Пређи на садржај

Пређи на садржај

Армагедон Божји рат који ће окончати све ратове

Армагедон Божји рат који ће окончати све ратове

Армагедон Божји рат који ће окончати све ратове

„Они сматрају да је ужасно убијати друге људе; зато је у њиховим очима рат нешто несхватљиво и ужасно, нешто за шта немају ни реч у свом језику“ (ОВАКО ЈЕ НОРВЕШКИ ИСТРАЖИВАЧ ФРИДТЈОФ НАНСЕН 1888. ОПИСАО ЕСКИМСКИ НАРОД СА ГРЕНЛАНДА).

КО НЕ би волео да живи у друштву у ком је рат нешто „несхватљиво и ужасно“? Ко не жуди за светом у коме не постоји чак ни реч за рат, јер је то нешто непознато? Такав свет може деловати нестварно, посебно ако се надамо да ће га створити људи.

Међутим, у Исаијином пророчанству Бог обећава да ће успоставити такав свет: „Они ће прековати своје мачеве у раонике и своја копља у српове. Неће више народ подизати мач на народ нити ће се више учити ратовању“ (Исаија 2:4).

Данашњи свет, са 20 милиона активних војника и око 20 ратова који се тренутно воде, очигледно би морао да се драстично промени како би се испунило то обећање. Зато је сасвим разумљиво што ће се Свемоћни Бог, Јехова, умешати у збивања на земљи. У Библији се врхунац те Јеховине интервенције назива Армагедон (Откривење 16:14, 16).

Иако се реч „Армагедон“ у новије време користи као синоним за нуклеарну катастрофу светских размера, један речник описује основно значење те речи на следећи начин: „Место велике и одлучујуће битке између сила добра и зла.“ Да ли ће добро икада победити зло или је таква битка само плод маште?

Охрабрујуће је што Библија више пута говори о томе да ће зло бити уништено. „Грешници ће бити збрисани са земље“, прорекао је псалмиста. „Злих више неће бити“ (Псалам 104:35). „Честити ће живети на земљи, и беспрекорни ће остати на њој“, кажу Пословице, „а зли ће бити истребљени са земље, и они који поступају неверно биће ишчупани из ње“ (Пословице 2:21, 22).

Библија такође јасно каже да се зли неће одрећи своје моћи без пружања отпора. Зато је потребна одлучна Божја акција којом ће се уклонити све зло, укључујући и ратове (Псалам 2:2). Библијски назив за тај јединствени рат — Армагедон — вредан је пажње.

Древне битке вођене у близини Мегида

Реч „Армагедон“ значи „мегидско брдо“. Древни град Мегидо и оближња Језраелска долина дуго су били место на ком су се водиле одлучујуће битке. „Током историје, Мегидо и Језраелска долина били су епицентар битака које су утицале на ток цивилизације“, написао је историчар Ерик Клин у делу The Battles of Armageddon.

Као што истиче Клин, битке које су се водиле у близини Мегида често су биле одлучујуће. Монголска војска, која је освојила велики део Азије у XIII веку, претрпела је свој први пораз у тој долини. Недалеко од Мегида, британске трупе под генералом Едмундом Аленбијем поразиле су Турке током Првог светског рата. Војна историја бележи Аленбијеву победу као „један од најбржих војних похода и најпресуднију битку у целој историји“.

Одлучујуће битке из библијских времена такође су се водиле у близини Мегида. Ту је судија Варак победио хананску војску коју је предводио Сисара (Судије 4:14-16; 5:19-21). Гедеон, с малом групом од 300 људи, поразио је огромну мадијанску војску на том месту (Судије 7:19-22). Краљ Саул и његов син Јонатан погинули су недалеко од горе Гелвује, када је филистејска војска победила израелску (1. Самуилова 31:1-7).

Због свог стратешког положаја, Мегидо и оближња долина били су поприште многих битака током протеклих 4 000 година. Један историчар је избројао најмање 34!

Историјат Мегида и његов стратешки положај без сумње имају везе са симболичним значењем речи „Армагедон“. Иако се та реч појављује само једном у Библији, на основу контекста у књизи Откривење јасно се види да ће Армагедон утицати на живот свих људи у свету.

Значење Армагедона према Библији

Иако су многи ратови вођени у близини Мегида били одлучујући, ниједан од њих није искоренио зло. Ниједан од њих заправо није био сукоб између сила добра и зла у апсолутном смислу. Разумљиво је да такав рат мора потицати од Бога. Као што је Исус једном рекао: „Нико није добар, осим једнога, Бога“ (Лука 18:19). Осим тога, Библија посебно наглашава да је Армагедон Божји рат.

У библијској књизи Откривење каже се да ће се ’краљеви целог света‘ сакупити за „рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“ (Откривење 16:14). У пророчанству се затим додаје: „И сакупили су их на место које се на хебрејском зове Хар-Магедон“, то јест Армагедон * (Откривење 16:16). Потом се објашњава да ће се ’краљеви земаљски и њихове војске сакупити да воде рат с оним који седи на коњу и с његовом војском‘ (Откривење 19:19). Тај коњаник није нико други до Исус Христ (1. Тимотеју 6:14, 15; Откривење 19:11, 12, 16).

Шта можемо закључити на основу ових стихова? Армагедон је рат између Бога и непослушног човечанства. Зашто ће Јехова и његов Син, Исус Христ, водити такав рат? Као прво, да би се ’уништили они који земљу уништавају‘ (Откривење 11:18). Поред тога, Армагедон ће донети свет испуњен миром, ’нову земљу у којој ће праведност пребивати‘, коју ’очекујемо по Божјем обећању‘ (2. Петрова 3:13).

Зашто је Армагедон неопходан?

Да ли вам је тешко да замислите да ће Јехова, „Бог љубави“, овластити свог Сина, „Кнеза Мира“, да води рат? (2. Коринћанима 13:11; Исаија 9:6). Ако разумемо њихове мотиве, то ће нам сигурно помоћи да разумемо и разлог. У Псалмима се Исус описује као ратник на коњу. За шта се он бори? Псалмиста објашњава да Христ јаше „заступајући истину, понизност и праведност“. Он води рат зато што воли правду и мрзи зло (Псалам 45:4, 7).

Исто тако, Библија описује како Јехова реагује на неправду коју види у данашњем свету. „Јехова је то видео, и било је зло у његовим очима што нема правде“, записао је пророк Исаија. „Тада је обукао праведност као оклоп, на главу је ставио кацигу спасења. Хаљине освете обукао је као рухо и огрнуо се ревношћу као плаштем“ (Исаија 59:15, 17).

Све док зли људи имају моћ, праведници неће живети у миру и сигурности (Пословице 29:2; Проповедник 8:9). Реално говорећи, поквареност и злоћа ће постојати све док постоје људи који тако поступају. Зато се трајни мир и правда могу постићи само уз одређену цену — уништењем злих. „Зао човек је откуп за праведнога“, написао је Соломон (Пословице 21:18).

Пошто је Бог Судија, можемо бити сигурни да ће свака пресуда против злих бити праведна. „Зар Судија целе земље неће чинити оно што је право?“, питао је Аврахам. Он је увидео да Јехова увек праведно поступа! (Постанак 18:25). Осим тога, Библија нас уверава да Јехови није драго да уништи зле, већ томе прибегава само кад више нема другог избора (Језекиљ 18:32; 2. Петрова 3:9).

Армагедон је прави рат

На чијој ћемо страни бити у том одлучујућем рату? Већина нас спонтано закључује да смо на страни добра. Али како можемо бити сигурни у то? „Тражите праведност, тражите кротост“, подстиче пророк Софонија (Софонија 2:3). Божја воља је да се „све врсте људи спасу и да добро упознају истину“, рекао је апостол Павле (1. Тимотеју 2:4).

Упознавање истине о Јехови и његовој намери да земљу очисти од зла јесте први корак ка спасењу. Праведно поступање је други корак и доноси нам Божју наклоност и заштиту.

Ако предузмемо те важне кораке, радосно ћемо очекивати Армагедон, рат који ће заиста окончати све људске ратове. Када се Армагедон оконча, сви људи ће на рат гледати као на нешто несхватљиво и ужасно. ’Народ се неће више учити ратовању‘ (Исаија 2:4).

[Фуснота]

^ За више информација о томе да ли је Армагедон дословно место, видети рубрику „Питања читалаца“, на страни 31.

[Истакнути текст на 5. страни]

Током Армагедона Бог ће се умешати у збивања на земљи

[Слика на 6. страни]

Мегидо

[Слика на 6. страни]

Гедеон и његови људи водили су одлучујућу битку у близини Мегида

[Слика на странама 6, 7]

Када се Армагедон оконча, сви људи ће на рат гледати као на нешто несхватљиво и ужасно

[Слика на 8. страни]

Упознавање истине о Јехови и његовој намери јесте први корак ка спасењу