Пређи на садржај

Пређи на садржај

Волео је људе

Волео је људе

„Радост су ми били синови људски“ (ПОСЛ. 8:31)

1, 2. Који је један од доказа Исусове дубоке љубави према човечанству?

БОЖЈИ прворођени Син је најранији и најпотпунији израз Јеховине неизмерне мудрости. И сам је био оличење мудрости, „вешт градитељ“ уз свог Оца. Можемо само замислити колико му је радости и задовољства причињавало то што је са својим Оцем „уређивао небеса“ и „одређивао темеље земљи“. Међутим, од свега створеног, за Божјег прворођеног Сина највећа ’радост су били синови људски‘ (Посл. 8:22-31). Дакле, давно пре него што је дошао на земљу Исус је заволео људе.

2 Касније, из љубави и оданости према свом Оцу, као и из дубоке љубави према ’синовима људским‘, Божји прворођени Син се драге воље ’одрекао самог себе и постао сличан људима‘. Учинио је то да би обезбедио „откупнину за многе“ (Фил. 2:5-8; Мат. 20:28). Колико само воли људе! Када је Исус био на земљи, Бог му је дао моћ да чини чуда, која су показала какву љубав има према људима. Исус је тако наговестио какве ће се чудесне ствари одигравати широм света у блиској будућности.

3. О чему ће бити речи у овом чланку?

3 Док је био на земљи, Исус је ’објављивао добру вест о Божјем краљевству‘ (Лука 4:43). Знао је да ће то Краљевство посветити име његовог Оца и трајно решити све људске проблеме. Није чудо што је његова служба била проткана искреном бригом за људе. Зашто је то важно за нас? Оно што учимо од њега јача нам веру и пружа наду за будућност. Осврнимо се сада на четири чуда која је учинио у прошлости.

„ЈЕХОВИНА СИЛА ЈЕ БИЛА С ЊИМ ДА БИ ЛЕЧИО“

4. Опиши Исусов сусрет с губавцем.

4 Док је проповедао по Галилеји, Исус је у једном граду угледао жалостан призор (Мар. 1:39, 40). Пред њим је стајао човек оболео од ужасне болести — губе. Та болест је била у поодмаклом стадијуму, те је Лука, који је био лекар, записао да је човек био „пун губе“ (Лука 5:12). „Кад је [губавац] угледао Исуса, пао је ничице и замолио га: ’Господе, ако хоћеш, можеш ме очистити.‘“ Мада није нимало сумњао у то да Исус може да га излечи, питао се да ли Исус то жели. Како је Исус реаговао на ову дирљиву молбу? Шта је мислио док је посматрао тог човека, вероватно изобличеног од болести? Да ли је реаговао попут фарисеја који су се безосећајно опходили према губавцима? Шта би ти урадио?

5. Зашто је Исус желео да излечи губавца?

5 Овај губавац очигледно није викао „Нечист, нечист!“, што је прописивао Мојсијев закон. Исус му због тога није приговорио, већ се усредсредио на самог човека и на то како да му помогне (Лев. 13:43-46). Не знамо тачно шта је било у Исусовим мислима, али знамо шта му је било у срцу. Покренут саосећањем, учинио је нешто невиђено. Испружио је руку, дотакао губавца и гласом у ком су се огледале и снага и нежност рекао: „Хоћу. Очисти се.“ Након тога, „губа је истог часа нестала с њега“ (Лука 5:13). Моћ коју је добио од Јехове омогућила је Исусу не само да учини то чудо већ и да покаже колико воли људе (Лука 5:17).

6. Шта вреди запазити када су у питању Исусова чуда и шта нам то говори?

6 Захваљујући томе што је Божја сила била на Исусу, он је могао да чини разна чуда. Лечио је не само губу већ и сваку болест и сваку немоћ у народу. Надахнути запис каже: „Кад је народ видео да неми говоре, хроми ходају и слепи виде, дивили су се“ (Мат. 15:31). Да би некога излечио, Исус није морао да изврши трансплантацију органа — он је директно лечио болесне органе или делове тела. У тренутку би излечио човека, понекад чак и на даљину (Јов. 4:46-54). Шта ови изузетни примери показују? Да Исус, устоличен као Краљ на небу, не само да може већ и жели да трајно излечи све људе. Када видимо како се опходио према људима, сигурни смо да ће се у будућности испунити пророчанске речи: „Сажалиће се на сиромаха и на убогога“ (Пс. 72:13). Тада ће Исус учинити оно што од свег срца жели — донеће олакшање свима који пате.

„УСТАНИ, УЗМИ СВОЈА НОСИЛА И ХОДАЈ“

7, 8. Шта је све Исус чинио док је путовао из Галилеје у Јудеју?

7 Неколико месеци је прошло након Исусовог сусрета с губавцем у Галилеји. Одатле је Исус отишао у Јудеју да би проповедао и објављивао добру вест о Божјем Краљевству. Његова порука и поступци променили су живот хиљадама људи. Било је очигледно да жели да објави добру вест сиромашнима, проповеда ослобођење заробљенима и завије ране онима који су сломљеног срца (Ис. 61:1, 2; Лука 4:18-21).

8 Када је дошао месец нисан, Исус се из послушности Очевом закону запутио у Јерусалим на Пасху. У граду је све врвело од народа који је из свих крајева пристизао на тај свети празник. Северно од храма налазило се језерце Витзата, где је Исус упознао једног болесног човека.

9, 10. (а) Зашто су људи долазили на језерце Витзату? (б) Зашто је Исус дошао на језерце и шта учимо из тога? (Видети слику на почетку чланка.)

9 Мноштво болесних и нејаких људи долазило је на језерце. Из неког разлога, веровали су да ће болесна особа бити чудесно излечена ако уђе у језерце кад се вода узбурка. Покушај да замислиш атмосферу која је тамо владала. Без сумње су се у ваздуху осећали очај, тескоба и безнађе. Али шта је ту довело Исуса, човека савршеног здравља? Покренут саосећањем, пришао је човеку који је од своје болести патио дуже него што је Исус живео на земљи. (Прочитати Јована 5:5-9.)

10 Можеш ли замислити дубоку тугу коју је Исус видео у очима тог човека кад га је питао да ли жели да оздрави? Сместа му је одговорио да жели али не види како, јер нема никога ко би га спустио у језерце. Исус је тада заповедио човеку да учини немогуће — да узме своја носила и хода. На то је човек устао и почео да хода. Каква дирљива слика онога што ће Исус чинити у новом свету! Из ове ситуације видимо колико је био саосећајан. Тражио је оне којима је била потребна помоћ. Исусов пример нас подстиче да на свом подручју тражимо људе који су потресени због ужасних ствари у овом свету.

„КО ЈЕ ДОТАКАО МОЈЕ ХАЉИНЕ?“

11. Како се у Марку 5:25-34 види да је Исус саосећао са болеснима?

11 Прочитати Марка 5:25-34Дванаест година је живела у срамоти. Њена болест је утицала на сваки део њеног живота. Чак није смела да иде у храм да служи Богу. Та жена је „пропатила од многих лекара и потрошила је све што је имала“. Упркос томе, било јој је све горе. Али једног дана је одлучила да помоћ потражи на другом месту. Ушла је међу мноштво народа, прикрала се Исусу и дотакла његову хаљину (Лев. 15:19, 25). Исус је осетио да је сила изашла из њега, па је питао ко га је дотакао. „Она је, сва у страху и дрхтећи [...] пала пред њега и рекла му све како је било.“ Увидевши да је то излечење дошло од његовог Оца, Јехове, Исус јој је благо рекао: „Кћери, твоја вера те је излечила. Иди с миром, и буди здрава од своје мучне болести.“

Исусова чуда откривају да му је искрено стало до нас (Видети 11. и 12. одломак)

12. (а) Како би описао Исуса на основу онога што смо до сада рекли о њему? (б) У чему треба да се угледамо на Исуса?

12 Колико је Исус добар! Посебну нежност и топлину осећа према онима који су болесни. За разлику од њега, Сатана жели да нас убеди да нас нико не воли и да смо безвредни. Чудима која је чинио, Исус је јасно доказао супротно — да му је стало до нас. Заиста имамо саосећајног Краља и Првосвештеника (Јевр. 4:15). Нама можда није лако да разумемо како се осећају они који пате од хроничних болести, нарочито ако тако нешто нисмо осетили на својој кожи. Али имајмо на уму да је Исус саосећао са болеснима иако сам никада није био болестан. Угледајмо се на њега у том погледу, колико год то можемо (1. Петр. 3:8).

„ИСУС ЈЕ ЗАПЛАКАО“

13. Шта Лазарево ускрсење открива о Исусу?

13 Исус није остајао равнодушан на туђи бол. Када је видео људе ожалошћене због Лазареве смрти, био је „дубоко дирнут и потресен“. Тако се осећао иако је знао да ће за који тренутак ускрснути Лазара. (Прочитати Јована 11:33-36.) Исус се није стидео да покаже осећања. Очевици су могли запазити колику је наклоност имао према Лазару и његовој породици. Тиме што је користио своју моћ да врати Лазара у живот, Исус је показао изузетно саосећање! (Јов. 11:43, 44).

14, 15. (а) Како знамо да Јехова жарко жели да људима донесе ослобођење од патње? (б) Шта нам говори израз „спомен-гробови“?

14 Библија каже да је Исус „тачна слика [Створитељевог] бића“ (Јевр. 1:3). Дакле, Исус је својим чудима показао да и он и његов Отац жарко желе да отклоне болест и смрт, које нам причињавају неизмеран бол. То се не своди само на неколико ускрсења забележених у Библији. Исус је рекао: ’Долази час у који ће сви који су у гробовима [„спомен-гробовима“, фуснота] изаћи‘ (Јов. 5:28, 29).

15 Исус је с правом користио израз „спомен-гробови“ зато што је ускрсење повезано с Божјим сећањем. Свемоћни Бог, који стоји иза стварања огромног свемира, у стању је да се сети свих појединости о нашим драгима који су умрли, укључујући и њихове особине, било да су их наследили или формирали у животу (Ис. 40:26). И он и његов Син не само да могу да их се сете већ то и желе. Лазарево ускрсење, као и друга која су записана у Библији, наговештавају шта ће се у новом свету одвијати у глобалним размерама.

ШТА ЋЕ ЗА ТЕБЕ ЗНАЧИТИ ИСУСОВА ЧУДА

16. Шта очекује хришћане који се одрже у вери?

16 Ако останемо верни и беспрекорни хришћани, имаћемо прилику да својим очима видимо једно од највећих чуда свих времена — преживљавање велике невоље. Убрзо после Армагедона, бићемо сведоци још многих чуда путем којих ће се човечанству вратити савршено здравље (Ис. 33:24; 35:5, 6; Откр. 21:4). Замисли то време када више никоме неће требати наочаре, штапови, штаке, инвалидска колица, слушни апарати и друга помагала. Јехова ће онима који преживе Армагедон подарити добро здравље. Тада ће, пуни снаге, моћи да приону на посао који их чека. С радошћу ће радити на преуређењу читаве планете у Рај (Пс. 115:16).

17, 18. (а) Шта је очигледно била главна сврха чуда која је Исус чинио? (б) Шта нас покреће да дамо све од себе да бисмо били у новом свету?

17 Излечења која је Исус вршио уливају наду припадницима ’великог мноштва‘ да ће и они ускоро бити излечени од свих својих болести (Откр. 7:9). Та чуда су израз дубоких осећања и велике љубави коју Божји прворођени Син има према човечанству (Јов. 10:11; 15:12, 13). Исусова саосећајност одражава дивну слику о Јеховиној бризи о свакоме од нас (Јов. 5:19).

18 Данашњи свет је пун бола, патње и смрти (Римљ. 8:22). Потребан нам је Божји нови свет, у ком ће сви бити потпуно здрави као што је Бог обећао. Малахија 4:2 уверава нас да ћемо тада скакати од радости јер смо излечени и ослобођени несавршености. Нека нас захвалност према Богу и дубока вера у његова обећања покрену да учинимо све што је потребно да бисмо ушли у нови свет. Охрабрујуће је знати да чуда која је Исус вршио док је био на земљи предочавају трајно олакшање које ће човечанство ускоро доживети под Месијанском владавином!