Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Када су астролози посетили Исуса?

У Матејевом Јеванђељу, каже се да су „астролози са истока“ посетили Исуса и донели му дарове (Матеј 2:1-12). Не зна се колико је астролога, то јест мага посетило Исуса док је био дете, али не постоји разлог за традиционално веровање да су била тројица. Такође, њихова имена се не помињу у библијском извештају.

У издању New International Version Study Bible за Матеја 2:11 стоји следећи коментар: „Насупрот традиционалном веровању, маги нису посетили Исуса у јаслама у ноћи када се родио, као што су то учинили пастири. Они су дошли неколико месеци касније и посетили га у ’кући‘, док је био ’дете‘.“ То потврђује и чињеница да је Ирод, када је тражио дете да га убије, наредио да се побију сви дечаци до две године у Витлејему и околини. Он је циљао баш на ту групу „према времену за које је сазнао од астролога“ (Матеј 2:16).

Да су астролози посетили Исуса и донели му злато и друге вредне дарове у ноћи када је рођен, Марија вероватно не би принела само две птице 40 дана касније када је са Исусом отишла у храм у Јерусалиму (Лука 2:22-24). У Закону је та жртва била предвиђена за сиромашне људе који нису могли себи да приуште да принесу јагње (Левитска 12:6-8). Међутим, ти вредни дарови су дошли у прави час и били су корисни Исусовој породици за боравак у Египту (Матеј 2:13-15).

Зашто је Исусу требало четири дана да стигне до Лазаревог гроба?

Изгледа да је Исус желео да буде управо тако. Зашто то можемо рећи? Размотримо извештај из 11. поглавља Јеванђеља по Јовану.

Када се Исусов пријатељ Лазар из Витаније озбиљно разболео, његове сестре су то јавиле Исусу (стихови 1-3). У то време је Исус био удаљен од Витаније око два дана хода (Јован 10:40). Изгледа да је Лазар умро отприлике у време када је до Исуса стигла та вест. Шта је Исус учинио? „Остао је још два дана у месту у ком је био“ и затим је кренуо за Витанију (стихови 6, 7). Пошто је чекао два дана а затим путовао још два, то значи да је стигао до гроба четири дана након Лазареве смрти (стих 17).

Исус је пре тога већ ускрснуо две особе — једну одмах након смрти, а другу вероватно нешто касније истог дана (Лука 7:11-17; 8:49-55). Да ли је могао да ускрсне некога ко је био мртав четири дана и чије је тело већ почело да се распада? (стих 39). Занимљиво је да се у једном делу каже да је међу Јеврејима постојало веровање да нема наде за „особу која је мртва четири дана; тада је тело већ почело да се распада а душа, за коју се мислило да лебди над телом три дана, већ је отишла“.

Ако је било ко од оних који су стајали поред гроба имао неке сумње, сада је могао да буде сведок Исусове моћи над смрћу. Стојећи пред отвореним гробом, Исус је узвикнуо: „Лазаре, изађи! И умрли је изашао“ (стихови 43, 44). Ускрсење је права нада за умрле, а не лажно учење да душа живи након смрти (Језекиљ 18:4; Јован 11:25).