Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Име које се не сме изговарати‘?

’Име које се не сме изговарати‘?

’Име које се не сме изговарати‘?

ГЕЈТВЕЈ АРК је највиши споменик у Сједињеним Државама. Овај лук висок 192 метра налази се у Сент Луису, на обали реке Мисисипи. У близини једног његовог краја уздиже се не тако висока црква која је позната као Стара катедрала.

Описујући архитектонска обележја улаза у катедралу, у брошури коју је објавила црква стоји: „Изнад трема се налази предиван забат у чијем средишту се истичу четири велика позлаћена хебрејска слова Божјег имена, које се не сме изговарати“ (The Story of the Old Cathedral). Као што се види на фотографији, посматрач лако може уочити та четири хебрејска слова יהוה (ЈХВХ), то јест тетраграм који представља Божје име.

Када је катедрала изграђена 1834, свештенство бискупије у Сент Луису сигурно је сматрало да то име у облику четири хебрејска слова треба да буде на истакнутом месту. Зашто се онда мислило да се Божје име ’не сме изговарати‘?

У делу New Catholic Encyclopedia објашњено је шта се догодило убрзо након што су се Јевреји у шестом веку пре нове ере вратили из заточеништва у Вавилону. Тамо стоји: „Почели су да сматрају име Јахве [тетраграм с додатим самогласницима] и сувише светим да би се изговарало и замењивали су га речима АДОНАЈ [Господ] или ЕЛОХИМ [Бог]... Због тог обичаја се с временом изгубио исправан изговор имена Јахве.“ Тако су људи престали да користе Божје име. На крају више нико није знао како се оно првобитно изговарало.

Иако не можемо са сигурношћу рећи како се тачно изговарало Божје име, важно је знати да се тиме што га користимо можемо приближити Богу. Да ли бисте волели да вас пријатељи зову „господине“ или „госпођо“, или би вам било драже да вам се обраћају по имену? Чак и ако они говоре други језик и не могу тачно да изговоре ваше име, ви бисте и даље желели да вас ословљавају по имену, зар не? Исто је и када се ради о Богу. Он жели да користимо његово име, Јехова.

У српском језику је уобичајено да се користи облик Јехова. Зар не би било прикладно да сви који воле Бога користе његово лично име и тако му се приближе? Библија нас подстиче: „Приближите се Богу, и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8).