Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта је Божје Краљевство?

Шта је Божје Краљевство?

Шта је Божје Краљевство?

КОЈА је била главна тема Исусовог проповедања? Према његовим речима, то је било Божје Краљевство (Лука 4:43). Када је проповедао другима, сигурно се често освртао на њега. Да ли су слушаоци због тога били збуњени или у недоумици? Да ли су га питали шта је то Краљевство? Не. У Јеванђељима се не спомињу таква питања. Да ли је онда Божје Краљевство било нешто познато тим људима?

Чињеница је да су древни списи које су Јевреји сматрали светима описивали то Краљевство, откривајући на живописан и детаљан начин шта је оно и шта ће остварити. Данас о Краљевству можемо сазнати још више и то на исти начин — читајући Библију. Осмотримо седам чињеница које Библија научава о Краљевству. Прве три су биле познате и Јеврејима из Исусовог времена, па и пре тога. Следеће три су обзнанили Христ и његови апостоли у првом веку. Последња је постала очигледна у наше време.

1. Божје Краљевство је стваран облик владавине и заувек ће трајати. Прво библијско пророчанство открива да ће Бог верним људима послати спаситеља. Тај спаситељ, који се у Библији назива „потомство“, отклониће све зло које је започело побуном Адама, Еве и Сатане (Постанак 3:15). Много касније, верном краљу Давиду је било речено нешто узбудљиво о том „потомству“, то јест Месији. Он ће владати Краљевством. Та владавина ће бити другачија од свих осталих. Она ће заувек постојати (2. Самуилова 7:12-14).

2. Божје Краљевство ће уништити све људске владавине. Пророк Данило је имао визију о светским силама које су се смењивале кроз историју све до нашег времена. Запазите упечатљив врхунац те визије: „У данима тих [последњих] краљева Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства, а само ће стајати довека.“ Тако ће сва краљевства, то јест владавине овог света — заједно с ратовима, тлачењем и корупцијом — заувек нестати. Као што Данилово пророчанство показује, Божје Краљевство ће ускоро завладати над целом земљом (Данило 2:44, 45). Оно је стварна владавина, и њему ће припадати сва власт над нашом планетом. *

3. Божје Краљевство ће окончати ратове, болести, глад, па чак и смрт. Упечатљива библијска пророчанства откривају шта ће Божје Краљевство остварити на земљи. Та владавина ће остварити оно што људске организације никада нису могле нити ће икада моћи. Замислите, заувек ће бити уништено све оружје! „[Јехова] прекида ратове до краја земље“ (Псалам 46:9). Више неће бити лекара, болница нити болести. „Нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘“ (Исаија 33:24). Глад, несташица хране, неисхрањеност и умирање од глади биће ствар прошлости. „На земљи ће богато родити жито“ (Псалам 72:16). Неће више бити сахрана, бдења, гробља, мртвачница нити патње коју проузрокује смрт. Наш немилосрдни непријатељ, смрт, коначно ће бити поражен. „Заувек ће [Бог] уништити смрт. Суверени Господ Јехова обрисаће сузе са сваког лица“ (Исаија 25:8).

4. Божје Краљевство има владара ког је изабрао Бог. Месија није самозвани владар, нити су га изабрали несавршени људи. Њега је поставио лично Јехова Бог. И саме титуле Месија и Христ говоре у прилог томе. Обе речи значе „Помазаник“. Према томе, тог Краља је помазао, то јест поставио на посебан положај сам Јехова. Бог за њега каже: „Ево мог слуге, кога подупирем, изабраника мога, који је по вољи душе моје. У њега сам ставио свој дух, и он ће народима донети правду“ (Исаија 42:1; Матеј 12:17, 18). Ко зна боље од нашег Створитеља какав нам је владар потребан?

5. Владар Божјег Краљевства је целом свету показао своје врлине. Исус Назарећанин је доказао да је он проречени Месија. Потекао је из породичне лозе коју је Бог изабрао (Постанак 22:18; 1. Летописа 17:11; Матеј 1:1). Док је био на земљи, на њему су се испунила многа месијанска пророчанства која су изречена вековима раније. Такође је с неба потврђено да је он Месија. Како? Бог му се обратио с неба и признао га за свог Сина, анђели су указали на њега као на прореченог Месију, а сам Исус је чинио чуда — често наочиглед стотина, чак хиљада очевидаца — која су била јасан доказ да има помоћ Божје силе. * Исус је у свакој прилици показао какав ће владар бити. Он није имао само моћ да помогне људима већ и жељу да то учини (Матеј 8:1-3). Он је био несебичан, саосећајан, одважан и понизан. Извештај о његовом животу на земљи налази се у Библији и сви га могу прочитати.

6. Божје Краљевство има 144 000 сувладара који ће владати с Христом. Исус је рекао да ће и други, укључујући и његове апостоле, владати на небу с њим. Ту групу је назвао „мало стадо“ (Лука 12:32). Касније је апостол Јован рекао да ће том малом стаду припадати 144 000 особа. Они ће имати посебна задужења на небу и заједно с Христом владаће као краљеви и служиће као свештеници (Откривење 5:9, 10; 14:1, 3).

7. Божје Краљевство које сада влада на небу ускоро ће владати и над целом земљом. Ова последња чињеница највише нас радује. Библија пружа бројне доказе да је Исусу дата власт и да он већ сада, у наше време, влада као Краљ на небу. Убрзо ће владати и над целом земљом и испунити дивна пророчанства о којима смо већ говорили. Али, како можемо бити сигурни да Божје Краљевство сада влада? И када ће оно почети да влада над земљом?

[Фусноте]

^ Пророчанства попут овог показују да Божје Краљевство није нешто у нашем срцу, као што су многи поучени. Видети „Питања читалаца“ на 13. страни.