Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто Јеховини сведоци не користе крст?

Зашто Јеховини сведоци не користе крст?

Питања читалаца

Зашто Јеховини сведоци не користе крст?

Јеховини сведоци чврсто верују да је Исус Христ својом смрћу обезбедио откупнину која омогућава вечни живот свима који исказују веру у њега (Матеј 20:28; Јован 3:16). Међутим, они не верују да је Исус умро на крсту, као што се то традиционално приказује на многим сликама. Они верују да је Исус умро на усправном стубу који није имао попречну греду.

Употреба крста потиче још из Месопотамије, око две хиљаде године пре Христа. На скандинавским стенама су чак пронађени уклесани крстови из бронзаног доба, вековима пре него што се Исус родио. Пагански народи су користили крст „као магијски симбол... који пружа заштиту, доноси срећу“, написао је дански историчар и стручњак за симболе Свен Тито Ахен у својој књизи Symbols Around Us. Сасвим је разумљиво што се у једној енциклопедији признаје: „Крст се појављује и у претхришћанским и нехришћанским културама, где се углавном везивао за космос или природу“ (New Catholic Encyclopedia). Зашто су онда цркве изабрале крст као свој најсветији симбол?

Уважени британски изучавалац Вајн износи следеће снажне чињенице: „Средином III века н. е. ... црква је прихватила пагане... и било им је дозвољено да и даље користе већину паганских знакова и симбола. Тако је прихваћен тау, то јест крст у облику слова Т... с попречном гредом која се налазила нешто ниже“ (Vine’s Expository Dictionary of Old and New Testament Words).

Вајн даље запажа да изворне речи за крст и распеће указују на „стуб или колац... који се разликује од црквеног облика крста с две греде“. У складу с тим, у једном приручнику Оксфордског универзитета каже се следеће: „Чињеница је... да је Господ убијен на усправном стубу, а не на две греде постављене под одређеним углом.“ Очигледно је да су цркве усвојиле традицију која се не темељи на Библији.

Претходно поменути историчар Ахен запажа: „Мала је вероватноћа да су током два века након Исусове смрти хришћани уопште користили крст као симбол.“ За прве хришћане, додаје он, крст је „вероватно био првенствено симбол смрти и зла, као што су то били гиљотина или електрична столица за касније генерације.“

Што је још важније, без обзира на то шта је коришћено за мучење и погубљење Исуса, никакав облик нити симбол тог средства не би требало хришћанима да постане предмет оданости или обожавања. „Бежите од идолопоклонства“, заповеда се у Библији (1. Коринћанима 10:14). Исус је дао знак по ком ће се препознати његови прави следбеници. Рекао је: „По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јован 13:35).

Док служе Богу, Јеховини сведоци попут хришћана из првог века настоје да следе оно што стоји у Библији а не традицију (Римљанима 3:4; Колошанима 2:8). Из тог разлога они не користе крст у обожавању Бога.

[Слика на 22. страни]

Рељеф на ком је приказан пагански краљ Асирије који носи крст, око 800. пре н. е.

[Извор]

Photograph taken by courtesy of the British Museum