Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Зашто се Понтије Пилат уплашио када је чуо да је Исус оптужен за своју тврдњу да је Божји син? (Јован 19:7).

Римски сенат је Јулија Цезара након његове смрти прогласио богом. Након тога је Октавијан, његов усвојени син и наследник, прозван divi filius, што значи „син бога“. Овај латински израз је постао почасна титула римских императора. То потврђују бројни натписи на римским олтарима, храмовима, киповима и новчићима. Када су Јевреји оптужили Исуса што је тврдио да је Божји син, они су га у ствари оптужили да је присвојио једну званичну титулу, што је било равно издаји.

У време Исусовог суђења, титулу divi filius носио је цар Тиберије. Овај император је био озлоглашен по томе што је убијао све оне које је сматрао својим непријатељима. Стога, када су Јевреји рекли Пилату да неће бити веран цару уколико не осуди Исуса, тај римски намесник се ’још више уплашио‘. На крају је попустио под притиском и наредио да се Исус погуби (Јован 19:7, 8, 12-16).

Зашто је Захарија дуго након што су Вавилонци разорили Тир прорекао његово поновно уништење?

Древни Тир, смештен на обали Средоземног мора, заправо се састојао од копненог и острвског дела.

Једно време су становници Тира били пријатељски настројени према Израелцима. Међутим, Тир је касније постао богат град који је почео да се супротставља Јехови Богу. Тирци су чак опљачкали сребро и злато од Јеховиног народа и продали у ропство неке од њих (Јоило 3:4-6). Због тога је Јехова строго осудио њихов град. Јехова је преко својих пророка објавио да ће Тир пасти у руке вавилонског краља Навуходоносора, који је уништио Јерусалим 607. пре н. е., а затим са својом војском кренуо на Тир (Исаија 23:13, 14; Јеремија 27:2-7; Језекиљ 28:1-19).

Видевши да су поражени, становници Тира су са својим стварима побегли на острвски део града. Вавилонци су разрушили његов копнени део. Скоро 100 година касније, Јехова је надахнуо пророка Захарију да објави осуду над Тиром: „Гле, Јехова ће му одузети све што има и његову војну силу бациће у море и ватра ће га прогутати“ (Захарија 9:3, 4).

Александар Велики је 332. пре н. е. уништио острвски део града, чиме је испунио Захаријино пророчанство. Да би успео у томе, Александар је од копненог до острвског дела града изградио 800 метара дуг насип користећи камење и дрво из рушевина старог Тира. То је такође прорекао Језекиљ (Језекиљ 26:4, 12).

[Слика на 27. страни]

„Опсада Тира“

[Извор]

Нацртао 1898-1899: Андре Кастењ