Пређи на садржај

Пређи на садржај

Он види нашу праву вредност

Он види нашу праву вредност

Приближимо се Богу

Он види нашу праву вредност

Лука 12:6, 7

„КАД нас срце осуђује.“ Овим речима, Библија признаје да нас с времена на време срце може навести да будемо претерано критични према себи. У ствари, срце нас може упорно наводити на помисао да смо недостојни Божје љубави и бриге. Ипак, Библија нас уверава: „Бог је већи од нашег срца и зна све“ (1. Јованова 3:19, 20, Чарнић). Бог нас познаје боље од нас самих. Његово мишљење се може увелико разликовати од онога што ми мислимо о себи. Колика је онда наша вредност у очима онога чије је мишљење заиста важно — у очима Јехове Бога? Одговор можемо наћи у једној дирљивој илустрацији коју је Исус користио у две различите прилике.

У једној прилици, Исус је рекао да се ’два врапца продају за један новчић‘ (Матеј 10:29, 31). Према Луки 12:6, 7, Исус је такође рекао: „Зар се пет врабаца не продају за два новчића? Ипак, ниједан од њих није заборављен пред Богом... Не бојте се, ви сте вреднији од много врабаца.“ Ова једноставна али снажна илустрација пружа нам поуку о начину на који Јехова гледа на сваког свог слугу.

Од свих птица које су се користиле у исхрани, врапци су били међу најјефтинијим. Исус је вероватно посматрао сиромашне жене — можда чак и своју мајку — како на пијаци купују ове сићушне птице да би нахраниле своју породицу. За један ас, то јест један новчић чија је данашња вредност мања од пет центи, купац је могао да добије два врапца. Те птице су се продавале за тако малу цену да је за два новчића купац добијао пет врабаца уместо четири, тако да је један врабац био бесплатно додат.

Исус је објаснио да ниједан врабац „није заборављен пред Богом“, то јест не пада „на земљу“, а да небески Отац не зна за то (Матеј 10:29). Сваки пут када се неки врабац нађе на земљи, можда зато што је повређен или зато што је слетео у потрази за храном, Јехова то види. Те на изглед безначајне птице нису за Јехову биле толико незнатне да би их створио нити сувише мале да би их се сетио. У ствари, он их сматра вреднима, јер су оне драгоцена жива бића. Да ли увиђате која је поента ове Исусове илустрације?

Исус је често користио поређења у свом поучавању тако што је прво говорио о нечем мањем, а затим показао како се то примењује на нешто веће. На пример, Исус је рекао: „Погледајте како гаврани не сеју нити жању, немају спремишта ни житнице, а ипак их Бог храни. А колико сте ви вреднији од птица!“ (Лука 12:24). Сада оно што је Исус желео да истакне у вези с врапцима постаје јасно: Ако Јехова брине о овим мајушним птицама, колико ће више бринути о људима који га воле и служе му!

У светлу онога што је Исус рекао, не треба да осећамо да смо толико безвредни да би нас Бог, који је „већи од нашег срца“, запазио и бринуо о нама. Зар није утешно знати да наш Створитељ може видети у нама оно што ми не можемо?

[Извор слике на 9. страни]

Врапци: © ARCO/D. Usher/age fotostock