Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Рат који ће окончати све ратове“

„Рат који ће окончати све ратове“

„Рат који ће окончати све ратове“

’Обећавам да ће ово бити последњи рат — рат који ће окончати све ратове‘ (ВУДРО ВИЛСОН, ПРЕДСЕДНИК СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА, 1913-1921)

ТО СУ била оптимистичка очекивања једног светског вође на крају Првог светског рата, пре отприлике 90 година. Тај светски сукоб је био толико ужасан да су победници желели — и морали — да верују да ће бројне жртве донети трајне користи. Али, ратови које људи воде ретко кад могу решити проблеме, а камоли окончати ратовање које само по себи представља огроман проблем.

Око 20 година након што је председник Вилсон дао то брзоплето обећање, избио је Други светски рат. Довео је до још веће погибије и разарања него претходни рат. Након две деценије технолошког напретка човечанство је било још опремљеније за масовно убијање. А по завршетку Другог светског рата, светске вође су схватиле да је ратна претња била озбиљнија него икада раније.

Амерички генерал Даглас Макартур је 1945. изјавио: „Ово нам је задња шанса. Ако не пронађемо неки бољи и праведнији систем, Армагедон ће нам закуцати на врата.“

Генерал Макартур је знао какве су последице оставиле две атомске бомбе у Нагасакију и Хирошими пред крај Другог светског рата. Ужасно разорење та два јапанска града дало је ново значење речи „Армагедон“ — тотално нуклеарно уништење које би означило крај цивилизације на нашој планети.

Претња нуклеарног холокауста још увек узнемирава човечанство. Светске суперсиле су до 1960-их осмислиле стратегију „међусобног уништења“. Њихов циљ је био да имају довољно пројектила и система за њихово лансирање који би им гарантовали уништење 25 посто непријатељског становништва и 50 посто индустријских капацитета — без обзира на то која је страна започела сукоб. Оваква стратегија за очување светског мира била је утешна само за мањину.

Данас арсенал нуклеарног наоружања и даље расте а регионални ратови још увек односе безбројне животе. Нуклеарни рат и даље прети човечанству. Иако људи жуде за тим да ратови престану, мало њих верује да се ратом или било којом другом стратегијом може остварити тај циљ.

Међутим, Библија говори о једном посебном рату који ће окончати све ратове. Тај рат се у њој назива „Армагедон“ — онај исти израз који људи често повезују с нуклеарном катаклизмом. Како ће Армагедон окончати ратове? Наредни чланак ће одговорити на то питање.

[Извор слике на 3. страни]

DTRA Photo

[Извор слике на 4. страни]

Нагасаки, Јапан, 1945: USAF photo