Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је Бог заштитио Ноја — какво то значење има за нас?

Зашто је Бог заштитио Ноја — какво то значење има за нас?

Зашто је Бог заштитио Ноја — какво то значење има за нас?

ВЕЋИНА нас је некада чула нешто важно. Тај тренутак не можемо заборавити и памтимо многе појединости — не само где смо били и шта смо радили већ и како смо реаговали. Слично томе, Ноје никада није заборавио дан када му се обратио Јехова Бог, Владар читавог свемира. То што му је Бог том приликом рекао било је нешто изузетно важно! Јехова му је открио да је одлучио да уништи ’свако створење‘. Зато је Ноје морао саградити огромну арку како би спасао своју породицу и све врсте животиња (Постанак 6:9-21).

Како је Ноје реаговао? Да ли се радовао кад је то чуо или се бунио? Како је то саопштио својој жени и породици? Библија о томе не каже ништа. Али зато открива следеће: „Ноје је учинио све онако како му је Бог заповедио. Учинио је управо тако“ (Постанак 6:22).

То је сигурно важна изјава будући да делимично објашњава зашто је Ноје нашао милост у Божјим очима. Наиме, био је спреман да учини оно што је Бог тражио од њега (Постанак 6:8). Због чега је још Ноје имао Божју милост? Одговор на то питање је важан зато што морамо бити попут Ноја да бисмо преживели када Бог поново буде одстранио зло са земље. Међутим, најпре осмотримо Нојеве животне околности уочи Потопа.

Појављују се демони

Ноје је живео на почетку људске историје. Родио се око хиљаду година након стварања првог човека. Људи тада нису, како то многи замишљају, живели у пећинама и нису били чупава, заостала створења која су тумарала с тољагом у руци. Тада су постојала кована оруђа од гвожђа и бакра и могуће је да их је Ноје користио док је градио арку. Поред тога, постојали су и музички инструменти. Људи су склапали бракове, подизали децу, обрађивали земљу и гајили стоку. Куповали су и продавали. У том погледу, тадашњи живот је био сличан данашњем (Постанак 4:20-22; Лука 17:26-28).

С друге стране, доста тога се разликовало. Једна ствар је да су људи живели много дуже. Није било никакво чудо да особа живи преко 800 година. Ноје је живео 950 година, Адам 930, а Метузалем, Нојев деда, живео је 969 година * (Постанак 5:5, 27; 9:29).

Још једна разлика се наводи у Постанку 6:1, 2: „Кад су се људи намножили на земљи и кад су им се родиле кћери, синови истинитог Бога почели су да примећују како су људске кћери лепе, па су их узимали себи за жене, све које су изабрали.“ Ти „синови истинитог Бога“ били су анђели с неба који су се материјализовали и живели међу људима. Њих није послао Бог нити су дошли да би помогли људима. Управо супротно, они су „напустили своје право пребивалиште“ на небу да би имали односе с лепим женама. Тако су постали демони (Јуда 6).

Будући да су били бунтовни, искварени, надљудске снаге и интелигенције, ти демонски анђели су имали погубан утицај на људе. Вероватно су управљали људским друштвом и водили главну реч у њему. Нису радили тајно, попут криминалаца који крију своје право лице и чине многе злочине иза кулиса. Уместо тога, отворено су се и дрско побунили против Бога и његове воље.

Ти анђеоски Божји синови имали су односе са женама, и оне су рађале децу која су одрасла у натприродно снажне људе. Они су постали познати по свом хебрејском имену „нефилими“. О њима се каже: „У то време, а и касније, синови истинитог Бога имали су односе с људским кћерима, и оне су им рађале синове на земљи који су се звали нефилими. Били су то силни људи, људи на гласу, који су живели у старо доба“ (Постанак 6:4). Нефилими су сејали страх и трепет. Њихово име значи „обарачи“, то јест они који обарају друге. Били су убице чија су злодела изгледа опевана у древним митовима и легендама.

Патња праведног Ноја

Библија за Нојеве савременике каже да су били искварени у највећој могућој мери. О њима је забележено: ’Људи су чинили велико зло на земљи и свака је мисао њиховог срца била увек усмерена ка злу. Земља се напунила насиљем. Сав људски род је искварио свој пут на земљи‘ (Постанак 6:5, 11, 12).

Тако је изгледао свет у којем је Ноје живео. За разлику од свог окружења, „Ноје је био праведан човек“ који је „ходио са истинитим Богом“ (Постанак 6:9). Једном праведном човеку није лако да живи у неправедном друштву. Колико је само Ноје патио због онога што су људи говорили и радили! Вероватно се осећао попут Лота, још једног праведног човека који је живео након Потопа. Лот је живео међу изопаченим становницима Содома и ’патио је због бесрамних дела тих дрских безаконика, јер оно што је видео и чуо, док је из дана у дан живео међу њима и посматрао њихова безакона дела, мучило је његову праведну душу‘ (2. Петрова 2:7, 8). Мора да је тако било и Ноју.

Да ли и вас погађају шокантни догађаји о којима се говори у вестима и безбожно понашање људи у вашој средини? Ако је тако, онда можете разумети како се осећао Ноје. Замислите само колико мора да му је било тешко да 600 година издржи у неправедном свету, све док није дошао Потоп. Сигурно је чезнуо да види крај злу! (Постанак 7:6).

Ноје је имао храбрости да буде другачији

Ноје је био „беспрекоран међу својим савременицима“ (Постанак 6:9). Запазите да Библија не каже да су га његови савременици сматрали беспрекорним, већ да је он био беспрекоран међу њима. Другим речима, био је беспрекоран у Божјим очима, док су људи његовог времена у њему видели чудака. Можемо бити сигурни да се Ноје није поводио за мишљењима већине, нити да је учествовао у безбожној забави и друштвеним активностима тог доба. Замислите како су људи гледали на њега када је почео да гради арку! Вероватно су му се смејали и ругали. Уопште нису придавали важност ономе што је радио.

Надаље, Ноје је био веома побожан и своја веровања није задржао за себе. Библија каже да је био ’проповедник праведности‘ (2. Петрова 2:5). Међутим, знао је да ће наићи на противљење. Његов прадеда Енох је такође био праведан човек и прорекао је да ће Бог уништити зле. Због тога је, по свему судећи, био изложен прогонству, иако Бог није дозволио да га његови противници убију (Постанак 5:18, 21-24; Јеврејима 11:5; 12:1; Јуда 14, 15). И Ноје је доживљавао противљење, и то од Сатане, демона и нефилима. Поред тога, већина људи је била равнодушна или непријатељски расположена. Због свега тога била му је потребна храброст и вера у то да Јехова може да га сачува.

Они који служе Богу увек су били на мети оних који му не служе. Чак је и Исус Христ био омрзнут, а исто је било и с онима који су га следили (Матеј 10:22; Јован 15:18). Ноје је био одважан у служби Богу, иако његово проповедање није наилазило на одобравање средине. Знао је да је далеко важније имати Божју наклоност него признање Божјих непријатеља. Зато је био драг Богу.

Ноје је обратио пажњу на упозорење

Као што смо видели, Ноје је храбро проповедао другима. Како су они реаговали на његово проповедање? У Библији стоји да су људи пре Потопа „јели и пили, женили се и удавали, све до дана кад је Ноје ушао у арку, и нису обраћали пажњу док није дошао потоп и све их однео“. Оглушили су се о Нојево упозорење (Матеј 24:38, 39).

Исус је рекао да ће се исто дешавати и у наше време. Више од сто година, Јеховини сведоци упозоравају људе да ће Јехова предузети одлучне мере и испунити своје обећање о новом свету праведности. Иако се милиони одазивају, милијарде становника наше планете не обраћају пажњу на то упозорење. Они намерно затварају очи пред тим да се Потоп заиста десио и да и данас има велики значај (2. Петрова 3:5, 13).

За разлику од њих, Ноје је обратио пажњу на Божје упозорење. Он је веровао у оно што му је Јехова Бог рекао. Због своје послушности био је спасен. Апостол Павле је написао: „Вером је Ноје — након што га је Бог упозорио на оно што се још није видело — показао страх пред Богом и саградио арку за спасење свог дома“ (Јеврејима 11:7).

Изврстан пример за нас

Арка коју је Ноје саградио била је огромна — дужа од фудбалског терена и висока као четвороспратница. Била је за 30 метара дужа од највећег дрвеног брода који је икада саграђен. Наравно, арка није била брод пошто је само требало да плута по површини воде. Па ипак, да би се направила биле су потребне посебне градитељске вештине. Изнутра и споља требало ју је обложити смолом. Било је потребно више од 50 година да би се саградила (Постанак 6:14-16).

А то није било све. Требало је да Ноје направи једногодишње залихе хране за своју породицу и животиње. Пре него што је дошао Потоп, требало је сакупити животиње и увести их у арку. „Ноје је учинио све онако како му је Јехова заповедио.“ Сигурно му је лакнуло када је све било спремно и када је Јехова затворио врата на арци! (Постанак 6:19-21; 7:5, 16).

Тада је дошао Потоп. Киша је падала 40 дана и 40 ноћи. Годину дана нико није могао изаћи из арке, све док се воде нису повукле (Постанак 7:11, 12; 8:13-16). Сви зли људи су били уништени. Само су Ноје и његова породица преживели и остали на очишћеној земљи.

Библија каже да Потоп Нојевих дана представља „пример онога што треба да дође“. У ком смислу? У Библији читамо: „Садашња небеса и земља сачувани су за ватру и чувају се до дана суда и уништења безбожника.“ Међутим, као и у Нојево време, биће преживелих. Будите уверени да „Јехова зна како да људе који су му одани избави из кушње“ (2. Петрова 2:5, 6, 9; 3:7).

Ноје је био веран Богу, праведан човек у злом окружењу. У свему је слушао Бога. Имао је храбрости да чини оно што је исправно, чак иако је знао да ће тиме навући презир и мржњу оних који нису желели да служе Богу. Ако опонашамо Ноја у том погледу, Бог ће и нас заштитити и имаћемо могућност да преживимо у нови свет који је на прагу (Псалам 37:9, 10).

[Фуснота]

^ Видети чланак „Да ли су они заиста тако дуго живели?“ у издању Пробудите се! од јула 2007, страна 30.

[Истакнути текст на 5. страни]

Изгледа да су злодела нефилима опевана у древним легендама

[Слика на 7. страни]

Ако опонашамо Нојеву веру, имаћемо Божју заштиту

[Извор слике на 5. страни]

Alinari/Art Resource, NY