Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поучимо своју децу

Тимотеј — спреман и вољан да служи

Тимотеј — спреман и вољан да служи

„ДА ЛИ си спреман?“ Да ли те је то некад неко питао? — Онај ко ти је поставио то питање желео је да зна да ли си се припремио за нешто. На пример, то питање би могло значити: ’Да ли си спремио своје књиге за проучавање? Да ли си прочитао оно што ћемо данас учити?‘ Као што ћемо видети, Тимотеј је био спреман за свој задатак.

Он је такође био вољан да обави тај задатак. Да ли знаш шта то значи? — Када је Тимотеј био позван да служи Богу, он је имао став какав је имао и један други Божји слуга који је рекао: „Ево мене, мене пошаљи“ (Исаија 6:8). Пошто је био спреман да служи и вољан да то чини, Тимотеј је имао веома занимљив живот. Желиш ли да сазнаш нешто о томе? —

Тимотеј се родио у граду Листри, који је био стотинама километара удаљен од Јерусалима. Његова бака Лоида и мајка Евникија темељно су проучавале Свето писмо. Још док је Тимотеј био беба, оне су почеле да га поучавају из Божје Речи (2. Тимотеју 1:5; 3:15).

Шта се десило?

Тимотеј је вероватно био веома млад када је апостол Павле заједно с Варнавом посетио Листру на свом првом, дугом проповедничком путовању. Вероватно су у то време његова мајка и бака постале хришћанке. Да ли би желео да сазнаш с каквом су се невољом сусрели Павле и Варнава? — Људи који нису волели хришћане гађали су Павла камењем, оборили га на земљу и одвукли ван града. Мислили су да је мртав.

Они који су веровали у оно о чему је Павле поучавао окупили су се око њега, а он је онда устао. Следећег дана, Павле и Варнава су отишли из Листре, али су се мало касније вратили. Тада је Павле одржао говор и рекао окупљеним Исусовим ученицима: „Кроз многе невоље ући ћемо у Божје краљевство“ (Дела апостолска 14:8-22). Да ли знаш шта је он тиме мислио? — Оно што је хтео да каже јесте да ће онима који желе да служе Богу други правити потешкоће. Павле је касније написао Тимотеју: ’Сви који желе да живе одано Богу биће прогоњени‘ (2. Тимотеју 3:12; Јован 15:20).

Након што су Павле и Варнава напустили Листру, вратили су се кући. Неколико месеци касније, Павле је узео са собом Силу да путује с њим и заједно су ишли у места која је Павле већ посетио, да би ојачали нове ученике. Када су стигли у Листру, Тимотеј је сигурно био веома срећан што поново види Павла! Његова радост је била још већа када су га Павле и Сила позвали да им се придружи. Он је прихватио тај позив. Био је спреман и вољан да пође с њима (Дела апостолска 15:40–16:5).

Заједно су путовали, пешачећи километрима, а затим су се укрцали на брод. Након што су се искрцали, пешачили су све до Солуна. Тамо су многи постали хришћани. Али неки су због тога били љути и зато су сакупили руљу. Павлов, Силин и Тимотејев живот био је у опасности па су због тога отишли у Верију (Дела апостолска 17:1-10).

Павле је бринуо о новим верницима у Солуну, па је тамо послао Тимотеја. Да ли знаш зашто? — Павле је касније то објаснио хришћанима из Солуна: ’Да би вас учврстио и утешио тако да се нико не би обесхрабрио.‘ Да ли знаш зашто је Павле послао младог Тимотеја на тако опасан задатак? — Зато што Тимотеј није био толико познат њиховим противницима и зато што је био вољан да иде тамо. За тако нешто било му је потребно много храбрости! Како је прошла та његова посета? Када се Тимотеј вратио код Павла, испричао му је колико су Солуњани били верни. Стога им је Павле написао: „Утешили [смо се] кад смо чули за вашу верност“ (1. Солуњанима 3:2-7).

Тимотеј је служио уз Павла наредних десет година. Након тога, Павле је био затворен у Риму, а Тимотеј који је и сам недуго пре тога био пуштен из затвора, отишао је тамо да би био с Павлом. Док је био затворен, Павле је написао писмо Филипљанима, користећи можда Тимотеја као писара. Павле им је рекао: ’Надам се да ћу вам ускоро послати Тимотеја јер немам никог другог ко би се истински бринуо за вашу добробит‘ (Филипљанима 2:19-22; Јеврејима 13:23).

Колико су ове речи само усрећиле Тимотеја! Павле га је веома заволео зато што је био спреман и вољан да служи. Надамо се да ћеш и ти бити таква особа.