Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Колика је била вредност два новчића која је удовица дала као прилог?

У првом веку н. е., годишњи храмски порез који су Јевреји плаћали износио је „две драхме“, што је била вредност наднице за два дана (Матеј 17:24). За разлику од тога, Исус је рекао да се два врапца продају „за један новчић“, што је било једнако надници која се заради за 45 минута рада. У ствари, пет врабаца се могло купити за дуплу цену, то јест за надницу која се добијала за око 90 минута рада (Матеј 10:29; Лука 12:6).

Сиромашна удовица коју је Исус посматрао дала је у храму прилог који је био много мањи од тог. Та два новчића, то јест две лепте, била су бакарни новчићи најмање вредности који су се користили у тадашњем Израелу. Њихова вредност је била једнака 64 делу наднице за један дан, то јест износу који се добијао за мање од 12 минута рада, уколико је просечно радно време трајало 12 сати.

Исус Христ је проценио да је удовичин прилог био веће вредности од прилога свих других који су прилагали „од свог вишка“. Зашто је тако проценио? У запису се помиње да је она имала „два новчића“ тако да је могла да приложи један новчић, а да други задржи за себе. Ипак, она је дала „све што је имала за живот“ (Марко 12:41-44; Лука 21:2-4).

Када је Савле постао познат као Павле?

Апостол Павле је био Јеврејин и имао је римско грађанство (Дела апостолска 22:27, 28; Филипљанима 3:5). Вероватно је још од детињства имао оба имена, и јеврејско име Савле и римско име Павле. Неки од Павлових рођака су исто тако имали страна имена — римска односно грчка (Римљанима 16:7, 21). Уз то, за Јевреје тог времена, посебно оне који су живели ван Израела, није било необично да имају по два имена (Дела апостолска 12:12; 13:1).

Након више од једне деценије како је постао хришћанин, овај апостол је изгледа био познат углавном по свом јеврејском имену, Савле (Дела апостолска 13:1, 2). Међутим, на његовом првом мисионарском путовању, око 47. и 48. године н. е., он је вероватно више волео да користи своје римско име, Павле. Био је опуномоћен да објави добру вест нејеврејима и можда је размишљао да је у том случају његово римско име много прикладније (Дела апостолска 9:15; 13:9; Галатима 2:7, 8). Можда је користио своје римско име Павле зато што је грчки изговор његовог јеврејског имена, Савле, био веома сличан једној грчкој речи која је имала погрдно значење. Без обзира на разлог ове промене, Павле је показао да је био спреман да ’свима буде све, да на сваки могући начин неке спасе‘ (1. Коринћанима 9:22).

[Слика на 12. страни]

Лепта у природној величини