Пређи на садржај

Пређи на садржај

Видиш ли Божју руку у свом животу?

Видиш ли Божју руку у свом животу?

„Јеховина рука показаће се његовим слугама“ (ИС. 66:14)

ПЕСМЕ: 65, 26

1, 2. Шта неки мисле о Богу?

МНОГИ људи сматрају да Богу није важно шта им се дешава у животу. Штавише, неки верују да он уопште не обраћа пажњу на нас. Након што је у новембру 2013. супертајфун Хаијан опустошио средишњи део Филипина, градоначелник једног већег града рекао је: „Бог је вероватно имао важнија посла.“

2 Има и оних који се понашају као да Бог не види шта раде (Ис. 26:10, 11; 3. Јов. 11). Такви људи се могу упоредити с онима за које је апостол Павле рекао: „Нису желели да добро упознају Бога.“ Уз то, били су „пуни сваке неправде, злоће, лакомства, покварености“ (Римљ. 1:28, 29).

3. (а) О којим питањима треба размислити? (б) На шта се у Библији односи израз „Јеховина рука“?

3 Како је с нама? За разлику од већине, ми знамо да Јехова види све што радимо. Али да ли смо свесни тога да му је стало до нас и да нам пружа подршку? Надаље, да ли смо међу онима за које је Исус рекао да ће „видети Бога“? (Мат. 5:8). Да бисмо разумели шта то значи, осмотримо најпре библијске примере оних који су видели Божју руку на делу и оних који то нису желели. Потом ћемо размотрити како очима вере можемо јасно видети Јеховину руку у свом животу. При том имајмо на уму да се у Библији израз „Божја рука“ обично односи на његову моћ коју користи да би помогао својим слугама и поразио своје непријатеље. (Прочитати Поновљене законе 26:8.)

НИСУ ВИДЕЛИ БОЖЈУ РУКУ

4. Зашто непријатељи Израелаца нису видели Божју руку?

4 Убрзо након оснивања израелске нације, околни народи су могли да виде и чују шта је све Бог учинио за Израелце. Он их је чудом избавио из Египта, и потом су од њиховог мача пали многи краљеви (Ис. Нав. 9:3, 9, 10). Упркос томе што су могли видети да Јехова штити свој народ, краљеви са западне стране Јордана „окупили су се да сви заједно крену у рат против Исуса и Израела“ (Ис. Нав. 9:1, 2). Чак и након што је битка почела, ти краљеви су могли јасно да виде Божју руку. У складу с Јеховином намером, „сунце је стало, а и месец се зауставио док се народ није осветио својим непријатељима“ (Ис. Нав. 10:13). Али „Јехова је допустио да тим народима отврдне срце тако да објаве рат Израелу“ (Ис. Нав. 11:20). Непријатељи нису хтели да признају да се Бог борио за Израелце, и због тога су претрпели пораз.

5. Шта је зли краљ Ахав одбио да призна?

5 Зли краљ Ахав је у више наврата могао да види Божју моћ на делу. Пророк Илија му је рекао: „Неће бити ни росе ни кише, осим по мојој речи!“ (1. Краљ. 17:1). Очигледно је Јехова стајао иза тога, али Ахав је затворио очи пред доказима. Касније је краљ видео да је Јехова услишио Илијину молитву и послао с неба ватру која је спалила жртву паљеницу. Илија је потом најавио да ће Јехова окончати сушу и рекао Ахаву: „Иди да те не ухвати пљусак!“ (1. Краљ. 18:22-45). Ахав је све то лично видео али и даље је одбијао да призна да је то упечатљив доказ Божје моћи. Ови примери нас уче важној лекцији — морамо препознати ситуације у којима се види Јеховина рука на делу.

ВИДЕЛИ СУ ЈЕХОВИНУ РУКУ

6, 7. Шта су неки у време Исуса Навина јасно видели?

6 Насупрот поменутим злим краљевима, било је људи који су у ономе што се дешавало у време Исуса Навина видели Божју руку. Примера ради, за разлику од већине народа који су се борили против Израелаца, Гаваоњани су с њима склопили мир. Због чега? Рекли су: „Твоје слуге долазе [...] због имена Јехове, твог Бога, јер смо чули за његову славу и за све што је учинио“ (Ис. Нав. 9:3, 9, 10). Препознали су да Израел има подршку правог Бога.

7 Рава је такође јасно видела Божју моћ. Након што је чула како је Јехова избавио свој народ, рекла је двојици израелских ухода: „Знам да ће вам Јехова сигурно дати ову земљу.“ Иако је себе довела у опасност, била је уверена да Јехова може да избави њу и њену породицу (Ис. Нав. 2:9-13; 4:23, 24).

8. Шта је неке Израелце уверило у Божју моћ?

8 За разлику од злог краља Ахава, неки Израелци који су видели како је Јехова одговорио на Илијину молитву препознали су Божју руку у томе. Када су видели како ватра с неба спаљује жртву, узвикнули су: „Јехова је истинити Бог!“ (1. Краљ. 18:39). За њих је то био логичан закључак!

9. Шта ће нам помоћи да данас видимо Божју руку?

9 И добри и лоши примери које смо осмотрили помажу нам да схватимо шта значи видети Бога, односно видети његову руку. Док упознајемо Јехову и његове особине, све јасније видимо шта чини за нас (Еф. 1:18). Сигурно желимо да будемо налик онима који су се уверили да Јехова води свој народ. Али како знамо да Јехова данас помаже свом народу?

БОГУ ЈЕ СТАЛО ДО НАС

10. Како знамо да Јехова данас помаже људима? (Видети слику на почетку чланка.)

10 Имамо обиље доказа да Јехова и данас помаже људима. Увек изнова чујемо искуства појединаца који су се молили за помоћ и добили је (Пс. 53:2). Док је проповедао од куће до куће на једном острвцету на Филипинима, Алан је наишао на жену која се на самом почетку разговора расплакала. Он каже: „Она се управо тог јутра молила Јехови да се побрине да је Сведоци нађу. Као тинејџерка је проучавала Библију са Сведоцима, али када се удала и преселила на то острво изгубила је контакт с њима. Била је видно дирнута тиме што је Бог тако брзо услишио њену молитву.“ Крстила се за мање од годину дана.

Да ли видиш како Јехова помаже својим слугама? (Видети одломке 11-13)

11, 12. (а) Како Јехова помаже својим слугама? (б) Испричај искуство које показује како Јехова помаже у различитим тешкоћама.

11 Захваљујући Божјој помоћи, многи су се ослободили штетних навика као што су пушење, дрогирање или гледање порнографије. Неки од њих су раније више пута покушавали да сами прекину с тим, али им није пошло за руком. Када су упознали Јехову, молили су га за помоћ и он им је дао ’изузетну снагу‘ да савладају своје слабости (2. Кор. 4:7; Пс. 37:23, 24).

12 Јехова је многима који му служе помогао да се изборе са различитим тешкоћама, као што је навикавање на нове околности. Један пример је сестра Ејми, која је учествовала у изградњи Дворане Краљевства и мисионарског дома на једном острву у Тихом океану. Она каже: „Били смо смештени у малом хотелу и сваки дан смо на градилиште ишли поплављеним улицама.“ Често није било струје и воде. Поред тога, морала је да се навикне на тамошње обичаје. Ејми додаје: „Да ствари буду горе, планула сам на једну сестру с којом сам радила. Кући сам отишла сва утучена. У мрачној хотелској соби, излила сам срце Јехови и преклињала га за помоћ.“ Кад је дошла струја, Ејми је узела Стражарску кулу у којој се налазио чланак о једном разреду школе Галад. Било је речи управо о ономе што је она доживљавала: носталгија и навикавање на нове сараднике и другачију културу. Она каже: „Те ноћи сам осетила да се Јехова обраћа мени лично. Добила сам снагу да наставим даље“ (Пс. 44:25, 26; Ис. 41:10, 13).

13. Из чега се види да Јехова помаже свом народу „у одбрани и законском потврђивању права на проповедање добре вести“?

13 Још један доказ Јеховине подршке је чињеница да су Јеховини сведоци успешни „у одбрани и законском потврђивању права на проповедање добре вести“ (Фил. 1:7). У неким земљама, власти су покушавале да потпуно зауставе активности Божјег народа. Међутим, кад се осврнемо на прошлост, видимо да смо постигли 268 правних победа на вишим судовима, укључујући и 24 победе на Европском суду за људска права само од 2000. године. Очигледно је да нико не може зауставити Божју руку (Ис. 54:17; прочитати Исаију 59:1).

14. Које још доказе имамо да је Бог уз свој народ?

14 Проповедање добре вести широм света могуће је само уз Божју помоћ (Мат. 24:14; Дела 1:8). Додајмо томе и чињеницу да је Јеховин народ уједињен упркос разликама, док се овај свет и даље бори с предрасудама. Разумљиво је зашто чак и они који не служе Јехови признају: „Бог је заиста међу вама“ (1. Кор. 14:25). Дакле, имамо пуно доказа да је Бог уз свој народ. (Прочитати Исаију 66:14.) Али шта би рекао за себе? Да ли јасно видиш Божју руку у свом животу?

ЈЕХОВИНА РУКА У ТВОМ ЖИВОТУ

15. Објасни зашто понекад не видимо јасно Божју руку.

15 Због чега се може десити да не видимо јасно Божју руку у свом животу? Можда смо окупирани проблемима. У таквим тренуцима, може се десити да заборавимо како нам је Јехова већ помагао. Када му је краљица Језавеља запретила да ће га убити, пророк Илија је на тренутак заборавио шта је све Бог урадио за њега. У Библији пише да је Илија „почео да се моли да умре“ (1. Краљ. 19:1-4). Шта је било решење за његове муке? Морао је да се обрати Јехови за помоћ (1. Краљ. 19:14-18).

16. Шта ће нам помоћи да се изборимо с проблемима?

16 Јов је био толико окупиран својим проблемима да је престао да на ствари гледа попут Бога (Јов 42:3-6). И ми можда морамо више да се потрудимо да бисмо такорећи видели Бога. Шта ће нам помоћи у томе? Потребно је да на темељу Светог писма дубоко размишљамо о ономе што се дешава око нас. Ако будемо свесни тога како нам Јехова помаже, он ће за нас бити стварнији. Онда ћемо попут Јова моћи да кажемо: „Ухо је моје слушало о теби, али сада те и око моје види.“

Да ли помажеш другима да виде Јехову? (Видети 17. и 18. одломак)

17, 18. (а) У чему све можемо препознати Јеховину руку? (б) Испричај искуство које показује како нам Бог данас помаже.

17 Како можемо видети Јеховину руку? Ево неких примера: Можда видиш Јеховину руку у начину на који си упознао истину. Да ли си доживео да на састанку чујеш неку мисао и закључиш да је то управо оно што ти треба? Да ли ти се десило да си видео јасан доказ да је Јехова услишио твоју молитву? Можда си одлучио да прошириш своју службу и изненадио се како ти је Јехова отворио пут. Можда си оставио посао због духовних циљева и потом видео како се обистињује Божје обећање: „Нипошто те нећу напустити“ (Јевр. 13:5). Ако смо духовно будни, приметићемо како нам Јехова помаже на различите начине.

18 Сара из Кеније се присећа свог искуства: „Проучавала сам Библију с једном женом али ми се чинило да она то не цени. Зато сам у молитви питала Јехову да ли да прекинем тај курс. Само што сам рекла ’амин‘, зазвонио ми је телефон. Та жена је звала да пита да ли може са мном на састанак! Била сам задивљена!“ Ако размишљаш о ономе што Бог ради, и ти ћеш видети његову руку у свом животу. Рона, сестра из Азије, каже: „Потребно је искуство да би се препознало Јеховино вођство. Али једном кад то осетиш, схватиш колико му је стало до нас, а то је невероватно!“

19. Шта је још неопходно да бисмо видели Бога?

19 Исус је рекао: „Срећни су они који су чистог срца, јер ће видети Бога“ (Мат. 5:8). По чему се види да ли имамо ’чисто срце‘? По томе што су нам и мисли и поступци честити. (Прочитати 2. Коринћанима 4:2.) Да бисмо видели Бога, морамо јачати свој однос с њим. У следећем чланку биће осмотрено како нам вера може помоћи да у свом животу још боље видимо Јеховин утицај.