Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Да ли хришћани треба да се моле Исусу Христу?

Не. Исус нас је поучио да се молимо Јехови и пружио нам пример обраћајући се свом небеском Оцу у молитви (Мат. 6:6-9; Јов. 11:41; 16:23). Према томе, први хришћани су се молили Богу, а не Исусу (Дела 4:24, 30; Кол. 1:3; 1. 1, страна 14).

Како се сваке године можемо припремити за обележавање Исусове смрти?

Једна од ствари је да се држимо распореда за читање Библије који је предвиђен за тај период. Такође, можемо се потрудити да повећамо своје учешће у служби проповедања. Добро је и да свако од нас уз молитву размишља о нади коју нам је дао Бог (15. 1, стране 14-16).

Шта се десило фараоновим слугама које су Јосифу испричале снове чије значење нису разумеле?

Јосиф је рекао фараоновом пехарнику да ће бити враћен на свој положај. С друге стране, пекарев сан је значио да ће фараон наредити да се он погуби и обеси на стуб. Оба тумачења су се обистинила (Пост. 40:1-22; 1. 2, стране 12-14).

Који су неочекиван поклон добили објавитељи у Јапану?

Добили су посебно издање Јеванђеља по Матеју, које је део превода Нови свет. Многи људи који нису упознати с Библијом радо су прихватили ову публикацију, коју су објавитељи нудили у служби (15. 2, страна 3).

Које су околности у првом веку погодовале ширењу добре вести?

Током периода званог pax Romana владао је релативан мир. Први хришћани су имали на располагању разгранату мрежу добрих путева. Грчки језик је био надалеко распрострањен, што је умногоме олакшало дело проповедања, чак и у јеврејским заједницама расутим по Римском царству. Поред тога, хришћани су могли да се позивају на римски закон у одбрани права на проповедање добре вести (15. 2, стране 20-23).

Зашто прави хришћани не славе Ускрс?

Исус није рекао својим следбеницима да обележавају његово ускрсење, већ његову смрт (Лука 22:19, 20; 1. 3, страна 8).

Зашто се у новије време у нашој литератури библијским записима ретко приписује пророчанско значење?

Свето писмо за неке особе каже да предочавају нешто веће у будућности. Један пример тога налазимо у Галатима 4:21-31. У другим случајевима, најбоље је да не приписујемо пророчанска значења особама или догађајима из Библије. Међутим, можемо да трагамо за поукама које се налазе у библијским записима (Римљ. 15:4; 15. 3, стране 17-18).

Због чега је значајно откриће једног папирусног фрагмента пронађеног у гомилама смећа у Египту?

У прошлом веку, пронађен је фрагмент који садржи делове Јовановог јеванђеља. Сматра се да је написан само неколико деценија након што је Јован завршио писање јеванђеља. Његов садржај потврђује да је изворни текст верно пренесен, што сведочи о веродостојности Библије (1. 4, стране 10-11).

Која је сврха искључења?

Библија говори о искључењу као о озбиљној, али корисној мери (1. Кор. 5:11-13). Искључењем се постиже следеће: Божје име неће бити укаљано, чува се чистоћа хришћанске скупштине и оно може отрежњавајуће деловати на преступника (15. 4, стране 29-30).