Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живи у складу с молитвом Оченаш — 1. део

Живи у складу с молитвом Оченаш — 1. део

„Нека се свети име твоје“ (МАТ. 6:9)

1. Како се у служби проповедања обично осврћемо на молитву забележену у Матеју 6:9-13?

МНОГИ људи напамет знају молитву Оченаш. У служби од врата до врата, често указујемо на њу кад објашњавамо другима да је Божје Краљевство власт која је већ успостављена на небу и која ће претворити земљу у предивно место. Осим тога, указујемо на прву молбу у молитви да бисмо показали да Бог има име које треба светити (Мат. 6:9).

2. Како знамо да Исус није желео да сваки пут кад се молимо понављамо од речи до речи молитву Оченаш?

2 Да ли је Исус желео да сваки пут када се молимо понављамо ову молитву од речи до речи, као што чине многи који се изјашњавају као хришћани? Није. Пре него што ју је изговорио, рекао је: „Кад се молите, не говорите увек једно те исто“ (Мат. 6:7). Једном другом приликом, изразио је ову молитву другачијим речима (Лука 11:1-4). Тако нас је поучио за које ствари треба да се молимо и који је њихов редослед важности. Зато је сасвим прикладно што се молитва Оченаш назива и узорном молитвом.

3. О којим питањима је добро да размишљамо док будемо осматрали молитву Оченаш?

3 У овом и у следећем чланку осмотрићемо сваку поједину молбу из молитве Оченаш. Док то будемо чинили, добро је да се свако од нас пита: ’Како ми ова молитва може помоћи да побољшам своје молитве? Што је још важније, да ли живим у складу са оним што је речено у њој?‘

„ОЧЕ НАШ, КОЈИ СИ НА НЕБЕСИМА“

4. (а) На шта нас подсећа израз „Оче наш“? (б) У ком смислу је Јехова „Отац“ хришћанима који се надају вечном животу на земљи?

4 То што је Исус рекао „Оче наш“, а не „Оче мој“ подсећа нас на то да припадамо братству у ком влада истинска љубав (1. Петр. 2:17). То је изузетна част! Помазани хришћани, који су усвојени као Божји синови и имају наду у небески живот, с правом се обраћају Јехови као „Оцу“ у пуном смислу те речи (Римљ. 8:15-17). И хришћани који се надају вечном животу на земљи могу се обраћати Јехови са „Оче“, јер им је он подарио живот и с љубављу брине о њиховим потребама. Они ће постати Божја деца у најпотпунијем смислу након што у новом свету постану савршени и докажу своју оданост Богу током завршне кушње (Римљ. 8:21; Откр. 20:7, 8).

5, 6. Који дар родитељи могу дати својој деци и коју одговорност свако дете има? (Видети слику на почетку чланка.)

5 Најлепши дар који родитељи могу дати својој деци јесте да их поучавају да се моле Јехови и да у њему виде брижног небеског Оца. Један брат који служи као покрајински надгледник у Јужноафричкој Републици каже: „Чим су се наше ћерке родиле, почео сам да се молим с њима свако вече, осим кад нисам био код куће. Њих две често кажу да не памте шта сам тачно говорио у тим приликама. Али сећају се атмосфере која је одисала дубоким поштовањем према нашем Оцу, као и спокојства и сигурности које су осећале. Чим су то могле, подстицао сам их да се моле наглас, како бих могао да их слушам док своје мисли и осећања изражавају Јехови. То је била дивна прилика да завирим у њихово срце. Захваљујући томе, могао сам да их постепено усмеравам да се моле смисаоније, тако што би у своје молбе укључиле и важне делове узорне молитве.“

6 Сасвим је разумљиво што су његове ћерке с временом добро духовно напредовале. Оне су сада срећно удате и са својим мужевима врше Божју вољу у пуновременој служби. Родитељи који помажу својој деци да развију срдачно, блиско пријатељство с Јеховом пружају им тиме непроцењиво вредан дар. Наравно, свако има одговорност да чува то драгоцено пријатељство, развијајући љубав и дубоко поштовање према Божјем имену (Пс. 5:11, 12; 91:14).

„НЕКА СЕ СВЕТИ ИМЕ ТВОЈЕ“

7. Коју част имамо као Божји народ и шта морамо чинити?

7 Дивно је што познајемо Божје име и што поред тога имамо и част да будемо „народ за [његово] име“ (Дела 15:14; Ис. 43:10). Ми молимо свог небеског Оца: „Нека се свети име твоје.“ У складу с тим, молимо га и да нам помогне да својим поступцима или речима не нанесемо срамоту његовом светом имену. Не желимо да будемо попут неких из првог века, који нису чинили оно чему су поучавали друге. Апостол Павле им је написао: „Због вас се међу незнабошцима хули на Божје име“ (Римљ. 2:21-24).

8, 9. Наведи пример из ког се види како Јехова помаже онима који желе да свете његово име.

8 Наша жеља је да светимо Божје име. Једна сестра из Норвешке је после изненадне смрти свог мужа остала сама с двогодишњим сином. „То ми је био један од најтежих периода у животу“, каже она. „Свакодневно сам се скоро сваког сата молила за снагу да сачувам емоционалну равнотежу како не бих донела неку немудру одлуку или урадила нешто лоше и тиме пружила Сатани разлог да се руга Јехови. Желела сам да светим Божје име. Такође сам желела да мој син поново види свог оца у Рају“ (Посл. 27:11).

9 Да ли Јехова услишава такве несебичне молитве? Да. Овој сестри је много значило што је редовно била у друштву браће и сестара. После пет година, удала се за једног старешину. Њен син сада има 20 година и крштен је. Она каже: „Срећна сам што ми је супруг помогао да изведем сина на прави пут.“

10. Шта је потребно да би се Божје име у потпуности светило?

10 Шта је потребно да би се Божје име у потпуности посветило и очистило од срамоте? Јехова најпре мора уклонити све који се противе његовој врховној власти. (Прочитати Језекиља 38:22, 23.) Након тога, човечанство ће постепено достићи савршенство. Нема сумње да чезнемо за временом када ће сви људи и анђели светити Божје име! Тек тада ће наш вољени небески Отац бити „све свима“ (1. Кор. 15:28).

„НЕКА ДОЂЕ КРАЉЕВСТВО ТВОЈЕ“

11, 12. Шта су уз Јеховину помоћ прави хришћани разумели крајем 19. века?

11 Пре него што је Исус узашао на небо, апостоли су га питали: „Господе, хоћеш ли у ово време Израелу обновити краљевство?“ Из Исусовог одговора се види да није било време да им открије када ће Божје Краљевство почети да влада. Уместо тога, рекао им је да се усредсреде на службу проповедања коју им је поверио. (Прочитати Дела апостолска 1:6-8.) Такође их је поучио да се моле да Божје Краљевство дође и подстакао их да то радосно ишчекују. Према томе, хришћани се моле за долазак Краљевства још од времена апостола̂.

12 Кад се приближило време да Божје Краљевство, на челу са Исусом Христом, почне да влада с неба, Јехова је помогао свом народу да разуме када ће се то десити. У часопису Истраживач Библије је 1876. објављен чланак који је написао Чарлс Тејз Расел. У том чланку под насловом „Када ће се завршити времена незнабожаца?“, речено је да је 1914. пресудна година. Објашњено је да су „седам времена“ из Даниловог пророчанства исто што и „времена незнабожаца“ о којима је Исус говорио * (Дан. 4:16; Лука 21:24).

13. Шта се догодило 1914. године и шта светски догађаји потврђују?

13 Године 1914, у Европи је избио рат који се попут пожара проширио на читав свет. Последица тог четворогодишњег војног сукоба била је и глад. Затим је избила епидемија шпанске грознице, која је однела више људских живота него рат. Ти догађаји су били потврда да је почео да се испуњава „знак“ по ком ће се препознати да је Исус завладао као Краљ на небу (Мат. 24:3-8; Лука 21:10, 11). Обиље доказа потврђује да је 1914. године Господу Исусу Христу била „дата круна“. Он је тада „изашао побеђујући и кренуо у коначну победу“ (Откр. 6:2). Очистио је небо, збацивши Сатану и демоне на земљу. Тада је почело да се испуњава пророчанство: „Тешко вама, земљо и море, јер је Ђаво сишао к вама, веома гневан, знајући да има мало времена!“ (Откр. 12:7-12).

14. (а) Зашто је још увек важно да се молимо за долазак Божјег Краљевства? (б) У испуњењу ког пророчанства имамо прилику да учествујемо?

14 Из пророчанства забележеног у Откривењу 12:7-12 сазнајемо зашто се рођење Божјег Краљевства донекле поклапа с почетком катастрофалних збивања на земљи. Исус је као Краљ почео да влада међу својим непријатељима. Док не извојује коначну победу и уклони зло са земље, ми ћемо наставити да се молимо да Божје Краљевство дође. У исто време, морамо живети у складу са својим молитвама тако што ћемо учествовати у испуњењу посебног обележја „знака“ Христове присутности. Наиме, Исус је прорекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Мат. 24:14).

’НЕКА БУДЕ ВОЉА ТВОЈА НА ЗЕМЉИ‘

15, 16. Како показујемо да живимо у складу с молбом да се Божја воља врши на земљи?

15 Пре око 6 000 година, на земљи се у потпуности вршила Божја воља. Зато је Јехова могао да погледа све што је створио и каже да је „веома добро“ (Пост. 1:31). Касније се Сатана побунио и од тада је на земљи било мало оних који су вршили Божју вољу. Али данас живимо у време кад има око осам милиона Сведока који не само што се моле да се Божја воља врши на земљи него и настоје да живе у складу с том молитвом. То јасно показују њихови поступци и ревно учествовање у стварању ученика.

Да ли помажеш својој деци да живе у складу с молбом да се Божја воља врши на земљи? (Видети 16. одломак)

16 Примера ради, једна сестра крштена 1948, која је служила као мисионар у Африци, каже: „У складу са овим делом молитве Оченаш, често се молим да дођемо до свих понизних људи и помогнемо им да упознају Јехову пре него што буде прекасно. Кад треба да сведочим некоме, молим се за мудрост да бих допрла до срца те особе. Што се тиче људи којима смо већ сведочили, молим се Јехови да благослови наш труд док им надаље помажемо.“ Није нимало необично што је ова 80-годишња сестра успешна у служби и што је многима помогла да постану Јеховини сведоци. Нема сумње да и ти познајеш неке који свим срцем врше Божју вољу упркос тешкоћама које доноси позно доба. (Прочитати Филипљанима 2:17.)

17. Шта мислиш о ономе што ће Јехова још учинити да би се његова воља вршила на земљи?

17 Наставићемо да се молимо да се врши Божја воља све док са земље не буду уклоњени сви непријатељи Божјег Краљевства. Божја воља ће се још потпуније вршити након што у Рају на земљи ускрсну милијарде људи. „Не чудите се томе“, рекао је Исус, „јер долази час у који ће сви који су у гробовима чути [мој] глас и изаћи ће“ (Јов. 5:28, 29). Бићемо пресрећни кад будемо дочекивали своје вољене који ће бити враћени у живот! Бог ће „обрисати сваку сузу с [наших] очију“ (Откр. 21:4). Већина ускрснулих биће „неправедници“, који нису упознали истину о Јехови Богу и његовом Сину. Имаћемо дивну прилику да им пренесемо знање о Божјој вољи и намери, и тако им помогнемо да добију „вечни живот“ (Дела 24:15; Јов. 17:3).

18. Шта је најважније за човечанство?

18 Мир и склад у читавом свемиру зависе од посвећења Јеховиног имена путем Божјег Краљевства. За човечанство не постоји ништа важније од тога да се свети Божје име, да дође његово Краљевство и да се његова воља врши на земљи. Кад се то деси, испуниће се прве три молбе из молитве Оченаш. Поред њих, постоје још неке важне ствари, које су споменуте у преостале четири молбе из те молитве. О њима ће бити речи у наредном чланку.

^ одл. 12 Докази да се ово пророчанство испунило 1914. године, рођењем Божјег Месијанског краљевства, могу се наћи у књизи Шта Библија заиста научава?, на странама 215-218.