Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када ће доћи Божје Краљевство?

Када ће доћи Божје Краљевство?

Када ће доћи Божје Краљевство?

„ГОСПОДЕ, хоћеш ли у ово време Израелу обновити краљевство?“ (Дела апостолска 1:6). Апостоли су желели да знају када ће Исус успоставити своје Краљевство. Данас, након неких 2 000 година, људи још увек желе да знају одговор на питање: Када ће доћи Божје Краљевство?

С обзиром на то да је Краљевство било главна тема Исусовог проповедања, вероватно очекујете да је он одговорио на то питање. Заиста јесте! Више пута је говорио о посебном периоду који је означио као своју „присутност“ (Матеј 24:37). Та присутност је уско повезана са успостављањем Месијанског Краљевства. Шта представља та присутност? Осмотримо четири библијске чињенице о Христовој присутности.

1. Христова присутност ће почети након дужег времена после његове смрти. Исус је испричао једно поређење у коме је себе упоредио с човеком који је ’отпутовао у далеку земљу да преузме краљевску власт‘ (Лука 19:12). Како се то пророчанско поређење испунило? Исус је умро и ускрснуо; затим је отпутовао у „далеку земљу“, то јест на небо. Као што је прорекао у сличном поређењу, његов повратак у краљевској власти десиће се „после дужег времена“ (Матеј 25:19).

Неколико година након што се Исус вратио на небо, апостол Павле је написао: „[Исус] је за сва времена принео једну жртву за грехе и сео Богу с десне стране и од тада чека да његови непријатељи буду положени за подножје његовим ногама“ (Јеврејима 10:12, 13). Зато је након Исусовог одласка на небо уследио дужи период чекања. Тај период се коначно завршио када је Јехова Бог поставио свог Сина за Краља давно обећаног Месијанског Краљевства. Тада је почела Христова присутност. Да ли су људи на земљи видели тај важан догађај?

2. Христова присутност је невидљива за људске очи. Присетимо се, Исус је говорио о знаку своје присутности (Матеј 24:3). Када би његова присутност била видљива за људске очи, да ли би био потребан знак? Ево једног примера: Замислите да путујете на море. Дуж пута видите знакове који вас усмеравају, али одједном стижете до обале, стојите поред воде а испред вас се простире пучина. Да ли бисте тада очекивали да видите знак с великом стрелицом која показује у правцу мора и истакнут натпис „Море“? Наравно да не! Зашто би нам требао знак да укаже на нешто што се лако може видети?

Исус је описао знак своје присутности, не да би указао на нешто што ће људи видети својим очима већ да би им помогао да препознају дешавања која ће се одиграти на небу. Зато је рекао: „Божје краљевство не долази тако да се може видети“ (Лука 17:20). Али, како ће људи на земљи на основу тог знака препознати да је започела Христова присутност?

3. Исусова присутност ће бити обележена великим невољама на земљи. Исус је рекао да ће његова присутност као Краља на небу бити обележена ратовима, глађу, земљотресима, пошастима и безакоњем на земљи (Матеј 24:7-12; Лука 21:10, 11). Шта ће проузроковати све те невоље? Библија објашњава да је Сатана, „владар овог света“, веома гневан јер зна да има мало времена откад је почела Христова краљевска присутност (Јован 12:31; Откривење 12:9, 12). Видљиви докази Сатаниног гнева и Христове присутности очигледни су у наше време. Посебно од 1914. године, коју историчари сматрају прекретницом, тих доказа има свуда у свету и у незапамћеном броју.

Све ово може да звучи као лоша вест, али није тако. То је знак да Месијанско Краљевство сада влада на небу. Убрзо ће оно завладати и над целом земљом. Како ће онда људи чути за то Краљевство да би могли да прихвате његову власт и постану његови поданици?

4. Исусова присутност је обележена проповедањем које се обавља широм света. Исус је упоредио своју присутност с „Нојевим данима“ * (Матеј 24:37-39). Ноје није само градио арку већ је био и ’проповедник праведности‘ (2. Петрова 2:5). Он је упозоравао људе на предстојећу Божју осуду. Исус је рекао да ће његови следбеници радити нешто слично током његове присутности. Он је прорекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14).

Као што смо видели у претходном чланку, Божје Краљевство ће уништити све владавине овог света. Путем проповедања људи се упозоравају да ће та небеска владавина ускоро деловати, а свима се пружа прилика да избегну предстојеће уништење и постану поданици тог Краљевства. Према томе, битно питање је: Шта ћете ви урадити?

Да ли ће Божје Краљевство бити добра вест за вас?

Порука коју је Исус објављивао пружа наду која се ни са чим не може упоредити. Након побуне у Едену, пре више хиљада година, Јехова Бог је одлучио да успостави владавину путем које ће исправити новонасталу ситуацију и вратити верне људе у стање које је било његова намера од почетка, а то је да живе вечно у Рају на земљи. Има ли радосније вести од сазнања да је давно обећана владавина сада успостављена на небу? То није замагљена, апстрактна идеја већ стварност!

Божји наименовани Краљ сада влада међу својим непријатељима (Псалам 110:2). У овом исквареном свету који је отуђен од Бога, Месија испуњава вољу свог Оца тако што тражи оне који желе да упознају Бога и да га обожавају „духом и истином“ (Јован 4:24). Нада у вечни живот под владавином Божјег Краљевства пружа се људима свих раса, узраста и друштвеног статуса (Дела апостолска 10:34, 35). Подстичемо вас да прихватите ту изванредну прилику. Сазнајте сада шта је Божје Краљевство, како бисте могли да се заувек радујете животу под његовом праведном владавином! (1. Јованова 2:17).

[Фуснота]

^ Исусова изјава нам помаже да исправно разумемо погрешну идеју коју преносе неки преводи Библије тако што недоследно преводе израз „присутност“. У неким преводима се користе изрази „долазак“, „појављивање“ или „повратак“ и сви они указују на тренутан догађај. Ипак, запазите да Исус није упоредио своју присутност с потопом Нојевих дана, што је један историјски догађај, већ са „Нојевим данима“, што је један значајан период. Као и у древно време, Христова присутност ће бити период током ког ће људи бити толико заокупљени свакодневним пословима да неће обратити пажњу на дато упозорење.

[Слике на странама 8, 9]

Лоше вести које свакодневно чујемо доказују да ће убрзо доћи боље време

[Извор]

Противавионски топ: U.S. Army photo