Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта нам је древно краљевство Лидије оставило у наслеђе?

Шта нам је древно краљевство Лидије оставило у наслеђе?

Шта нам је древно краљевство Лидије оставило у наслеђе?

УКОЛИКО никада нисте чули за древно краљевство Лидије, може вас изненадити сазнање да је једно њихово откриће променило начин трговања у свету. Читаоци Библије такође могу бити изненађени када сазнају да тај проналазак расветљава једно збуњујуће библијско пророчанство. Шта су то Лидијци изумели? Пре него што одговоримо на то питање, биће занимљиво да сазнамо нешто о времену у ком је постојало ово готово заборављено краљевство и о тадашњем начину живота.

Престоница Лидије, Сард, налазила се у западном делу области која је тада била позната као Мала Азија, а данас је то Турска. Последњи краљ Лидије, Крез, нагомилао је баснословно богатство, али је 546. пре н. е. његово краљевство освојио Персијанац Кир Велики, исти владар који је покорио и Вавилонско царство неколико година касније.

Сматра се да су домишљати лидијски трговци први почели да користе ковани новац. Злато и сребро су дуго коришћени као платежно средство, али због различитих величина златних полуга и прстенова који су се користили за плаћање, људи су морали да мере њихову тежину приликом сваке купопродаје. На пример, у Израелу је Божји пророк Јеремија купио једну њиву након чега је написао: „Измерио сам му новац, седам сикала и десет сребрника“ (Јеремија 32:9).

Лидијци, који су били савременици пророка Јеремије, осмислили су нешто што је поједноставило трговину — ковани новац стандардне тежине, која је била загарантована званичним печатом на свакој кованици. Њихове прве кованице биле су направљене од природне легуре злата и сребра, зване електрум. Када је на власт дошао Крез, заменио их је сребрним и златним новчићима који су били направљени без готово икаквих примеса. Лидијци су осмислили двометални новчани систем у ком је 12 сребрних новчића вредело колико и један новчић од злата. Међутим, лажни новчићи начињени од смесе злата и неплеменитих метала представљали су претњу том систему. Трговцима је био потребан неки једноставан начин провере чистоће злата.

Лидијци су открили да њихов проблем може да се реши помоћу једне врсте црног камена — званог лидијски камен — који се могао наћи на том подручју. Када би се новчићем прешло преко његове равне, помало храпаве површине, остао би траг. Проценат злата у том новчићу утврђивао се тако што би се боја тог трага упоредила с бојом трагова игала које су служиле као стандард, будући да је проценат злата у њима већ био утврђен. Овај тест с пробним каменом (каменом кушачем) био је откриће које смо споменули у уводу. Захваљујући тој методи, омогућено је постојање поузданог новчаног система с кованим новцем. Међутим, како нам ово што смо сазнали о пробном камену помаже да разумемо оно што читамо у Библији?

Симболични пробни камен у Библији

Како је испитивање злата помоћу овог камена постало уобичајена пракса међу трговцима, реч која се користила за „пробни камен“ попримила је значење тестирања. На грчком језику којим је писан део Библије, ова реч се такође употребљавала да би се указало на мучење као методу која је коришћена приликом испитивања људи.

Пошто су у то време затворенике мучили тамничари, реч која се користила за њих била је изведена од речи за „пробни камен“. Тако у Библији проналазимо Исусово поређење о незахвалном робу где читамо како је тај роб био предат „тамничарима“ или „мучитељима“, како се каже у неким преводима (Матеј 18:34; Даничић-Караџић, Чарнић, Др Димитрије Стефановић, Александар Бирвиш). Што се тиче овог стиха, у једној енциклопедији стоји следеће објашњење: „По свему судећи, утамничење се односило на ’мучење‘ (што је без сумње и било), из чега јасно произлази да су ’мучитељи‘ морали бити тамничари“ (The International Standard Bible Encyclopaedia). Ове информације нам помажу да разумемо загонетне делове Библије.

Загонетка је решена

Искрени читаоци Библије дуго су се питали шта ће се десити са Сатаном. У Библији стоји: „Ђаво... је [био] бачен у огњено и сумпорно језеро, где се већ налазе и звер и лажни пророк. И биће мучени дан и ноћ, у сву вечност“ (Откривење 20:10). Било би незамисливо да Јехова неког осуди на вечни живот у мукама јер би се то косило с његовом љубављу и правдом (Јеремија 7:31). Осим тога, Библија о вечном животу говори као о дару а не као о казни (Римљанима 6:23). Дакле, јасно је да је у стиху из Откривења 20:10 коришћен симболичан језик. Звер и огњено језеро су симболични изрази (Откривење 13:2; 20:14). Да ли је и мучење симболично? Шта би овај израз могао да значи?

Као што смо видели, грчка реч за „мучење“ изведена је од речи за „пробни камен“ и може се односити на мучење у тамницама. Дакле, Сатанино вечно мучење могло би се односити на то да ће он заувек бити закључан у тамници из које нико не може побећи — у смрти.

Тестирање помоћу лидијског пробног камена помаже нам да разумемо још нешто што се тиче Сатаниног вечног „мучења“ а што је у складу с Божјом љубављу. У неким језицима „пробни камен“ представља стандард на основу којег се нешто тестира. На пример, на енглеском „пробни камен“ означава „тест или стандард за одређивање квалитета или порекла ствари“. Према томе, Сатанино вечно „мучење“ указује на то да ће осуда над њим служити као вечни пробни камен, то јест преседан који би могао да се искористи уколико би се икада у будућности неко побунио против Јехове. Више никада неће бити потребно да се Јеховино право да влада проверава толико дуго како би се доказало да онај ко га је оспорио није у праву.

Сазнање зашто су трговци широм света прихватили лидијски начин провере новца, као и разумевање горе поменутих симболичних израза помаже нам да разумемо шта ће се догодити са Сатаном. Његов удес ће бити преседан, тако да више никада неће бити потребно да Бог толерише побуну (Римљанима 8:20).

[Истакнути текст на 23. страни]

Сатанино симболично мучење указује на то да ће пресуда над њим заувек служити као преседан

[Мапа на 21. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

Црно море

ЛИДИЈА

САРД

Средоземно море

[Слика на 21. страни]

Рушевине древног сарда

[Слика на 22. страни]

У древна времена, користиле су се одређене ваге за мерење новца

[Извор]

E. Strouhal/Werner Forman/Art Resource, NY

[Слике на странама 22, 23]

Провера помоћу пробног камена опстала је до дан-данас

[Извори]

Новчићи: Courtesy Classical Numismatic Group, Inc.; пробни камен: Science Museum/Science & Society Picture Library

[Извор слике на 21. страни]

Новчић направљен од електрума: Courtesy Classical Numismatic Group, Inc.