл.), 8. фебруара 1997, 22. маја 2000. и 22. јануара 2001.

^ одл. 12 Имена су промењена.

^ одл. 14 Видети чланак „Која је сврха искључења?“, у овом издању.

^ одл. 16 У нашим часописима су објављени чланци који могу помоћи онима чији је члан породице престао да служи Јехови. Видети издања Стражарске куле од 1. септембра 2006, стране 17-21 и од 15. јануара 2007, стране 17-20.