Пређи на садржај

Пређи на садржај

Можемо остати морално чисти

Можемо остати морално чисти

„Очистите своје руке [...] и прочистите своје срце“ (ЈАК. 4:8)

1. Како се данас гледа на честитост?

У ДАНАШЊЕ време честитост није на цени. У многим земљама, на хомосексуалност и полне односе ван брака гледа се као на нешто нормално. Такав начин живота се чак популаризује у свету забаве и маркетинга (Пс. 12:8). Неморал је данас толико распрострањен да се можда питаш: ’Да ли је уопште могуће остати морално чист?‘ Одговор је несумњиво потврдан. Уз Јеховину помоћ, прави хришћани могу живети честито. (Прочитати 1. Солуњанима 4:3-5.)

2, 3. (а) Зашто је важно борити се против нечистих жеља? (б) Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

2 Пре свега, да бисмо живели честито, морамо одбацити неморалне жеље. Као што мамац на удици привлачи рибу, тако и неморалне мисли и пожуда — ако се одмах не одбаце — могу лако намамити човека. С временом, привлачност греха постаје све већа. Због несавршености, нечиста жеља може водити до немудрих поступака. Ако се укаже прилика, и Јеховином слуги се може десити да такву жељу спроведе у дело. У Библији пише: „Жеља, када је зачета, рађа грех.“ (Прочитати Јаковљеву 1:14, 15.)

3 Забрињавајуће је како лако тренутна жеља може прерасти у озбиљан грех. Али охрабрујуће је знати да ако не дозволимо да нечисте жеље ухвате корен у нашем срцу, можемо избећи неморалне поступке и њихове горке последице (Гал. 5:16). Осмотримо три ствари које ће нам помоћи да не упаднемо у такву замку: наш однос с Јеховом, савети из његове Речи и зрели суверници.

„ПРИБЛИЖИТЕ СЕ БОГУ“

4. Зашто је важно приближити се Јехови?

4 Библијски савет за оне који желе да се ’приближе Богу‘ гласи: „Очистите своје руке [...] и прочистите своје срце“ (Јак. 4:8). Пошто нам је стало до нашег односа с Јеховом, ми се трудимо да му угодимо у сваком аспекту живота, укључујући и наше мисли. Будући да желимо да имамо ’чисто срце‘, своје мисли усмеравамо на оно што је чисто, честито и хвале вредно (Пс. 24:3, 4; 51:6; Фил. 4:8). Јехова зна да смо по природи несавршени и услед тога склони неприкладним жељама. Али свесни смо да је њему жао када гајимо лоше мисли уместо да их што пре одбацимо (Пост. 6:5, 6). Размишљање о томе покреће нас да дамо све од себе како би нам мисли биле чисте.

5, 6. Како нам молитва може помоћи у борби против неморалних жеља?

5 Један важан начин да покажемо потпуно поуздање у Јехову јесте да своју борбу с нечистим мислима спомињемо у молитвама. Када му се молимо, ми се приближавамо њему, и он нама. Великодушно нам даје свети дух и снагу да се одупремо неморалним мислима и останемо честити. Зато кажимо Богу да желимо да му угодимо ’размишљањима свог срца‘ (Пс. 19:14). Од њега можемо понизно тражити да нас испита како би видео има ли у нама нечега што нас наводи на „пут боли“ — као што су неприкладне жеље или нагињања, због којих бисмо могли починити грех (Пс. 139:23, 24). Да ли га редовно молимо да нам помогне да не подлегнемо искушењу? (Мат. 6:13).

6 Због нашег васпитања или некадашњег начина живота, у нама можда постоји склоност ка поступцима које Јехова осуђује. Чак и тада, он нам може помоћи да се променимо како бисмо му служили на прихватљив начин. Краљ Давид је био свестан тога. Након прељубе са Витсавејом, преклињао је Јехову: „Створи у мени, Боже, чисто срце, и стави у мене дух нов, дух постојан“ (Пс. 51:10, 12). Грех може бити привлачан нашем симболичном срцу, али Јехова може у нама пробудити жељу да чинимо оно што је исправно. Чак и ако су погрешне жеље дубоко укорењене и прете да окупирају наше мисли, Јехова може водити наше кораке како бисмо успели да живимо у складу с његовим заповестима. Он може спречити да нама овладају штетне мисли (Пс. 119:133).

Ако у нашем срцу почне да се развија неисправна жеља, морамо је одмах искоренити (Видети 6. одломак)

’ИЗВРШАВАЈТЕ РЕЧ‘

7. Како нам Божја Реч помаже у борби против нечистих мисли?

7 Јехова може одговорити на наше молитве путем своје Речи, Библије. Мудрост из Божје Речи је „најпре чиста“ (Јак. 3:17). Свакодневно читање Светог писма и дубоко размишљање о томе заштитиће наш ум од неморалних мисли (Пс. 19:7, 11; 119:9, 11). Поред тога, у Библији налазимо примере и конкретне савете који нам могу помоћи да се одупремо нечистим жељама.

8, 9. (а) Због чега је један младић починио неморал? (б) Како бисмо данас могли применити поуку из седмог поглавља Пословица?

8 У Пословицама 5:8 пише: „Пут твој нека буде далеко од [неморалне жене] и не приближавај се вратима куће њене.“ Колико је опасно оглушити се о овај савет, сликовито је приказано у седмом поглављу Пословица, где читамо о младићу који шета близу куће неморалне жене. Смркава се. На углу му прилази изазовно одевена жена, која почиње да га грли и љуби. Својим заводљивим говором у њему буди жељу којој се он не одупире и зато чини блуд с њом. По свему судећи, он тако нешто није намеравао. Можда је упао у замку јер нема искуства и није разборит, али ипак ће морати да живи с тешким последицама својих поступака. Колико би било боље да се држао подаље од ње! (Посл. 7:6-27).

9 Да ли се и нама понекад деси да поступимо немудро и нађемо се у ситуацији која би могла у нама пробудити штетне жеље? На пример, у касним вечерњим сатима, многе телевизијске станице пуштају неприкладан садржај. Да ли имамо навику да бесциљно мењамо канале? Или можда на интернету посећујемо сумњиве сајтове или чет просторије, где се може наићи на порнографију или огласе с неморалним понудама. У таквим околностима можемо наићи на нешто што би у нама пробудило неприкладну жељу и ослабило решеност да останемо честити.

10. Зашто је флертовање опасно? (Видети слику на почетку чланка.)

10 Библија нам помаже и тиме што нас саветује како да се опходимо према особама супротног пола. (Прочитати 1. Тимотеју 5:2.) Из тога се јасно види да је флертовање неприхватљиво. Неки сматрају да заводљив говор тела, гестови и погледи нису опасни јер не укључују физички контакт. Али, без обзира на то да ли узвраћамо, флертовање може побудити нечисте мисли, које могу водити до полног неморала. То се већ дешавало и може се дешавати убудуће.

11. Зашто је Јосиф добар пример за нас?

11 Из Јосифовог примера можемо научити како да будемо мудри. Кад је жена његовог господара, Петефрија, покушала да га заведе, он ју је одбио. Али она није одустала. Из дана у дан тражила је од њега да буде с њом (Пост. 39:7, 8, 10). Према једном библисти, она је на неки начин говорила: „Зашто се не бисмо мало опустили заједно?“, надајући се да ће Јосиф учинити први корак. Ипак, Јосиф ничим није желео да је наведе на помисао да му је њена понуда привлачна. Игнорисао је њено флертовање и није јој узвраћао, чиме је спречио да се у његовом срцу зачне погрешна жеља. Кад је покушала да га наведе да имају односе, брзо је реаговао. Библија каже: „Он јој се отргао, оставио своју хаљину у њеној руци и побегао напоље“ (Пост. 39:12).

12. Како оно што гледамо може утицати на наше срце?

12 Библија нас такође упозорава на опасност у коју нас могу довести наше очи. Оно што гледамо може пробудити или распламсати неморалне жеље. Исус је упозорио: „Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу“ (Мат. 5:28). Присети се шта се догодило краљу Давиду. С крова краљевског двора, „угледао је једну жену како се купа“ (2. Сам. 11:2). Није одвратио поглед и усмерио мисли на нешто друго. Зато је пожелео туђу жену и починио прељубу с њом.

13. Зашто морамо ’склопити савез са својим очима‘ и шта то значи?

13 Да бисмо се борили с неморалним фантазијама, морамо ’склопити савез са својим очима‘, као што је то урадио верни Јов (Јов 31:1, 7, 9). Неопходно је да имамо самоконтролу и будемо чврсто решени да не гледамо с пожудом другу особу. На пример, морамо одвратити поглед од провокативних слика, на које можемо наићи на компјутеру, билборду, часопису и другде.

14. Како можемо применити савете из Божје Речи?

14 Ако ти је оно што је изнето у овом чланку помогло да препознаш подручја на којима би могао више да се трудиш у борби против штетних жеља, што пре предузми нешто. Прихвати савете из Божје Речи, који ће ти помоћи да поступаш мудро и останеш честит. (Прочитати Јаковљеву 1:21-25.)

„НЕКА ПОЗОВЕ СТАРЕШИНЕ“

15. Зашто је важно да тражимо помоћ ако се боримо с нечистим жељама?

15 Ако се боримо с неморалним жељама, помоћ нам могу пружити и наши суверници. Наравно, није једноставно причати с другима о проблемима те врсте. Али ако скупимо храброст и поверимо се зрелом хришћанину, то ће нам помоћи да реално сагледамо ситуацију и да не тражимо изговоре (Посл. 18:1; Јевр. 3:12, 13). Разговор о нашим слабостима с духовно зрелом особом можда ће нам отворити очи да увидимо где грешимо. Тако ће нам бити лакше да предузмемо оно што је неопходно да бисмо остали у Божјој љубави.

16, 17. (а) Како старешине могу помоћи онима који се боре с неморалним жељама? Наведи пример. (б) Зашто је неопходно да они који гледају порнографију што пре затраже помоћ?

16 Од велике помоћи могу бити старешине у скупштини. (Прочитати Јаковљеву 5:13-15.) Један младић из Бразила је више година водио борбу с неисправним жељама. Он је рекао: „Знао сам да Јехова не одобрава оно о чему сам размишљао, али исувише ме је било срамота да другима кажем шта осећам.“ Срећом, један старешина из његове скупштине је приметио да му је потребна помоћ и подстакао га да је потражи. Младић се присећа: „Изненадио сам се како су се старешине поставиле према мени. Показали су више обзирности и разумевања него што сам сматрао да заслужујем. Пажљиво су ме саслушали. Помоћу Библије, уверили су ме у Јеховину љубав и молили су се са мном. Тако ми је било лакше да прихватим библијски савет који су ми дали.“ Годинама касније, након што је духовно ојачао, он каже: „Сада схватам колико је немудро да сами носимо свој терет уместо да се некоме обратимо за помоћ.“

17 Помоћ других је нарочито неопходна уколико је узрок неморалних жеља нечиста навика гледања порнографије. Што дуже особа оклева да затражи помоћ, то је већа опасност да нечисте жеље доведу до греха, који ће повредити друге и нанети срамоту Јеховином имену. Жеља да угоде Јехови и остану део његове организације покренула је многе његове слуге да прихвате помоћ (Јак. 1:15; Пс. 141:5; Јевр. 12:5, 6).

ЧУВАЈ СВОЈУ ЧЕСТИТОСТ

18. Шта желиш надаље да чиниш?

18 Док Сатанин свет све дубље тоне у неморал, Јехова је поносан на своје слуге јер дају све од себе да одбаце нечисте мисли и да се увек држе његових високих моралних мерила. С тим на уму, будимо одлучни да останемо блиски с Јеховом и прихватимо вођство које нам пружа путем своје Речи и скупштине. Они који су морално чисти већ сада осећају дубоко задовољство и унутрашњи мир (Пс. 119:5, 6). У будућности, након што Сатана буде уклоњен, моћи ћемо да заувек живимо у свету очишћеном од његовог штетног утицаја!