Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вода која доноси вечни живот

Вода која доноси вечни живот

Вода која доноси вечни живот

„Ко буде пио од воде коју ћу му ја дати, никада неће ожеднети, него ће вода коју ћу му ја дати постати у њему извор воде која доноси вечни живот“ (ЈОВАН 4:14)

„ОДЈЕДНОМ, иза месечевог хоризонта... појављује се сјајни плаво-бели драгуљ, осветљена, нежна, небоплава кугла обавијена благо усковитланим беличастим велом, помаљајући се попут мајушног бисера из мистериозног мора густе таме“ (астронаут Едгар Мичел, опис наше планете када се посматра из свемира).

Шта нашој планети даје такав колорит и сјај да је један астронаут био наведен да се изрази на тако поетски начин? То је вода, која покрива око три четвртине њене површине. Она не само што је чини лепом већ и омогућава живот на њој. Осим тога, око 65 процената људског тела чини вода. Зато се о води у једној познатој енциклопедији каже: „Она је неопходна за живот, пошто без ње не би био могућ ниједан биолошки процес у биљном и животињском свету“ (Encyclopædia Britannica).

Захваљујући ефикасном кружном току, залихе воде на Земљи су неисцрпне. „Готово свака кап воде коју искористимо проналази свој пут до океана“, каже The World Book Encyclopedia. „Ту испарава под утицајем сунчеве топлоте. Затим се враћа на земљу у виду кише. Вода се користи увек изнова и никада се не може потрошити.“ Библија је тај изванредан процес описала пре око 3 000 година следећим речима: „Све реке теку у море, а море се ипак не препуни. Одакле реке теку, тамо се и враћају да би поново текле.“ Кружни ток воде је заиста једно чудесно Створитељево дело! (Проповедник 1:7).

Будући да је вода толико важна за живот и да смо њом снабдевени на тако диван начин, не треба да нас изненади што се она у Библији помиње више од 700 пута. Њене јединствене карактеристике — поготово својство да уклања нечистоћу и да подржава живот — у Библији се често користе да би се описале духовне вредности (Исаија 58:11; Јован 4:14).

Библија нам помаже да будемо чисти

Пошто су редовно користили воду у одржавању личне хигијене, Израелци су се издвајали по својој физичкој чистоћи. Постојао је обичај да се госту оперу ноге када уђе у кућу (Лука 7:44). Осим што су своје тело и личне ствари одржавали чистим, вода им је служила и за церемонијално чишћење. Свештеници који су служили у шатору састанка морали су редовно да се купају и перу своју одећу (Излазак 30:18-21). Касније је у храму у Јерусалиму Соломон направио бакарно „ливено море“ које је обично садржавало више од 44 000 литара воде, што је било довољно за одржавање чистоће у складу с Божјим законом (2. Летописа 4:2, 6). Какво значење таква употреба воде има за хришћане данас?

Апостол Павле је објаснио да је Исус очистио хришћанску скупштину „купањем у води, у речи Божјој“. Попут воде, којом се одржава физичка чистоћа, истина из Божје Речи има моћ да нас одржава чистим у моралном и духовном погледу. Захваљујући томе, Христови ученици су ’свети и без мане‘ (Ефешанима 5:25-27). Дакле, сви који желе Божју наклоност, морају се трудити да буду морално и духовно ’чисти и беспрекорни‘ (2. Петрова 3:11, 14). Како Божја Реч помаже у томе?

Они који желе да угоде Јехови Богу узимају духовну воду путем редовног проучавања Библије. Када знање које на тај начин стекну допре до њиховог ума и срца, у њима се буди снажна жеља да поступају по следећем библијском савету: „Преобразите [се] обнављањем свог ума, да утврдите шта је Божја воља — шта је добро, угодно и савршено“ (Римљанима 12:2).

Добро познавање Божје воље омогућава тим особама да препознају симболичне мрље у свом понашању и размишљању. Док извесно време примењују библијска начела у свом животу, Божја Реч која је попут воде помаже им да се ’оперу‘ чак и од неких озбиљних греха (1. Коринћанима 6:9-11).

Један младић из Шпаније по имену Алфонсо доживео је једну тако велику промену. Он каже: „Када сам имао 18 година, био сам веома незадовољан својим животом.“ До тада је већ постао зависник од дроге и окорели криминалац. „Осећао сам се прљаво због начина на који сам се опходио према сопственом телу и према другим људима.

„У школи сам запазио једну девојку мојих година која је одударала од других због своје чисте и уредне појаве и безазлености. Њен пример је пробудио у мени жељу да и ја водим чист начин живота. Она ми је предложила да посетим један састанак Јеховиних сведока, што сам и учинио. Убрзо сам почео да проучавам Библију и да развијам пријатељство с Јеховом. За годину дана очистио сам свој живот и крстио се. Због тако великих промена, многи родитељи из мог краја долазили су код мене и молили ме да помогнем њиховој деци тинејџерског узраста да се ослободе зависности од дроге.“

Вода која доноси вечни живот

Када је разговарао са Самарићанком на Јаковљевом бунару, Исус је поменуо „живу воду“. Рекао је: „Ко буде пио од воде коју ћу му ја дати, никада неће ожеднети, него ће вода коју ћу му ја дати постати у њему извор воде која доноси вечни живот“ (Јован 4:10, 14). Исусове речи указују на то да „жива вода“ симболизује оно што Бог пружа како би људима омогућио вечни живот, а што је објашњено у његовој Речи Библији. Један важан део те воде јесте откупна жртва Исуса Христа. „Бог је толико волео свет“, објаснио је Исус, „да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16).

Раније поменути Алфонсо увидео је велику вредност те „живе воде“ која долази од Бога. Говорећи о онима с којима се некада дружио а који су наставили да се баве криминалом и да се дрогирају, он каже: „Мој брат је мртав, као и сви моји некадашњи пријатељи. Истина из Божје Речи спасла ме је од сличне судбине. Жив сам захваљујући Јеховиној бризи и ономе што нам пружа у духовном погледу.“ Поред тога, у складу с оним што је научио из Божје Речи, Алфонсо очекује благослове вечног живота у Божјем обећаном новом свету (2. Петрова 3:13).

Позив за све

У последњој библијској књизи описује се ’река воде живота, бистра као кристал, како тече из Божјег и Јагњетовог престола‘ (Откривење 22:1). Та река представља све оно што Бог чини како би људима вратио савршени живот какав су Адам и Ева имали на почетку људске историје.

Након описа те реке следи позив: „Ко год жели, нека узме воду живота бесплатно“ (Откривење 22:17). Данас се тај позив оглашава по целом свету. Сваке године Јеховини сведоци у више од 235 земаља проводе преко милијарду сати помажући људима да сазнају истину из Библије која доноси живот.

Да ли желиш да пијеш воду живота? Ако пијемо ту кристално чисту воду, то јест учимо о нашем Створитељу и користимо све што нам он пружа, и ми можемо бити међу онима који ’скупљају благо које је добар темељ за будућност, како би освојили прави живот‘ (1. Тимотеју 6:19).

[Истакнути текст на 14. страни]

Попут воде, којом се одржава физичка чистоћа, библијска истина има моћ да нас одржава чистим у моралном и духовном погледу

[Оквир/Слике на 15. страни]

СНАБДЕВАЊЕ ВОДОМ У БИБЛИЈСКА ВРЕМЕНА

У библијска времена, људи су улагали велики труд како би пронашли поуздане изворе воде. Аврахам и Исак су ископали бунаре у близини Вирсавеје да би имали довољно воде за своје домаћинство и стоку (Постанак 21:30, 31; 26:18).

Плићи бунари обично би пресушили током дугих, топлих лета. Зато је бунар морао бити дубок како би био поуздан извор воде (Пословице 20:5). Један бунар у Лахису био је дубок 44 метра. Бунар у Гаваону био је дубок преко 25 метара и широк 11 метара. Да би се он ископао, требало је уклонити око 3 000 тона камења. Самарићанка која је дошла по воду на Јаковљев бунар рекла је Исусу: „Бунар је дубок.“ Вода у том бунару вероватно се налазила на дубини од 23 метра (Јован 4:11).

Цистерне су биле још један извор воде на древном Блиском истоку. То су били подземни резервоари у којима се сакупљала кишница у периоду од октобра до априла. На обронцима брда прокопавани су канали како би се кишница усмеравала у њих. Израелцима су велике цистерне служиле да би у њима чували воду (2. Летописа 26:10, фуснота).

Извлачење воде из бунара или цистерне увек је био тежак посао. Жене попут Ребеке и Јоторових ћерки обављале су важан задатак тиме што су сваки дан доносиле воду за своје домаћинство и стоку (Постанак 24:15-20; Излазак 2:16).

[Слика на 15. страни]

Алфонсо сада, у служби проповедања