Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си пажљиво читао недавна издања Стражарске куле? Погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

Шта ће нестати када овом свету дође крај?

Више неће бити људских власти, ратова, неправде, религија које су изневериле Бога и људе, као ни безбожних људи (1. 5, стране 3-5).

Ко је Гог из Магога који се спомиње у Језекиљу?

Име Гог из Магога не односи се на Сатану него на коалицију народа која ће покушати да уништи Божји народ након што почне велика невоља (15. 5, стране 29-30).

Којих шест ствари доприносе томе да се достојанствено стари?

Библија нас саветује да будемо: (1) скромни, (2) уравнотежени, (3) позитивни, (4) великодушни, (5) дружељубиви и (6) захвални. Испољавање тих особина помоћи ће особи да достојанствено стари (1. 6, стране 8-10).

Како Исусова чуда откривају да је био великодушан?

На свадби у Кани, Исус је претворио у вино неколико стотина литара воде. Другом приликом је чудом нахранио више од 5 000 људи (Мат. 14:14-21; Јов. 2:6-11). У обе прилике, показао је великодушност по узору на свог Оца (15. 6, стране 4-5).

Како знамо да упркос томе што смо несавршени можемо угодити Богу?

Јов, Лот и Давид су правили грешке у животу. Па ипак, желели су да служе Богу, искрено су се кајали за своје пропусте и спремно се мењали. Стекли су Божје одобравање, а то можемо и ми (1. 7, стране 12-13).

Да ли ће уништење Вавилона Великог значити смрт за све чланове кривих религија?

По свему судећи не. У Захарији 13:4-6 наводи се да ће се чак и неки свештеници одрећи своје вере и порицати да су икада припадали кривој религији (15. 7, стране 15-16).

Зашто је Варак пристао да пође у рат само ако и Девора крене с њим?

Варак је био човек снажне вере. Он није тражио од Јехове да му обезбеди више оружја, већ је желео да Девора као Божји заступник буде уз њега и његове људе да их храбри и јача (Суд. 4:6-8; 5:7; 1. 8, страна 13).

О којим стварима је добро да размишљамо?

О Јеховиним стваралачким делима, његовој писаној Речи, о дару молитве и о откупнини (15. 8, стране 10-13).

Како се савет да избегавамо лоше друштво односи на забављање?

Ми нисмо нељубазни према онима који не служе Богу. Па ипак, били бисмо непослушни Божјој заповести уколико бисмо се забављали са особом која није предана Богу и не држи се верно његових мерила (1. Кор. 15:33; 15. 8, страна 25).

Како се Петар поколебао и шта му је обновило веру?

Захваљујући вери, Петар је ходао по води, у сусрет Исусу (Мат. 14:24-32). Али када је скренуо поглед на олујне таласе, обузео га је страх. Онда је поново усмерио пажњу на Исуса и прихватио његову помоћ (15. 9, стране 16-17).

У Делима апостолским 28:4 пише да су становници Малте помислили да је апостол Павле убица. Шта их је навело на ту помисао?

Када је змија отровница угризла Павла, они су вероватно погрешно закључили да га је стигла казна богиње правде, Дике (1. 10, страна 9).

Коју поуку извлачимо из онога што је Исус рекао Марти?

Једном приликом Марта се заокупила припремањем посебног оброка. Исус јој је рекао да је њена сестра изабрала бољи део јер је с пажњом слушала поуке које је износио. Не смемо дозволити да нам небитне ствари одвраћају пажњу од служења Богу (15. 10, стране 18-20).