Пређи на садржај

Пређи на садржај

Он је спреман да опрости

Он је спреман да опрости

Приближимо се Богу

Он је спреман да опрости

Јован 21:15-17

„ТИ СИ, Јехова, добар и спреман да опростиш“ (Псалам 86:5). Овим охрабрујућим речима Библија нас уверава да Јехова радо прашта. Један догађај из живота апостола Петра јасно показује да Јехова „великодушно“ опрашта (Исаија 55:7).

Петар је био један од Исусових најближих сарадника. Међутим, последње ноћи Исусовог живота, он је подлегао страху и починио озбиљан грех. У дворишту које се налазило у близини места где се Исусу незаконито судило, јавно је порекао да познаје Исуса — и то не само једном, већ три пута! Након што је Петар и трећи пут поновио да га не познаје, Исус се „окренуо и погледао [га]“ (Лука 22:55-61). Можете ли замислити како му је било када је осетио Исусов поглед? Схвативши колико је тежак грех починио, Петар је „сломљен бризнуо у плач“ (Марко 14:72). Премда се покајао, можда се питао да ли му Бог уопште може опростити.

После свог ускрсења, Исус је разговарао с Петром, након чега он сигурно више није био у дилеми да ли му је опроштено. Није било грубих речи, ни речи осуде. Исус га је само питао: „Волиш ли ме?“ Петар је одговорио: „Да, Господе, ти знаш да те волим.“ На то је Исус рекао: „Храни моје јагањце.“ Затим је и други пут поновио питање и Петар је одговорио исто што и први пут, можда још уверљивије. Исус му је потом рекао: „Паси моје овчице.“ Онда је и по трећи пут поставио исто питање: „Волиш ли ме?“ Сада се ’Петар ражалостио‘ и рекао: „Господе, ти знаш све, ти знаш да те волим.“ Исус је одговорио: „Храни моје овчице“ (Јован 21:15-17).

Зашто је Исус поставио питања на која је већ знао одговор? Пошто је могао читати срца, знао је да га Петар воли (Марко 2:8). Постављајући та питања, Исус је Петру пружио прилику да три пута потврди своју љубав према њему. Исусови одговори: „Храни моје јагањце... Паси моје овчице... Храни моје овчице“ уверили су Петра да га он још увек сматра поузданим. На крају крајева, поверио му је задатак да брине о нечем најдрагоценијем — о његовим „овцама“, то јест вољеним следбеницима (Јован 10:14, 15). Петру је сигурно лакнуло када је сазнао да Исус још увек има поверење у њега!

Јасно је да је Исус опростио апостолу Петру. Пошто Исус савршено одражава Очеве особине и поступке, можемо закључити да је и Јехова опростио Петру (Јован 5:19). Јехова не оклева да опрости. Напротив, он је милосрдан Бог који је ’спреман да опрости‘ грешнику који се каје. Зар то није утешно?