Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ће наша планета бити уништена?

Да ли ће наша планета бити уништена?

Да ли ће наша планета бити уништена?

ДА ЛИ сте се икада питали: ’Каква будућност предстоји Земљи?‘ С обзиром на све што се дешава нашој прелепој планети, многи сматрају да она неће опстати.

Заиста, Земља се данас уништава злоупотребом драгоцених природних богатстава, као што су вода, шуме и атмосфера. Поред тога, неки научници упозоравају да опстанак планете и живота на њој угрожавају велики метеори, експлозије звезда, као и нестајање Сунчевог водониковог горива.

Научници верују да ће Земља с временом — можда после више милијарди година — изгубити способност да подржава живот људи. У делу Encyclopædia Britannica то се описује као „неповратна тенденција према хаосу“.

На срећу, Библија нас уверава да Јехова Бог неће дозволити да наша планета буде уништена или да постане неподесна за живот. Као Створитељ, он има неограничену „енергију којом све покреће“ и зато може вечно одржавати живот у свемиру (Исаија 40:26). Из тог разлога можемо веровати овим речима: ’Бог је утврдио земљу на темељима њеним, никад се она пољуљати неће, у сву вечност.‘ „Хвалите га, сунце и месече! Хвалите га, све звезде сјајне!... Јер је он заповедио, и настали су! Поставио их је да заувек стоје“ (Псалам 104:5; 148:3-6).

Божја намера за земљу

Бог никада није намеравао да наша планета буде злоупотребљена и загађена као што је то данас случај. Уместо тога, Бог је створио првог човека и жену, Адама и Еву, и подарио им предиван дом. Наравно, њихов дом — рајски врт — не би остао леп сам по себи. Бог им је дао задатак да га ’обрађују и да се брину о њему‘ (Постанак 2:8, 9, 15). Он је првим људима који су тада били савршени заиста дао диван посао који причињава радост!

Али, Божја намера је укључивала много више од одржавања првобитног врта. Он је желео да цела планета буде претворена у рај. Зато је Адаму и Еви дао следећу заповест: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и себи је подложите, и владајте над морским рибама и створењима која лете по небу и над свим створењима што се мичу по земљи“ (Постанак 1:28).

Нажалост, Божјој намери се супротставио поносни анђео који је постао познат као Сатана. Он је чезнуо за тим да га Адам и Ева обожавају. Говорећи преко змије, Сатана их је наговорио да се побуне против Бога (Постанак 3:1-6; Откривење 12:9). Себичност и незахвалност коју су показали сигурно је болела нашег Створитеља! Али, њихова побуна није могла да промени Јеховину намеру. Он каже: „Реч која излази из мојих уста... неће се вратити к мени празна, него ће учинити оно што желим и извршиће оно због чега сам је послао“ (Исаија 55:11).

Јехова је с добрим разлогом дозволио да Сатанина побуна траје све до данас. Током тог времена, људи су могли да испробају многе облике владавина и показало се да је независност од Бога, на коју је подстицао Сатана, потпуни промашај * (Јеремија 10:23).

Упркос томе, Бог је током тог времена благосиљао праведне људе. Такође је у Библији сачувао извештаје о позитивном исходу када је неко послушан Богу и негативном када неко одбацује његову владавину. Поред тога, Јехова је учинио дивне ствари ради наше будуће добробити. С љубављу нам је обезбедио спасење тако што је свог вољеног Сина, Исуса Христа, послао да нас поучи који је најбољи начин живота и да свој живот да за нас (Јован 3:16). Пошто Исус није заслужио да умре, Бог је његову смрт користио као законску основу да врати оно што су Адам и Ева изгубили, наиме могућност да људи вечно живе на рајској земљи. * Зато је Јехова Бог успоставио небеско Краљевство које ће владати над људима, а свог Сина, ускрснулог Исуса Христа, поставио је за Краља тог Краљевства. Захваљујући томе, Божја намера за земљу сигурно ће се испунити (Матеј 6:9, 10).

Зато можемо имати потпуно поверење у дивна обећања која су забележена у Библији: ’Истребиће се они који зло чине, а они који се у Јехову уздају поседоваће земљу. Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети.‘ „’Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било.‘ И онај који седи на престолу рекао је: ’Гле, све чиним ново!‘“ (Псалам 37:9, 29; Откривење 21:3-5).

Библија није противречна

Међутим, неки се можда питају: ’Како можемо ускладити горе наведене библијске стихове с другим стиховима који кажу да ће наша планета бити уништена?‘ Осмотримо неке примере. Такво разматрање ће показати да Библија није противречна.

Много пре него што су научници запазили „тенденцију према хаосу“ у целом материјалном свету, псалмиста је написао: „Давно си [Боже] положио темеље земљи, и небеса су дело руку твојих. Они ће пропасти, а ти ћеш остати, и све ће се то као хаљина похабати. Као одећу заменићеш их, и доћи ће крају своме. А ти си увек исти, и годинама твојим краја нема“ (Псалам 102:25-27).

Када је записао ове речи, псалмиста није противречио Божјој вечној намери за земљу. Уместо тога, он је Божје вечно постојање упоредио с пролазношћу свега што је створено. Без Божје вечне моћи која све обнавља, свемир — укључујући и Сунчев систем од ког добијамо светлост и енергију неопходну за наше постојање — био би препуштен потпуном хаосу и на крају уништењу. Према томе, ако би наша планета била препуштена случају, она би се „похабала“, то јест била би заувек уништена.

Постоје још неки стихови у Светом писму који су на први поглед у супротности с оним што је Бог рекао о својој намери за нашу планету. На пример, Библија говори о томе да ће небо и земља ’нестати‘ (Откривење 21:1). Ове речи сигурно не противрече Исусовом обећању: „Срећни су кротки, јер ће наследити земљу“ (Матеј 5:5). На шта се онда мисли када се у Библији помињу небо и земља који ће ’нестати‘?

У Библији се израз „земља“ често користи у симболичном смислу и односи се на људско друштво. На пример, осмотримо следећи стих: „Цела земља је имала само један језик и исте речи“ (Постанак 11:1). Очигледно је да се у овом случају „земља“ односи на људе који су живели широм света. Још један пример је Псалам 96:1, где према преводу Даничић-Караџић стоји: „Пјевајте Господу пјесму нову, пјевај Господу, сва земљо.“ Јасно је да се овде, као и у многим другим стиховима, реч „земља“ користи у симболичном смислу и да се односи на људе (Псалам 96:13).

Библија понекад упоређује људске власти с небом или небеским телима. На пример, окрутне вавилонске владаре описује као звезде, јер су се уздигли изнад свих осталих (Исаија 14:12-14). Као што је било проречено, симболична вавилонска „небеса“, то јест вавилонска власт, и „земља“ — њихови поданици — доживели су пропаст 539. пре н. е. (Исаија 51:6). То је омогућило покајничким Јеврејима да се врате у Јерусалим, где су „нова небеса“, то јест нова власт, владала над „новом земљом“ — праведним друштвом (Исаија 65:17).

Библијска изјава о небу и земљи који ће ’нестати‘ очигледно се односи на крај данашњих искварених људских владавина и њихових безбожних поданика (2. Петрова 3:7). То ће отворити пут новој Божјој небеској владавини која ће излити благослове на ново праведно људско друштво, јер „по [Божјем] обећању очекујемо нова небеса и нову земљу у којима ће праведност пребивати“ (2. Петрова 3:13).

Према томе, можемо имати поверења у Божје обећање да ће наша планета заувек постојати. Штавише, Библија показује шта морамо чинити да бисмо дочекали то дивно време када ће цела планета бити претворена у рај. Исус је рекао: „А да би добили вечни живот, треба да добро упознају тебе, јединог истинитог Бога, и онога кога си послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Можете себи поставити циљ да сазнате шта Библија каже о томе каква будућност предстоји земљи и људима. Јеховини сведоци у вашем крају радо ће вам помоћи у томе.

[Фусноте]

^ За више информација о томе зашто Бог допушта патњу видети књигу Шта Библија заиста научава?, стране 106-114; издали Јеховини сведоци.

^ За више информација о Исусовој жртвеној смрти видети књигу Шта Библија заиста научава?, стране 47-56.

[Истакнути текст на 12. страни]

Библија обећава да ће наша планета заувек постојати

[Извори слика на 10. страни]

Земља у позадини: NASA/The Visible Earth (http://visibleearth.nasa.gov/); поларни медвед: © Bryan and Cherry Alexander Photography