Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је Потоп заиста био светских размера?

Да ли је Потоп заиста био светских размера?

Питања читалаца

Да ли је Потоп заиста био светских размера?

Потоп се десио пре више од 4 000 година. Зато данас нема очевидаца који би нам причали о томе. Међутим, постоји запис о тој катастрофи, који каже да је тада вода прекрила и највише планине тог времена.

У том историјском запису стоји: ’Воде потопа падале су на земљу четрдесет дана и толико су преплавиле земљу да су прекриле све високе горе под целим небесима. Воде су се подигле петнаест лаката [око 6,5 метара] изнад потопљених гора‘ (Постанак 7:17-20).

Неки се могу питати да ли је прича о томе како је цела земља била преплављена водом само мит или барем преувеличавање. Нипошто! Заправо, и данас је наша планета у извесној мери прекривена водом. Морска вода покрива око 71 посто Земљине површине. Дакле, воде Потопа још увек постоје. Уколико би се глечери и ледени покривачи на половима истопили, ниво мора би толико порастао да би потопио градове попут Њујорка и Токија.

Геолози који проучавају тло на северозападу Сједињених Држава сматрају да је на том подручју било чак 100 разорних поплава. Приликом једне од њих, вода је протутњала тим подручјем брзином од 105 километара на час, стварајући водени зид висине 600 метара и масе два билиона тона. Захваљујући сличним открићима, неки други научници су закључили да је сасвим могуће да се десио неки потоп светских размера.

Међутим, за особе које верују да је Библија Божја Реч, такав Потоп је више од могућности. То је истина. Исус је рекао Богу: „Твоја реч је истина“ (Јован 17:17). Апостол Павле је написао да је Божја воља да се „све врсте људи спасу и да добро упознају истину“ (1. Тимотеју 2:3, 4). Како би Павле могао поучавати Христове ученике истини о Богу и његовој намери ако би се у Библији налазиле легенде?

Исус не само што је веровао да се Потоп десио већ је веровао и да је био светских размера. У једном важном пророчанству, Исус је своју присутност и крај овог поретка упоредио с Нојевим данима (Матеј 24:37-39). Апостол Петар је такође написао о Нојевом Потопу: „По томе је тадашњи свет био уништен кад је био потопљен водом“ (2. Петрова 3:6).

Ако је Ноје био измишљена личност, а Потоп легенда, тада Петрова и Исусова упозорења не би имала никаквог смисла за оне који живе у време краја. Због тога, они не би могли да разумеју значење библијских опомена. Штавише, били би угрожени њихови изгледи да преживе невољу већу од Потопа (2. Петрова 3:1-7).

Када је говорио о постојаности свог милосрђа према свом народу, Бог је рекао: „Као што сам се заклео да Нојеве воде више неће преплавити земљу, тако сам се заклео да се више нећу гневити на тебе и да те нећу прекоравати.“ Баш као што нема сумње да је Нојев Потоп прекрио земљу, тако можемо бити сигурни да ће Бог показати милосрђе према онима који се уздају у њега (Исаија 54:9).