Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како изражавамо љубав према Јехови?

Како изражавамо љубав према Јехови?

„Ми показујемо љубав, јер је он први показао љубав према нама“ (1. ЈОВ. 4:19)

ПЕСМЕ: 56, 138

1, 2. Према апостолу Јовану, како нас је Бог поучио да га волимо?

ВЕЋИНА људи се слаже да је поучавање личним примером најбољи начин да родитељ пренесе деци важне поуке. Апостол Јован је написао да „ми показујемо љубав, јер је [Бог] први показао љубав према нама“ (1. Јов. 4:19). Дакле, најбољи начин да научимо да волимо Јехову јесте да се угледамо на њега, јер нам је он својом очинском љубављу пружио ненадмашан пример.

2 На који начин је Бог „први показао љубав према нама“? Апостол Павле је рекао: „Бог нам је показао своју љубав тако што је Христ, док смо још били грешници, умро за нас“ (Римљ. 5:8). Тиме што је поднео највећу жртву кад је свог Сина дао као откупнину за људски род, Јехова је показао шта је права љубав. Она се изражава давањем, као и несебичним и самопожртвованим поступцима. Захваљујући највећем чину Божје љубави и великодушности, можемо да му се приближимо, уверимо се у то колико нас воли и узвратимо му својом љубављу (1. Јов. 4:10).

3, 4. Како треба да показујемо љубав према Богу?

3 Пошто је Јехова оличење љубави, разумљиво је што је Исус на питање која је најважнија Божја заповест одговорио: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом и свом својом снагом“ (Мар. 12:30). Ове Исусове речи откривају да љубав према Богу пре свега укључује наше срце. Јехови није по вољи кад му неко служи с пола срца. Међутим, вреди запазити да љубав према њему такође укључује душу, ум и снагу. То значи да је искрена љубав према Богу много више од осећања. Поред тога што га волимо од срца, важно је да га волимо и свим умом и свом снагом, што подразумева наше мисли и поступке. Према речима пророка Михеја, то је оно што Јехова очекује од нас. (Прочитати Михеја 6:8.)

4 Како можемо показати да стварно волимо нашег небеског Оца? Тако што то чинимо безрезервно. Као што је Исус указао, треба да буду укључена наша осећања, мисли и снага. У претходном чланку смо осмотрили четири начина на која Јехова испољава љубав према нама. Сада ће бити речи о томе како можемо изразити и продубити своју љубав према њему.

ПОКАЖИМО ЗАХВАЛНОСТ

5. Како треба да узвратимо Јехови за све што чини за нас?

5 Шта радиш кад добијеш поклон? Вероватно на неки начин изразиш захвалност. Осим тога, тај поклон не узимаш здраво за готово и користиш га у праве сврхе. Ученик Јаков је написао: „Сваки добар дар и сваки савршен поклон одозго је, јер долази од Оца небеских светлости, а он се не мења, није попут несталне сенке“ (Јак. 1:17). Јехова нам увек пружа све што нам је потребно да бисмо живели и били срећни. Нема сумње да нас то покреће да му узвратимо љубављу.

6. Од чега је зависило да ли ће Израелци и даље имати Јеховин благослов?

6 Јехова је стотинама година с љубављу и великодушно бринуо о Израелцима. Имали су обиље, и у материјалном и у духовном погледу (Пон. зак. 4:7, 8). Међутим, да би и даље уживали у свему томе, било је неопходно да се држе Божјег Закона, између осталог и одредби да редовно приносе Јехови „најбоље од првина своје земље“ (Изл. 23:19). На тај начин би показали да су дубоко захвални за његову љубав и благослове. (Прочитати Поновљене законе 8:7-11.)

7. Како ’својим иметком‘ можемо показати да волимо Јехову?

7 Шта се може рећи о нама? Премда ми немамо обавезу да приносимо дословне жртве, на месту је да из љубави исказујемо Богу част „иметком својим“ (Посл. 3:9). Како? Примера ради, можемо материјалним средствима подупирати дело проповедања у нашој земљи и у свету. То је леп начин да изразимо љубав према Јехови, без обзира на то да ли смо имућни или не (2. Кор. 8:12). Али има и других начина да покажемо Јехови да га волимо.

8, 9. Како је поверење у Јехову повезано с љубављу према њему? Наведи пример.

8 Присетимо се да је Исус својим следбеницима рекао да се не брину око хране и одеће већ да ’траже најпре краљевство‘. Према његовим речима, Отац зна шта нам је заиста потребно (Мат. 6:31-33). Мера до које се уздамо у то обећање открива колико је дубока наша љубав према Јехови, јер су љубав и поверење нераздвојни. Не можемо истински волети некога у кога немамо поверења (Пс. 143:8). Зато би било добро да се питамо: ’Да ли моји циљеви и начин живота откривају да свим срцем волим Јехову? Да ли стварно верујем да ће ми пружити све што ми је потребно?‘

9 Један наш брат по имену Мајк показао је такву љубав и поверење. Још као младић, жарко је желео да служи Богу у некој страној земљи. Та жеља га није напустила ни након што се оженио и добио двоје деце. Подстакнути бројним чланцима и извештајима о служењу на подручју где је потребно више објавитеља, Мајк и његова породица су одлучили да поједноставе свој живот. Продали су кућу и преселили се у стан. Затим је Мајк смањио број клијената за које је радио и научио је да обавља свој посао преко интернета, како би то могао да чини и из друге земље. Затим се цела породица преселила у иностранство. Након што су две године служили тамо и доживели много лепих искустава, Мајк је рекао: „Лично смо се уверили у то колико су истините Исусове речи забележене у Матеју 6:33.“

ПРИМИ К СРЦУ ЈЕХОВИНЕ ПОУКЕ

10. Као што се види из Давидовог примера, зашто је добро да дубоко размишљамо о ономе што смо сазнали о Јехови?

10 Посматрајући небо, краљ Давид је осетио страхопоштовање, што га је покренуло да напише: „Небеса објављују славу Божју; о делу руку његових небески свод збори.“ Затим је, дирнут мудрошћу Божјег Закона, рекао: „Закон је Јеховин савршен, душу крепи. Опомена је Јеховина поуздана, даје мудрост неискусноме.“ Како је то дубоко размишљање утицало на Давида? То се види из следећих стихова: „Нека ти речи уста мојих и размишљања срца мога буду угодни, Јехова, Стено моја и Откупитељу мој.“ Очигледно је да је Давид веома волео Бога и уједно осећао његову љубав (Пс. 19:1, 7, 14).

11. Како ћемо користити оно што сазнајемо из Божје Речи ако волимо Бога? (Видети слику на почетку чланка.)

11 Наша сазнања о Јеховиним делима стварања и о његовој намери данас су далеко већа. С друге стране, свет ставља велики нагласак на високо образовање и стручно усавршавање. Па ипак, искуство показује да је у многим случајевима крајњи исход таквих тежњи био губитак вере у Бога и љубави према њему. Зато нас Библија подстиче не само да волимо знање већ и да стичемо мудрост и разборитост. То значи да увидимо како да знање које нам је Бог подарио користимо за своје добро и добро других (Посл. 4:5-7). Божја воља је да се „све врсте људи спасу и да добро упознају истину“ (1. Тим. 2:4). Љубав према Јехови изражавамо кад свесрдно преносимо другима добру вест о Краљевству и помажемо им да разумеју шта је његова намера за човечанство. (Прочитати Псалам 66:16, 17.)

12. Како је на једну младу сестру утицао један дар од Јехове?

12 Чак и деца могу показати љубав према Јехови тако што изражавају цењење за његове поуке. Примера ради, кад је имала 11 година, Шенон је с родитељима и 10-годишњом сестром била на Обласном конгресу „Божанска оданост“. Млади су били позвани да током једног дела програма седе у засебном делу. Шенон је то послушала, мада је имала трему. Затим се десило нешто што ју је одушевило — сви млади су добили на поклон предивну књигу под насловом Млади питају — практични одговори на њихова питања. Како је то утицало на њена осећања према Јехови Богу? „Тада сам коначно схватила да је Јехова стваран и да ме много, много воли“, каже Шенон и додаје: „Срећни смо што нам наш велики Бог, Јехова, великодушно даје такве лепе, савршене дарове!“

ПРИХВАТИ БОЖЈЕ САВЕТЕ И ДИСЦИПЛИНУ

13, 14. Шта наш став према Јеховиним саветима открива о нашој љубави према њему?

13 Библија нас подсећа: „Кога Јехова воли, њега укорава, као отац сина који му је мио“ (Посл. 3:12). Како треба да реагујемо на то? Апостол Павле је реално рекао: „Никакво укоравање испрва не причињава радост, него жалост.“ Он тиме није умањио важност нити вредност укоравања, јер је у наставку написао: „Али онима који су њиме поучени после доноси плод пун мира — праведност“ (Јевр. 12:11). Ако волимо Јехову, морамо пазити да не почнемо да игноришемо његове савете или да се љутимо кад их добијемо. За неке од нас то може бити изазов, али љубав према Јехови ће нам помоћи да га послушамо.

14 У време пророка Малахије, многи Јевреји нису ценили Божје савете. Знали су шта у Закону пише о приношењу жртава, али се нимало нису обазирали на то, па је Јехова морао да им упути снажну опомену. (Прочитати Малахију 1:12, 13.) Колико је ситуација била озбиљна? Запазимо Јеховине речи: „Послаћу на вас проклетство и проклећу ваше благослове. Да, већ сам их проклео јер [моје заповести] не узимате к срцу“ (Мал. 2:1, 2). Очигледно је да упорно игнорисање Јеховиних савета може водити до озбиљних последица.

Држи се Божјих савета, а не мерила овог света (Видети 15. одломак)

15. Који уобичајени став морамо избегавати?

15 У данашњем свету, у ком преовладавају понос и себичност, људи не воле ни да чују савете и опомене, а камоли да их послушају. Неки их прихвате, али често само зато што морају. За разлику од њих, хришћанима је речено: „Не дајте да вас и даље обликује овај свет.“ Ми треба да запажамо шта је Божја воља и да поступамо у складу с тим (Римљ. 12:2). Преко своје организације, Јехова нам пружа правовремене савете о многим подручјима живота као што је избор пријатеља, понашање према супротном полу и разонода. Уколико драге воље прихватамо и примењујемо те савете, показујемо да смо захвални Јехови и да га истински волимо (Јов. 14:31; Римљ. 6:17).

УЗДАЈ СЕ У ЈЕХОВИНУ ЗАШТИТУ И СПАСЕЊЕ

16, 17. (а) Зашто треба да се питамо шта је Јеховина воља кад доносимо одлуке? (б) Из чега се види да Израелци нису имали довољно љубави према Јехови и поверења у њега?

16 Кад осете неку опасност, мала деца одмах трче код родитеља. Како време пролази, она уче да самостално доносе одлуке ослањајући се на своју процену. То су кораци ка одраслом добу. Међутим, и кад одрасту, они који су блиски с родитељима траже њихово мишљење и савет пре него што донесу неку одлуку. Слично је и у духовном погледу. Јехова нам даје свој дух, који утиче на нас да бисмо „и желели и поступали“. Био би велики недостатак љубави и поверења ако бисмо доносили одлуке не узимајући у обзир Божју вољу (Фил. 2:13).

17 У Самуилово доба, Израелци су претрпели тежак пораз у бици с Филистејима. Божјем народу су били преко потребни помоћ и заштита. Шта су одлучили? Рекли су: „Узмимо из Силома ковчег Јеховиног савеза да буде међу нама и избави нас из руку наших непријатеља.“ Какав је био исход тога? „Покољ је био веома велики и пало је тридесет хиљада Израелових пешака. Божји ковчег је био отет“ (1. Сам. 4:2-4, 10, 11). Израелци су мислили да је то што су узели ковчег савеза са̂мо по себи довољно да их Јехова заштити. Али нису молили Јехову за помоћ нити покушали да разумеју шта је његова воља. Поступили су по својим замислима и последице су биле катастрофалне. (Прочитати Пословице 14:12.)

18. Шта из Библије сазнајемо о поуздању у Јехову?

18 Писац једног псалма је испољио исправан став, рекавши: „Чекај Бога, јер ћу га ја још хвалити као великог спаситеља свога. Боже мој, душа је моја у очај завијена. Зато се тебе сећам“ (Пс. 42:5, 6). У његовим речима се огледа снажна љубав према Јехови. Да ли и ти осећаш исту такву љубав према нашем небеском Оцу и да ли се уздаш у њега? Твој одговор је вероватно потврдан. Али чак и тада можеш још више развити своје поуздање, у складу са следећим подстицајем из Библије: „Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати. На свим путевима својим имај га на уму, и он ће исправити стазе твоје“ (Посл. 3:5, 6).

19. На који начин желиш да изразиш љубав према Јехови?

19 Тиме што нам је први показао љубав, Јехова нас је поучио како да га волимо. Увек имајмо на уму његов ненадмашан пример. Покажимо му да га волимо „свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом и свом својом снагом“ (Мар. 12:30).