Пређи на садржај

Пређи на садржај

Потоп истина, а не легенда

Потоп истина, а не легенда

Потоп истина, а не легенда

ДА ЛИ чезнете за једним бољим светом у ком би људи живели у међусобном миру? За светом без рата, криминала и угњетавања? У том случају вас може охрабрити један историјски извештај који вам је можда познат. То је запис о Ноју, једном заиста добром човеку који је саградио арку, захваљујући којој су он и његова породица преживели Потоп светских размера у ком су зли били уништени.

Мало је прича које су тако добро познате. Оно што је Ноје доживео забележено је у библијској књизи Постанак, у поглављима од 6 до 9, а о томе се говори и у Курану и у легендама многих народа широм света. Да ли се Потоп заиста догодио, или је то само симболична прича која треба да подстакне људе да поступају исправно? Теолози и научници вековима дебатују о том питању. Међутим, Библија, Божја Реч, ван сваке сумње показује да то јесте истина, а не нека легенда. Размислите о следећем:

У извештају из Постанка наводи се тачна година, месец и дан када је почео Потоп, такође када се и где арка зауставила, као и време када се тло осушило. Надаље, многи подаци о арци су детаљни, као што су њена конструкција, димензије и материјал од ког је направљена. За разлику од тога, легенде су обично неодређене и недостају им важне појединости.

Да је Ноје био стварна особа показују и два родослова у Библији (1. Летописа 1:4; Лука 3:36). Јездра и Лука, који су саставили те родослове, темељно су проучавали доступан материјал. Лука је утврдио и забележио да Исус Христ потиче од Ноја.

Поред тога, пророци Исаија и Језекиљ и апостоли Павле и Петар говорили су о Ноју и Потопу (Исаија 54:9; Језекиљ 14:14, 20; Јеврејима 11:7; 1. Петрова 3:19, 20; 2. Петрова 2:5).

Исус Христ је указивао на Потоп: „Као што је било у Нојевим данима, тако ће бити и у данима Сина човечјега: јели су, пили, женили се и удавали све до дана кад је Ноје ушао у арку. И дошао је потоп и све их уништио“ (Лука 17:26, 27). Да се Потоп није догодио, онда би било бесмислено оно што је Исус рекао о „данима Сина човечјега“.

Апостол Петар је прорекао да ће се појавити „ругачи“ који ће се ругати ономе што стоји у Библији. Он је о њима написао: „Намерно превиђају чињеницу да... је свет [Нојевог времена] био уништен кад је био потопљен водом.“ Да ли и ми треба да превидимо ту чињеницу? Никако! Петар је затим додао: „Садашња небеса и земља сачувани су за ватру и чувају се до дана суда и уништења безбожника“ (2. Петрова 3:3-7).

Иако ће Бог поново уништити зле, биће преживелих. Тиме што опонашамо Нојев пример, и ми можемо бити међу праведнима који ће преживети и ући у један бољи свет.