Пређи на садржај

Пређи на садржај

Онај који може вратити у живот

Онај који може вратити у живот

Приближимо се Богу

Онај који може вратити у живот

Лука 7:11-15

ДА ЛИ вам је умрла нека драга особа? Несумњиво је да сте тада доживели једно од најболнијих искустава у животу. Наш Створитељ потпуно разуме ваш бол. Бог не само што то разуме већ може и отклонити последице смрти. У Библији, он нам је пружио запис о ускрсењима која су се одиграла у прошлости с циљем да покаже да нам није само подарио живот већ и да га може вратити. Размотримо сада једно од ускрсења за које је Бог опуномоћио свог Сина, Исуса Христа. Запис о овом чуду се налази у Луки 7:11-15.

Година је била 31. н. е. Исус се упутио у галилејски град Наин (11. стих). Било је вероватно касно поподне када је стигао надомак тог града. Библија каже: „Кад се приближио градским вратима, износили су мртваца, јединца у мајке, која је била удовица. С њом је било и много људи из града“ (12. стих). Можете ли замислити колика је била туга те мајке која је уједно била и удовица? Смрћу свог сина јединца по други пут је изгубила особу која је бринула о њој и пружала јој заштиту.

Исус је усмерио своју пажњу на ову ожалошћену мајку, која је вероватно ходала близу носила на којима је лежало тело њеног преминулог сина. У запису стоји: „Кад ју је Господ угледао, сажалио се на њу и рекао јој: ’Не плачи‘“ (13. стих). Исуса су дубоко погодиле потресне околности ове удовице. Можда је размишљао о својој мајци која је до тада вероватно већ била удовица, а која ће ускоро бити у жалости за њим.

Исус је пришао, али не да би се придружио поворци. Једним ауторитативним покретом он је „дотакао носила“ и зауставио ту поворку. Затим је, гласом некога коме је дата власт над смрћу рекао: „’Младићу, теби говорим, устани!‘ И мртвац је сео и проговорио, и Исус га је дао његовој мајци“ (14. и 15. стих). Када је тај младић умро, смрт га је одвојила од његове мајке. Стога, када га је Исус „дао његовој мајци“, они су поново постали породица. Нема сумње да су бол у удовичином срцу замениле сузе истинске радости.

Да ли ваше срце чезне за таквом радошћу — да поново будете с вољеном особом која је умрла? Будите сигурни да Бог саосећа с вама. Исусово саосећање према ожалошћеној удовици показивало је шта Бог осећа, будући да је Исус савршено одражавао личност свог Оца (Јован 14:9). Из Библије сазнајемо да Бог жели да поново врати у живот умрле који су у његовом сећању (Јов 14:14, 15). Његова Реч, Библија, пружа нам дивну наду, наиме, могућност да живимо у Рају на земљи и да видимо ускрсење наших драгих умрлих (Лука 23:43; Јован 5:28, 29). Подстичемо вас да нешто више сазнате о Ономе који може вратити у живот и о томе како и ви можете гајити такву наду.

[Слика на 23. страни]

„Мртвац је сео и проговорио, и Исус га је дао његовој мајци“